Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
ERDEM AKBAY, AKÇAABAT SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ'NDE ÇAY ÜRETİCİLERİNDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA! Çebi: Hani parti rozetini çıkarmıştınız? AKÇAABAT YAYLACIK AİLE SAĞLIĞI KOMPLEKSİ AÇILDI AKÇAABAT’TA MÜZELER GÜNÜ KUTLANDI TRABZON ÜNİVERSİTESİ 6 YAŞINDA EMRE ŞAHİN KÖROĞLU MESAJ YAYINLADI CHP AKÇAABAT İLE BAŞKANI DA FAİZ KARARINA TEPKİLİ Dr.Mustafa Çankaya’dan 19 Mayıs Mesajı MUSTAFA CUMUR DUALARLA ANILDI BAŞKAN EKİM’DEN 19 MAYIS MESAJI TARIMSAL BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR KIZILAY'DAN EKİM'E ZİYARET ÇEBİ: DEVLET HESABI GÖRMÜŞTÜR Cumur Anılıyor 1461 Trabzon Galip Geleceğin mucitlerinden bilim fuarı Bahar Etkinliklerinde TÜRKİYE Mozaiği FAİZ KARARINDAN GERİ DÖNÜLSÜN! BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KARLA MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR
AKÇAABAT YAYLACIK AİLE SAĞLIĞI KOMPLEKSİ AÇILDI
AKÇAABAT YAYLACIK AİLE SAĞLIĞI KOMPLEKSİ AÇILDI
 
ERDEM AKBAY, AKÇAABAT SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ'NDE
ERDEM AKBAY, AKÇAABAT SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ'NDE
 
CHP AKÇAABAT İLE BAŞKANI DA FAİZ KARARINA TEPKİLİ
CHP AKÇAABAT İLE BAŞKANI DA FAİZ KARARINA TEPKİLİ
“Şehirde ne olduğu belli değil”
 

“Şehirde ne olduğu belli değil”

CHP Ortahisar İlçe Teşkilatı, düzenlenen toplantıyla hem eleştirilerini hem de önerilerini sıraladı

20 Aralık 2020 Pazar 18:14
Yazdır

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, salgın sürecinde belediyeler, Ortahisar’da turizm ve Ortahisar’da ortak akıl konulu basın toplantısı düzenledi. Ortahisar Belediye Meclisi üyeleri Cüneyt Zorlu ve Oktay Söğüt ile ilçe yönetiminden çeşitli isimlerin katıldığı toplantıda eleştirilerin yanı sıra öneriler de sıralandı.  Başkan Oyman, “Salgın sebebiyle Mart ayının ortalarında başlayan önlemler ve kısıtlamalarla birlikte hayatın her noktasında farklı ihtiyaçlar, farklı sıkıntılar meydana gelmiştir. Zaman geçtikçe yaralar daha fazla açılıyor bu nedenle zamanında müdahale önemlidir. Maske örneğinden bahsedersek, hatırlarsınız maske dağıtımı büyük bir çıkmaza girmiş; bazı yerel yönetimler kendi önlemlerini alarak nisan ayının başından itibaren maske üretimine başlayarak dağıtımlarını gerçekleştirdi.

Ortahisar Belediyesi ise 5 Mayıs’ta yani 4 Mayıs tarihli maske satışının serbest bırakıldığı tarihten hemen sonra üretime başladığını duyurmuş, vatandaşın zorluk çektiği günlere yetişememiş, hızlı bir çözüm örneği gösterememiştir. Bir mübarek ramazan ayını salgın dönemi içerisinde geçirdik; belediyelerin kumanya dağıtımını biliyoruz. Bu bağlamda Murat Zorluoğlu’nun İl Başkanımızı arayarak ihtiyaç talebi sorması nezaket örneğiydi, ancak aynı nezaketi Ahmet Metin Genç’ten göremedik.  Salgının sağlık konusunda zararları ve yarattığı tedirginlik yanında bir de ekonomik paketlerin yeterli olmaması ve genelgelerde beklenen desteğin açıklanmaması açılan farklı yaralara sebep olmaktadır.” eleştirilerinde bulundu.

PLAKA DEĞİŞİMİ VE ZAMLARA TEPKİ

Plaka değişimi ile birlikte pek çok konuda eleştirilerini sıralayan Başkan Oyman, “Yakın bir zaman içerisinde ziyaret ettiğimiz ve bizlere gelen yaşanan bazı gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz; bu yıl içerisinde toplamda %32.7’lük zam uygulanan suyu kullandık, hem de salgın dönemi içerisinde. Çevre ve temizlik vergisi için kasım ayında belediye ekiplerini esnafın peşine takan ve gecikme zammı kesen Ortahisar Belediyesi, aralık ayında vergilerinde yapılandırmaya gitti.  Elektrik dağıtım firması odalarla imzaladığı protokol gereği üyelerine %15 indirim uyguladı. Ancak dağıtıcı firma tarafından 2 ay ödeme yapmayan esnafa bu indirimi iptal ediyor, üzerine yeniden güvence bedeli alarak yeni abone gibi işlem yaptırıyor.

Restoran ve kafeler sadece paket servis yapsa da elektrik masrafları, dolaptaki malzemelerinden dolayı aynen devam ediyor, kiraları devam ediyor. yetmiyor bir çoğu dışarı servisten dolayı yeni yatırım yapmak zorunda kaldı. Dışarı servisle normal zamandaki cirosunun %10’una ancak ulaşabiliyor.   Kasım ayı ortasında kapanan esnaf, kasım sonunda çalışanlarının bir önceki ay SGK giderlerini ödedi. Bağkur’unu ödeyemediği için esnafa ceza kesildi.

Esnafın ödeyemediği elektrik faturası sebebiyle ihtarı kargo ile gönderildi, bu kargo gideri esnaftan alınacak borca mahsup edildi. - 2018 yılında yeni servis plakasını 16.000 TL’ye alan kişiden J plaka alması için Belediye’den 24.000 TL peşin ücreti de talep edildi. 31.08.2020 tarihine kadar olan kredilerini yapılandıranlar, kredisini ödeyemezken bir kez daha kapanma yaşadı. 31 Ağustos’tan sonra kredi alan esnaf ise torba yasadan da yararlanamadı, vergiler, Bağkur, SGK ödemeleri devam ederken yeniden kapandı.

Temmuz ayındaki Tabela vergisini ödeyemediği için Büyükşehir Belediyesi tarafından esnafın banka hesabına bloke konuldu.” iddialarında bulundu.

BAŞKAN GENÇ’E SERZENİŞ VE ÇAĞRI

Türkiye’nin dört bir yanında belediyelerin verdiği desteklerden örnekler sunan Oyman, Trabzon’daki belediyeleri eleştirdi. Başkan Oyman, “Buradaki belediyelerimiz ne yapıyor? Maddi yardım yok, şehrin içme suyunda indirim yok, esnafa gıda yardımı yok, sıcak yemek yardımı var mı yok mu belli değil, sorduk net cevap alamadık. Ortahisar Belediyesi kendi ağzından söyledi. Toplamda 128 vaadi olan Ahmet Metin Genç, ‘Biz 3 proje yoğunlaştık.’ dedi. Pazarkapı iş merkezleri, Tünel Akvaryum ve Boztepe Seyir terası… Siz böyle önemli bir zamanda halkınızın, esnafınızın yanında olun, emin olun kimse size niye bu projeyi yapmadın demez. Vatandaş geçim derdindeyken şu proje odaklandık demek, sosyal belediyecilik kavramı ile uyuşmaz. Özet olarak yıllardır size vergi veren esnafı, iş yerlerini, bir ay rahat ettirmediniz.” serzenişinde bulundu.

ESNAFLAR İÇİN İSTENEN DESTEK

Esnaflara yönelik düzenlemeler isteyen Başkan Oyman, şu önerileri sundu: “Esnafımızın ve vatandaşlarımızın derdini bir yandan yetkililere iletirken bir yandan da Belediyelere öneriyoruz; en azından sözde prestij projelerini öteleyerek süreç içerisinde vergisini ödeyemeyen esnafa ceza kesilmemeli. Kapanan esnafa sadece indirim değil, maddi yardımlar gerçekleştirmeli. İşsizlerden başlayarak gıda yardımları ve sıcak yemek devam etmeli. Trabzon’da yerel ürünleri ve üreticileri desteklemeleri, tüketiciye kadar olan süreçte yardımcı olmaları.

” ORTAHİSAR TURİZMİ MASAYA YATIRILDI

Ağır kayıpların yaşandığı turizm sektörüne yönelik de değerlendirmelerde bulunan Oyman, “Salgın sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Güvenli Turizm Sertifikası” adında önemli bir adım ortaya attı. 30 oda ve üzeri Otellerde zorunlu olan bu sertifika, restoranlarda, seyahat acentalarında vb. alanlarda isteğe bağlı olarak uygulama devreye alındı. Sertifika iş dünyası için önemlidir; müşterilerine karşı bir güvencedir, kendi için iş geliştirme ve bir nevi eğitimdir. Bu önemi hiçbir zaman göz ardı edemeyiz.

Ekonomik sıkıntı içerisinde olan turizmciler de sertifikayı kendilerine bir çıkış yolu olarak gördü ve çalışmalarına başladı. Bakanlık bu hizmeti veremem diyerek sertifikasyon işlemini özel sektöre devretti. Sertifika verildikten sonra her ay denetleme var. Her ay denetimden dolayı sertifika sahibi her ay belirli kriterlere göre para veriyor. Salgın koşullarında bir bölüm işletmeler en ufak bir maliyet girdisi istemediğinden uzak duruyor, böyle bir detay da var. Kendilerine çıkış yolu gördükleri sertifikayı alanlar ne oldu peki?

Genelgeyle beraber kapandı; otellerin restoranları dışarıya kapandı. Bu sebeple sahip oldukları sertifikanın ne anlama geldiğini sorgulamaya başladılar.” dedi. “ORTAHİSAR BELEDİYESİ KENDİNİ SANKİ MÜTEAHHİT FİRMA OLARAK GÖRÜYOR” Ortahisar’da turizm üzerine yapılan araştırmayı da paylaşan Başkan Oyman, “Kim demiş Ortahisar’da turizm alanında eksiklerimiz var diye, aslında olmayan; mekansal eksiklik değil, yeterli duyarlılığı göstermemek. Pazarkapı bölgesinde yaptığımız alan çalışmasında bu bölgede tarihin yattığını görüyoruz. Her bölümü ayrı kıymetli. Bölgeyi görmezlikten gelip, bölge halkının evlerini kentsel dönüşüm adı altında satın alındı, projeyi değiştirildi, bölgeye hiç uygun olmayan iki hizmet binasını yapıldı; hatta hizmet binasından bölüm satmaya başladılar. Daha sonra hız alamayarak yine bölgenin yapısına uygun olmayan iş merkezleri yaptılar, ne oldu? Tarihi doku mahvoldu. Bunun da son sorumlusu Ahmet Metin Genç’tir. Neden söylüyorum; İş merkezleri, 1610 yılından bu yana kullanılan camiye bitişik, şadırvan bile yeni binanın içerisinde. “Ne güzel görüntü” diyen varsa lütfen söylesin. Bu mu prestij projesi? Bu mu tarihi korumak, değer vermek? Bölgede turizm alanı yok diye kalktınız Tünel Akvaryum yapıyorsunuz.

Kimi baz aldınız? Bölgedeki Arap turist sayısını... Araplar akvaryumu AVM’lerine koymuşlar. İlle de bir tünel ile ilgilenmek istiyorsanız kadınlar halinin altından çıkan tünelle ilgilenin, rıhtım ile ilgilenin, hemen karşınızdaki surların altındaki tünelle ilgilenin, bölgede yapılabilecek yeraltı çalışmalarıyla ilgilenin, ama yok. Çünkü Ortahisar Belediyesi kendini sanki müteahhit firma olarak görüyor. Sermayesi halktan, halkın elinden 3 liraya yeri al, 5 liraya yap, 10 liraya sat. Bir de “ORKENT” diye bir firma kurmuşlar, onu da konuşmak için sıra gelecek. Söylemek istediğimiz, Pazarkapı bölgesinin bir an önce araştırılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. “ŞEHİRDE CİDDİ BİR KARMAŞA VAR” Turizm alanında yapılan yanlışları sıralayan oyman, “Tabakhane Köprüsüne bakalım; altından bir kemer daha açtınız ve yol geçirdiniz. Doğasını bozdunuz yetmedi, çatlakları genişliyor. Kızlar Manastırı'nın restorasyonu bitti, Büyükşehire devri gerçekleşti ancak henüz açılmadı. Ama kapısına “2021 yılında açılmıştır.” diye yazmışlar; hayretler içerisinde kaldık. Kaymaklı Manastırı var mesela, bütün internet sitelerinde tanıtımı var ancak özel mülkiyete ait, kaderine terkedilmiş. Girişinde uyduruk bir tabelası var. Siz hala Ortahisar’da ne var diye bakıyorsunuz? Nemlizade konağı var, MEB’e bağlı, Eski Türk Ocağı Binası var, Sağlık Bakanlığına bağlı.

Camilerimiz, Hanlarımız, Konaklarımız… Atatürk Köşkümüz var. Trabzon Müzesi var, bununla ilgili soru sorduk yakın zamanda cevap yok. Ne zaman biteceği belli değil. Araştırmalarımıza göre Trabzon’un ve bölgenin sağlıklı bir turizm envanteri yok. Dağınık bir şekilde, Kültür müdürlüğü, Belediye, Valilik, DOKA, TTSO’ya bağlı internet sitelerinde ayrı ayrı tanıtımlar var. Bu konuda şehirde ciddi bir karmaşa var. Bölgemizde turizm hafife alınacak bir sektör değildir. Yakın bir zamanda bu konuyla alakalı Turizm Konseyinin kurulacağını duyduk. Önemsiyoruz, bizlerin de katkı sunacağı bir şey varsa hazır olduğumuzu söylüyoruz.” ifadelerini kullandı.

TURİZM İÇİN DE ÖNERİLER SIRALANDI

Başkan Oyman, turizm planına ilişkin önerilerini de şöyle sıraladı:  “Kurulacak Turizm Konseyinin geri dönüşünün olmamalı ve yönetimler değişse dahi sürdürülebilir bir yapıya sahip olmalı. Trabzon’a hatta bölgenin tek bir turizm envanterine sahip olmalı, yol haritalarının ve ulaşım bilgilerine sahip, tanıtımlarının profesyonel yapılacağı bir uygulama ihtiyacı karşılanmalı. Trabzon’u Trabzon’da tanıtan festivali planlanmalı. Birçok bölgede arkeolojik çalışmalar dahil, tarih ortaya çıkarılmalı ve turizme kazandırılmalı. Turizme kazandırılan bölgelerin çevresinde düzenlemeler yaparak bölge halkına ve esnafına kazanç sağlayacak fırsatlar yaratılmalı.

” ORTAK AKILIN LAFTA KALDIĞINA DAİR ÖRNEKLER

Yaptıkları ortak akıl çağrılarına rağmen belediyelerden çoğu zaman böyle bir yaklaşım göremediklerini de savunan Oyman, bu noktada eleştirilerini şu şekilde örneklendirdi: “Örneklerle; 30 Mayıs 2020 - Trabzon’da Turizm Değerlendirme toplantısı yapıldı. Sadece AKP Milletvekilleri davet edildi, az sayıdaki meslek grubu katıldı. Bu toplantıya ilk tepkiyi veren biz olduk. 16 Haziran 2020 - Trabzon Ana Ulaşım Planı toplantısı yapıldı. Ne dediler toplantıda? ‘Bilimsel gerçeklerle bu meseleyi tartışacak bir toplantıyla ulaşım master planına start veriyoruz.’ Peki ne yaptılar? Ulaşım Planının daha öncesinde terminal yerine karar verdiler, Kemerkaya tünellerine karar verdiler, Yonca kavşaklara viyadüklere karar verdiler, dolmuş modernizasyonuna karar verdiler. Toplantı sadece görüntüde kaldı.

29 Temmuz 2020 - Beşirli Dolgusu Çalıştayı yapıldı. Ne dediler toplantıda? ‘Şehrin neredeyse tüm dinamikleri bir araya geldik ve şehrimizin geleceğine çok büyük katkı yapacağına inandığımız Beşirli Dolgu Alanının fonksiyonlandırılması konusunda sizlerin kıymetli fikirlerini bir araya getireceğiz.’ Uğruna Amerikalara gidilen proje için gelinen noktada Cumhurbaşkanlığına da gidilecek, projenin ne olacağı belli değil. Terminal Projesi kaç defa dile getirildi ve birçok kişi, kurum, oda ve bizler tarafından yer seçimin yanlış olduğu ifade edildi. Ellerinde bir tane arazi bulmuşlar, buraya yapalım diyerek proje üretilmez. Dere yataklarına yapılaşmayı ne zaman düzelteceğiz ve durduracağız. Kemerkaya Tünelleri - Tüm Ortahisar bileşenlerinin şehir için karşı çıktığı proje. Tüm olanlara rağmen mecliste kabul edildi. Kabul edilmeden önce yapılmayacak dendi, sonra karar alında, bakanın yanına gittiler yine ertelediler. Şehirde ne olduğu belli değil.”

“BU MANTIKLA ORTAK AKIL UYGULANABİLİR Mİ?”

