Sayın Başkanımızın bahsetmiş olduğu “arıların ekolojik denge açısından önemlidir”, “arıcılığın finansal girdi olarak ekonomiye katkısı”ve“kent alanlarında polen eksikliğinden dolayı arı popülasyonunun azaldığı” gibi konulara vurgu yapması tarıma ve tarımsal faaliyetler önem verilmesi bakımından vermiş olduğu mesaj çok önemli. Sayın Başkanımıza teşekkür ederiz.Toplumu bilinçlendirme bakımından bizlerde tarımsal konularla ilgili her zaman yanında olacağımızı kamuoyunun bilmesini isteriz.
Bu düşünceler yaşam için çok büyük önem arz etmektedir. Fakat düşünceler sahada uygulanamaz ise bir mana ifade etmez.
Bahse konu açıklamada “Ortahisar’în yeşil gözü” Eko Park’ta insanların doğa ile iç içe olduğu mekânlarda yaban arısı halk tabiri ile eşek arısı oteli yapımının planlanması ayakları üzerinde durmayan sadece kulağa hoş gelen bir proje. Dört bir etrafı yollarla çevrili ve üst geçidin altına yönetmeliğe uygunluğu bulunmayan arı oteli projesi çok gerçekçi görünmüyor. Ayrıca yeşil Karadeniz’in gözü kala kala etrafı yollarla çevrili geçidin altındaki yeşillikse bizler bir daha düşünmeliyiz!
Yaban(Eşek) arısının bir parkın içerisinde veya yerleşim yerleri etrafında barındırılması bilinenden çok daha tehlike arz etmektedir. Yaban arılarının zehrinin bal arılarından 30-40 kat daha zehirli olduğu, park ve yerleşim alanlarında insanlara zarar vereceği ve istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Bunun yanı sıra eşek arılarının doğadaki tozlaşmaya katkısı yok gibidir. Çünkü bu arılar ciğer balık et ve meyve öz suyu ile beslenirler. Ağız yapıları delici emici özelliklerinden dolayı da meyvelere zarar veririler. Bunlardan başka en önemli zararları ise bal arılarının zararlısının. Bal arılarının kovanlarına saldırarak kovandaki arıları öldürerek kovandaki balı yağmalarlar.
Kısaca ve özetle; yüzlerce bilim adamı, sivil toplum örgütü ve konu uzmanını içinde barındıran kamu kuruluşunun olduğu bir yerde bilim hiçe sayılıyor.
Bilime uygun projeler yerine kulağa hoş gelen ve insanların duygularına hitap eden uygulanmasında kamu menfaati olmayan bu tür projelerin tehlikeli görsellikten başka toplumsal faydası olmayacaktır.
Realist projeler ortaya koymalıyız. Eğer üretim diyorsak; Öncelikle tarım alanlarının tahribatına son verilmeli, bal arısı işletmelerine doğada konaklama yeri (Otel) yapılmalı, arıcılık için değerli nektar kaynağı olan bitki türlerinden planlanan alanlara ekimi yapılmalı. Uygun alanlar belirleyip bal arısı hobi bahçeleri kurulabilir. Kısaca;Trabzon il genelinde mevcut 145.000 bal arısı kovanı gerçeği ile hareket etmeliyiz.
Cemil PEHLEVAN
Şube Başkanı
Ziraat Mühendisleri Odası
Trabzon Şubesi