Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'

2018 TATİL KONUŞMASI



Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, Çok Değerli Yönetici ve Öğretmen Arkadaşlarım, Sevgili Öğrenciler, Çok Kıymetli Veliler, Basınımızın Değerli Temsilcileri.
Bugünden itibaren yaklaşık 8 aylık bir maraton sonunda 2017/2018 eğitim öğretim yılını tamamlamış bulunuyoruz.Ülkemiz genelinde 18 milyon, İlçemiz genelinde verilecek yaklaşık 23.600(yirmi üç bin altıyüz) karne ile öğrencilerimizin bir öğretim yılı boyunca okul yaşantılarında gösterdikleri performansın değerlendirilmesi tamamlanmış olacaktır.
Sevgili Öğrenciler,
İlim ilim bilmektir, İlim kendini bilmektir, Sen kendini bilmezsen, Ya nice okumaktır. İlim kendini bilmeyen insanların elinde bir kötülük aracı haline gelebilmektedir. Bu sebepten bizler için ilk amaç, sizin öncelikle kendinize layık birer kişi olmanız, sonra bunu en etkili şekilde kullanacak bilgi birikimiyle donanmanızdır. Bir öğretim yılını bu sözler ışığında değerlendirmeniz  ailenizi ve bizleri sevindirecek ilim ve ahlak seviyelerine gelmeniz en büyük temennimizdir.Başarı birden çok faktöre bağlı olarak ulaşılabilen bir faktördür. Başarıya ulaşmada sorumluluk duyma, planlı çalışma, ulaşılabilir hedeflere sahip olma ve kararlı olma zorunluluğu vardır. Bu faktörlerin tamamı vazgeçilmez öneme sahiptir. Ve ancak hepsi bir arada olduğunda başarı kaçınılmazdır. Başarılı olmanın belki de en önemli aşaması kendine güvenmedir.Tatiller, dinlenmeyi hak ettiğimiz dönemlerdir. Bir yılın yorgunluğunu tatillerde atmak en büyük hakkınızdır. Ancak unutmayınız ki; dinlenmek sadece boşa vakit geçirmek demek değildir. Aslında her gün ve her an yaptığımız işi değiştirerek de dinlenebiliriz. Bunun için tatil süresince sizi dinlendirecek ve eğlendirecek aktivitelerin yanı sıra zayıf olduğunuz konularda kendinizi takviye etmelisiniz. En önemlisi kitap okuma alışkanlığını edinmenin yollarını aramalısınız. Çünkü okumak, problemlerin ve sıkıntıların kaynağını kurutur. İlçemiz genelinde İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğümüzce açtığımız yaz spor okullarını ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda iyi değerlendirin. Hayat boyu öğrenme faaliyetlerimiz kapsamında da müftülüğümüz ile okullarımızda yürüttüğümüz yaz Kuran kurslarımızı takip ederek tatilimizi en güzel şekilde değerlendirelim.  
Değerli Öğretmen Arkadaşlarım,
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedeflerin eğitim yoluyla gerçekleşebileceği gerçeğini daima diri tutmalıyız.
Bugün sınıflarımızda sizlerin bilgi ve deneyimlerinden yararlanmayı bekleyen öğrenciler, yarın ülkemizi daha iyi seviyelere çıkarabilmek için bayrağı hepimizden teslim alacaktır.
Unutmayınız ki eğitim, iyi yetişmiş eğitimcilerle yürür. Elinizdeki cevheri gerektiği gibi işleyerek verdiğiniz emeklerin asla boşa gitmeyeceğini düşününüz.
Öğretmenlerin, sevgi dolu, sabırlı, hoş görülü ve bilge insan olması beklenirken aynı zamanda yenilikleri takip eden, bilgilerini güncelleyen, öğrenmeye açık birer meşale olması beklenir. Bu görev bilinciyle hareket eden sizler, yetiştireceğiniz öğrencilerin başarısıyla her zaman gurur duyabilirsiniz. Özverili çalışmalarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ederken gelecek öğretim yılında kaldığımız yerden devam edebilme temennisiyle sizlere de ailenizle birlikte mutlu ve huzurlu  bir tatil diliyorum.
Değerli Veliler,                                                                                                                         Dünyaya kazandırdığınız ve değer vererek ; canınızdan çok sevdiğiniz çocuklarınızın karnelerindeki Başarı ve Başarısızlığı değerlendirirken, ’’Karnenin, çocuğunuzun yaptığı çalışmaların notlarla ifade edildiği bir belge’’ olduğunu ve hiçbir zaman çocuğunuzdan daha önemli olmadığını telafilerinin yapılabileceğini unutmayınız. Çocuğunuz Takdir, Teşekkür vb. belgeler aldığında ne kadar mutlu oluyorsanız; başarısızlığında da sorumluluk ve payınızın olduğunu unutmayınız.
Karne günü, çocuklarınız için ne kadar önemli ise sizin için de o kadar önemli bir gündür.   Karne günü, dönem boyu çocuğunuz için neler yapıp neler yapamadığınızı sorgulayacağınız bir gündür.                                                                                                                                                      Karne günü, çocuğunuzla ne kadar ilgilenip, ilgilenmediğinizin değerlendirildiği bir gündür.        Karne günü, çocuğunuza ne kadar değer verdiğinizin, sevginizin ve özverinizin, onlara sunduğunuz maddi ve manevi imkanların karşılığını verip, vermediğinin, mutluluk yada ezikliğini, umut yada umutsuzluğunu, sevinç yada üzüntüsünü, kendini olumlu yada olumsuz hissettiği, duygusal yönden yoğunluğun yaşandığı bir gündür. Fakat; Karne günü, başarılı olan öğrencinin, başarısının sevinci ve gururunu ailesi ve yakınları ile paylaşırken, düşük notlarla eve dönmenin tedirginliğini yaşayan, ailesinin karşısına çıkmaktan korkan, kendini yetersiz hisseden, umutsuzluğa kapılan, ailesinden azar işiteceği ve zarar göreceği endişesini taşıyan, özgüven duyguları incinmiş, duygusal yönden yıkılmış; bu olumsuz duygusal yoğunluktan adeta küçülmüş çocuğunuzun, bütün bunlar yetmezmiş gibi…Sizlerden alacağı tepkiyi düşünerek, istenmeyen yollara başvuracağı, mazeretlere sığınıp gereksiz savunmalara başvuracağı bir gün asla değildir ve olmamalıdır. Anne ve babalar çocuklarının mutluluk ve sevinçlerini paylaşırken, başarısızlık halinde karne günü, çocuklarının üzüntüsünü paylaşacağı, olumsuz tepkiler verilmeyeceği, sorun çözme duyarlılığı ve erdemin gösterileceği ve çocuklarına bunun hissettirilerek, anne-babaları ile daha çok gurur duyacakları ve saygı gösterecekleri bir gün olmalıdır.
Değerli Anne ve babalar; çocuklarınızın karnesindeki durumunu değerlendirerek, çocuğunuzun neden başarısız olduğunu mutlaka sorgulayınız. Hiçbir başarı yada başarısızlık tesadüfü değildir. Başarısızlığın tek sorumlusu da öğrenci değildir. Yeterli ders çalışmaması kadar, ailesinin, arkadaş çevresinin, yaşadığı ergenlik sorunlarının da rolü vardır. Bu sorunlara birlikte çözüm bulduğumuzda çocuğunuzun başarılı olacağı muhakkaktır.
Karneler çocuklarınızın nasıl bir insan olduğunu değil, onların okul derslerindeki durumlarının nasıl olduğunu ortaya koyan belgelerdir. Bu bilinçle çocuklarınızın karnelerini değerlendirirken onların kişiliklerini zedeleyici, öz güvenlerini yitirmelerine yol açıcı suçlamalardan kaçınınız.
Çocuklarınızın başarısızlığını problem yapmayın, başarılarını da abartmayın. Karnenin bir sonuç olduğunu unutmayın. Problemlerinizi bir aile sıcaklığı içinde çözmek, çocuklarınızın başarısını hep beraber paylaşmak en büyük arzumuzdur.
Bu vesileyle, tüm öğrencilerimize tekrar başarılar ve iyi tatiller diliyorum. Tüm yönetici ve öğretmen arkadaşlarıma, fedakar çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Değerli velilerimiz sizlere de; çocuklarınızla birlikte sağlık, başarı ve mutluluk dolu günler temenni ediyor iyi tatiller diliyorum.08.06.2018   Ahmet ÜÇÜNCÜ Milli Eğitim Müdürü  


8 Haziran 2018 Cuma 16:39

http://www.sebathaber.com/yazar/2018-tatil-konusmasi-1002.html