Trabzon’da yol seferberliğine devam ettiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Trabzon gibi engebeli ve uzun yol ağına sahip illere daha fazla imkânların tanınacağı yasal düzenlemelerin hazırlıklarını izliyor olmak bizleri sevindiriyor” dedi.
YOLLARDA AYRIM YAPMIYORUZ
Değerlendirmesinde Trabzon’un 2014 mahalli seçimleri ile büyükşehir statünse kavuşan 14 kentten biri olduğunu hatırlatan Gümrükçüoğlu, “Trabzon engebeli bir araziye sahip, Karadeniz’in engebeli yapı topografyası dışında Trabzon; Karayolları ağı dışında, Belediyelerin hizmet alanında olan, mezra ve yayla yolları dâhil 22 bin km yol ağına sahip. Türkiye’nin 81 ili içinde en büyük yol ağına sahip olan il Trabzon, ikinci il de Ordu’dur. 40 bin km2 alanı olan illerde yol ağı 6 bin km’lerde, 10 bin km’lerde kalıyor. Bizim 22 bin km yolumuzla Büyükşehir Belediyesi ve 18 ilçe belediyesi karşı karşıyadır. Yasalar ne diyor? ‘İlçe belediyeleri kendilerinin katı atıklarını toplarlar, kendilerine ait yolların yapım, bakım onarımlarını yaparlar.’ 18 ilçe belediyemiz bunu yapabilecek ekonomik yapıya sahip mi? Şimdilik hayır. Ama ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ‘burası benim yol ağımda değil, şurası benim yol ağımda’ gibi bir davranışın içine hiçbir zaman girmemiştir. Zira ilçe belediyelerimizin ekonomik tabloları kendi yol ağlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek ölçekte değildir” şeklinde konuştu.
YOLLARIMIZDA BÜYÜK BİR MÜCADELENİN İÇİNDEYİZ
Karadeniz’de yol yapım maliyetlerinin diğer bölge illerine nazaran çok daha fazla olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, “Engebeli olmayan şehirlerde 1 km yol misal olarak 100 liraya yapılıyorsa bizim gibi şehirlerimizde 1 km yol 400 liraya, 500 liraya yapılıyor. Üstüne üstlük yolların menfez, sanat yapısı, istinat duvarı gibi yapıları da bunların cabasıdır. Mesela biz geçen sene yaptığımız yollarda istinat duvarı olarak toplamda 16 trilyon ilave harcama yaptık. Yollarımızda büyük bir mücadelenin içine girmemiz gerekiyordu. Bu mücadeleye girdik. 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi olarak İller Bankasından 100 trilyon kredi aldık. Bunun 50 milyon TL’sini beton yol yapımında, 50 milyon TL’sini asfalt yol yapımında kullandık. Bu kaynakla geçen yıl 310 bin ton asfalt yaptık, ayrıca 50 milyon TL’lik de beton yol yaptık. Bu senede bütün imkânlarımızı zorladık. Şuan Eylül ayının içindeyiz. 280 bin ton asfalttan gidiyoruz. Yılsonu itibariyle yine 300 bin ton asfaltın üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Bu yıl beton olarak da 50 bin m2 beton yol ihalesi yaptık, bunu da muhtemelen 60 bin m2 beton yola ulaştırmayı hedeflemekteyiz” ifadelerini kullandı.
YASAL DÜZENLEMENİN HAZIRLIKLARI YAPILIYOR
Seferberlik halinde yol çalışmalarını sürdürürken Trabzon’a önemli avantajlar sağlayacak olan bazı yasal düzenlemelerin hazırlıklarının yapıldığını görmekten mutluluk duyduklarını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “Bu hizmetlerde, ihtiyaçlarda hiçbir zaman bitmez. Ama şunu söyleyebiliriz ki, gerek Trabzon gerek diğer ilerimizde büyük gayretlerle yol atağı devam etmektedir. Bu çerçevede bize bu yönden yasada daha çok hak tanınacağı, yol ağlarının ve engebeli yapılarımızın da dikkate alınacağı bazı yasal düzenlemelerin hazırlıklarını izliyor olmak bizi sevindirmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.