Dolmuş dönüşümündeki renk seçimi anketini de hatırlatan Oyman, “Biliyorsunuz süreç içerisinde Trabzon halkına sordular; dolmuşların rengine siz karar verin diye. Anket yapıldı. Sonuç olarak yine kendi bildiklerini yaptılar. Ortak aklın dışına çıkan hangi proje olursa olsun beklentileri karşılama gibi özelliğe sahip olamaz. En önemli örneği nerede gördük? Reşadiye Köprüsünde. Ne taraftan bakarsanız bakın zarar; şehrin görüntüsüne zarar, yapmak para, yıkmak para, yenisini yapmak yine para. Peki bu paraları kendi ceplerinden mi veriyorlar? Halkın parasını bu kadar rahat savuracak vicdanlara sahiplerse yapacakları en iyi iş; halka maddi yardım olarak geri versinler. Şimdi bu şehirde ortak akıl olur mu? Seçimlerden önce halkın karşı çıktığı projeyi yapmam diyen Murat Zorluoğlu’nun bir röportajına bakalım; ‘Demokrasi aynı zamanda seçilmiş insanların karar vermesini gerektiren bir rejimdir.

Dolayısıyla karar vermesi gereken kişiler biziz. Trabzon’da vatandaş bize oy vererek 5 yıllığına Belediye Başkanı seçtiler. Bu şehrin sorunlarını çözelim diye biz seçildik. Bu şehrin sorunlarını çözmek için en doğru bulduğumuz şekilde kararımızı veriyoruz, buna da herkesin saygı göstermesi gerekir.’ Bu mantıkla ortak akıl uygulanabilir mi? Aylardır söylediğimizi Zorluoğlu bu ifadesiyle özetlemiş oldu.” şeklinde konuştu.

“HAZIR OLSUNLAR GELİYORUZ”

Büyükşehir Belediye Meclisinde CHP’li Ortahisar Belediye Meclisi Üyelerinin de hedef alınmasına tepki gösteren Oyman, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “ Peki Ortahisar Meclis üyelerimiz hakkında Büyükşehir Meclisinde konuşulanlara ne demeli? Ortahisar Meclis üyeleri neden karışıyor diye had bildirmeye kalktılar. Bu ortamda ortak akıl uygulanabilir mi? Kim siyasete inmek istiyorsa insin ama kimsenin bize had bildirme gibi görev üstlenmesin, karşılığını alır. Bazen yazılar çıkıyor biz sanki birilerini sıkıştırmak ya da moralini bozmak için bir şeyler söylüyoruz. Hayır, biz herkesin mutlu olduğu bir Trabzon için çalışıyoruz. Bugüne kadar birçok çalışmamız oldu, sorunları yerinde tespit ederek önemli verilere ve bilgilere sahip olduk. Önceliğimiz güven ortamı yaratmak ve güçlü bir şekilde seslendirmeye çalışıyoruz.

Sadece oturup bir şeyleri eleştirmek değil, amacımız bu kenti tarihiyle, kültürüyle, yaşam kalitesiyle, insanların keyif aldığı en güzel noktaya getirmek. Bu sebeple bazı planlara karşı yeri geldi tepkilerimizi dile getiriyoruz yeri geldi önerilerimizi sunuyoruz. Söylediklerimizi dikkate alınırsa faydalı olacaktır diye düşünüyoruz çünkü sahada ortaya çıkan fikirleri sunuyoruz. Dikkate almazlarsa kendileri bilirler ama dikkate almayanlar yöneticilere buradan sesleniyoruz; hazır olsunlar “Cumhuriyet Halk Partisi” olarak geliyoruz.”
https://www.gunebakis.com.tr

Günebakış

Anahtar Kelimeler: CHP, Ortahisar, İlçe, Teşkilatı, düzenlenen, toplantıyla, hem, eleştirilerini, hem, de, önerilerini, sıraladı,
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
325 Roma imparatoru Konstantin, ilk Ekümenik Konsilin İznik'te düzenlenmesini sağladı.
1481 II. Beyazıt, Osmanlı padişahı oldu.
1622 Osmanlı İmparatorluğu'nda isyancılar, ordu ve yönetimde yenilik taraftarı Padişah II. Osman'ı tahttan indirip öldürdü. Öldürülen ilk padişah olan Genç Osman'ın yerine I. Mustafa, ikinci kez tahta çıkarıldı.
1795 Fransa'da kadın kulüpleri kurulması yasaklandı.
1861 Amerikan İç Savaşı: Kentucky eyaleti iç savaşta tarafsız olduğunu ilan etti. Bu tarafsızlığı 3 Eylülde Güney orduları eyalete girince sona erecektir ve Kentucky Kuzey'e katılacaktır.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur