Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
Çarşıbaşı Belediyesi’nde maaşlar ödenemeyince Zekeriya Karaçengel sordu BAŞKAN EKİM’DEN MİTİNGE DAVET KARADAĞ – HIDIRNEBİ YAYLASI TURİZM BÖLGESİ PROJESİ İLE TURİZME YENİ BİR SOLUK Siyasi ayrım yapmadan BÜTÜN KARDEŞLERİMDENDESTEK BEKLİYORUM! OSMAN KALYONCU “HER OY ÇOK KIYMETLİ, AKÇAABAT’A SAHİP ÇIKALIM!” BAŞKAN EKİM ÇİFTÇİLERE BÜYÜK MÜJDEYİ VERDİ DSİ 22. Bölge Müdürlüğünde Çalışma Sezonu Açılış Töreni Gerçekleştirildi EĞİTİM CAMİASININ ACI KAYBI Trabzon Valiliği'nden Seçim Günü İçin Kritik Uyarı! ORTAHİSAR BİLİR GERÇEK BELEDİYECİLİK AK PARTİ'DİR YÜKSEKOKUL MÜDÜRÜ ÖĞRENCİLERLE SÖYLEŞTİ İÇLERİNDEKİ KÜTÜPHANEYİ TUVALE AKTARDILAR GENÇLİK ATEŞİAVNİ AKER’DE YANIYOR BAŞKAN EKİM 27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜNÜ KUTLADI KIZILAY’DAN KAYMAKAMA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ ÇEBİ GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ RAHMAN CAMİİ ÇEVRESİ DÜZENLENCEK SARGANA DESTANI ANITI YAPILACAK KOLYONCU'DAN DEV MİTİNG TESOB’un ahşap hediyelik eşya projesinin gelişimi Vali Yıldırım’a anlatıldı BAŞKAN EKİM'DEN BAŞKA TELEFERİĞİ SORAN YOK
AYNI SOFRAYI PAYLAŞIYOR, BİRLİKTE ORUÇ AÇIYORUZ
AYNI SOFRAYI PAYLAŞIYOR, BİRLİKTE ORUÇ AÇIYORUZ
 
MUSTAFA MECLİSTE OLMAK İSTİYOR
MUSTAFA MECLİSTE OLMAK İSTİYOR
 
GEDİKLİ, BALIKHANE ESNAFIYLA
GEDİKLİ, BALIKHANE ESNAFIYLA
Trabzon Ali Şükrü ile buluştu
 

Trabzon Ali Şükrü ile buluştu

Şehit edilen Trabzon eski mebusu 92 yıl sonra tören ve dualarla anıldı

28 Mart 2015 Cumartesi 20:10
Yazdır
ALİ ŞÜKRÜ ARTIK YALNIZ  DEĞİL

TRABZON Boztepe’de  medfun ve Şehid-i Muazzez olarak nitelendirilen Trabzon eski Milletvekili Ali Şükrü Bey, şahadetinin 92. yıl dönümünde mezarı başında tören ve dualarla anıldı. 92 yıldır Boztepe’de mahzun yatan Ali Şükrü Bey, dün hemşehrileriyle adeta hasret giderdi.

GÜMRÜKÇÜOĞLU DUYGULANDI

TRABZON Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Kent Konseyi’nin organize ettiği anma törenlerine çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı O.Fevzi Gümrükçüoğlu, ilk kez gerçekleştirilen törenin kendi başkanlığı dönemine rastlamasını Allah’ın lutfu olarak  nitelendirdi.

ANIT PROJE HAZIRLANIYOR

GÜMRÜKÇÜOĞLU, “Ali Şükrü Bey, Şehid-i Muazzezdir. 39 yıllık hayatına şerefli bir şeklide İslam, Hürriyet ve İstiklal için mücadelesini sığdırmış olan şehidimizi bugün Kur’an sesleriyle ve tekbirlerle yad ediyoruz. Bu büyük bir bahtiyarlıktır.” dedi. Büyükşehir Belediyesi Ali Şükrü Bey için anıt proje hazırlatıyor.

TRABZON Boztepe’de  medfun ve Şehid-i Muazzez olarak nitelendirilen Trabzon eski Milletvekili Ali Şükrü Bey, şahadetinin 92. yıl dönümünde mezarı başında tören ve dualarla anıldı. 92 yıldır Boztepe’de mahzun yatan Ali Şükrü Bey, dün hemşehrileriyle adeta hasret giderdi.

Ali Şükrü Bey’i anma töreninin ilk adımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın (Başbakan iken) 24 Mart 2014 tarihinde Trabzon’da yaptığı konuşma ile atıldı.

Erdoğan, Trabzon Atatürk Alanı’nda Türkiye üzerine oynanan bir oyunu Trabzonlu bir kahraman, yiğit ve şehit olan Ali Şükrü Bey üzerinden anlatmak istediğini vurgulayarak şunları söylemişti:

"Trabzonlu bir kahraman, bir yiğit, bir şehit üzerinden Türkiye’de oynanan oyunu sizlere anlatmak istiyorum. Gençler de bunu öğrensinler. Ali Şükrü Bey, Trabzon’un meclisteki ilk mebusuydu. 23 Nisan 1920’de meclis açılırken Trabzon’un temsil etmek için oradaydı. Osmanlı’nın kahraman subayı olduğu kadar ilk meclisin de en yürekli vekillerinden biriydi. Her türlü haksızlığa karşı çıkıyordu. Esarete, korkaklığa, geri adım atmaya tahammülü yoktu. Kürsüye çıkıyor, kalbinde olan neyse onu söylüyordu. Bu kahraman Trabzonlu’yu bir gece, tam 91 yıl önce 27 Mart gecesi Ankara’da alçakça şehit ettiler. Ali Şükrü Bey’in katlinin önemli bir manası vardı. Katiller suikast düzenlerken her vekile korku salıyor, ‘doğru durmazsanız, ayağınızı denk almazsanız sonunun böyle olur’ diyorlardı. 1950’li yıllara kadar, demokrasiye kadar, hemen her vekilin üzerinde Trabzonlu Ali Şükrü Bey’in akıbeti tehdit olarak sallanmıştır. Merhum Menderes bu korkuya karşı geldi. Korkmadı, çekinmedi, sinmedi, cesaretle ortaya çıktı. Milletin sevgisini kazandı ve tek başına iktidara geldi. Ancak 27 Mayıs’la birlikte Menderes’i milletinden koparmak istediler. Sonra iki bakanıyla maalesef idam ettiler. Onlar şehit oldular. Orada da mesaj var. Sonraki tüm vekillere ve bakanlara, başbakanlara mesaj veriyorlardı. ‘Bizim istikametimizde yürümezseniz sizin de sonunuz Menderes gibi olur’ diyorlardı. Siyasete ve hükümetlere korku salıyorlardı. Merhum Trabzonlu Ali Şükrü Bey’e, merhum Adnan Menderes’e yapılmak istenen neyse, bize de yapılmak istenen aynı."

Ali Şükrü Bey vefatının 92. yılında ilk kez törenle yâd edildi

Ali Şükrü Trabzon’la buluştu

Boztepe’de mütevazı bir biçimde yatan Şehid-i Muazzez Ali Şükrü dün dualar ve tekbirlerle anıldı

Son Osmanlı Meclis-i Mebusanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) ilk dönem milletvekili Ali Şükrü Bey, vefatının 92'nci yılında, dün Trabzon'daki mezarı başında anıldı.

Boztepe’ de bulunan mezarında Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Müftülüğü ve Trabzon Kent Konseyi tarafından anma töreni düzenlendi. Anma töreninde, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve bazı AK Parti milletvekili aday adayları hazır bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nin bastırdığı ‘Ali Şükrü Bey Hürriyet Uğruna 39 Yıl’ kitabın yazarları Prof. Dr. Necmettin Alkan ve Doç. Dr. Uğur Üçüncü de anmaya katıldı.

“ALİ ŞÜKRÜ BEY ŞEHİD-İ MUAZZEZDİR"

Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ali Şükrü Bey'in hayatını vatana ve millete adadığını ifade ederek, “Hepimizin bildiği gibi Ali Şükrü Bey şehidi-muazzezdir. 39 yıllık hayatına şerefli bir şekilde İslam mücadelesini, hürriyet, istiklal mücadelesini yerleştirmiştir. Hiçbir zaman kendi hayatından ve memleketinin idaresinden en küçük taviz vermemiştir. Bu kahraman, 39 yaşında katledilmiştir. Ali Şükrü Bey’i ilmi olarak incelemesi için ilim adamlarına müracaat ettik. Tabi ki her kitap herkesin görüşüne açıktır. Hocalarımız çok ciddi bir çalışma ile bu eseri ortaya koydular. Bundan sonra inşallah yine Ali Şükrü Bey’in veciz konuşmalarını, veciz hayatını kitaplaştırarak Trabzon’a kazandırtacağız. Bu kitabın ortaya çıkmasında yardımcı olan Necmettin Alkan ve Uğur Üçüncü’ye teşekkür ediyorum. Ali Şükrü Bey’i 92. yılında rahmetle anıyorum” dedi.

Gümrükçüoğlu’nun konuşmasının ardından anma törenine katılanlar, Kur’an tilavetinden sonra dua etti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bastırdığı ‘Ali Şükrü Bey Hürriyet Uğruna 39 Yıl’ kitabı, anma törenine katılanlara dağıtıldı.

Türkçüler de Ali Şükrü Bey’i andı

Merhum Ali Şükrü Bey’i vefat yıl dönümünde, Trabzonlu Türkçüler de kabri başında andı. Türkçüler adına konuşan Murat Yılmaz, Ali Şükrü Bey’in Türk tarihinde önemli hizmetleri bulunan değerli bir şahsiyet olduğuna dikkat çekti.

“Bugün onu kabrinde anmak biz Türkçüler için bir borçtur” diyen Yılmaz açıklamasına şöyle devam etti: “Çünkü bizler tarihi şahsiyetlerimizin siyasi propaganda aracı olarak kullanılmasına karşıyız. Ali Şükrü Bey ancak tarihi süreç içerisindeki faaliyetleriyle değerlendirilebilir. Bu bakımdan bizim gözümüzde Ali Şükrü Bey Milli Mücadele'de büyük hizmetler ifa etmiş bir hemşerimizimdir. Ali Şükrü Bey Trabzon'un olduğu kadar bütün Türkiye'nin değeridir ve bu değere sahip çıkmak da biz Türkçülerin görevidir.”

 

Yılmaz, 2 Nisan Perşembe günü de, yine vefatının yıl dönümünde Topal Osman Ağa’yı Giresun’daki kabri başında anmaya gideceklerini kaydetti. Yılmaz, “Millî Mücâdele döneminde canını ortaya koymuş ve Türk târihinde önemli bir yer işgal eden Topal Osman Ağa’yı anmak da milli vazifemizdir” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: Şehit, edilen, Trabzon, eski, mebusu, 92, yıl, sonra, tören, ve, dualarla, anıldı
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1636 Hollanda'da Utrecht Üniversitesi kuruldu.
1812 Venezuela'nın Karakas şehri, şiddetli bir depremle tahrip oldu.
1821 Seyyid Ali Paşa sadrazamlıktan alınarak yerine Benderli Ali Paşa atandı.
1917 I. Dünya Savaşı: Çanakkale Boğazı'nın Anadolu yakasında görev yapmak üzere Osmanlı 15. Kolordusu'nun teşkili.
1915 I. Dünya Savaşı: Birinci Gazze Muharebesi
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur