"TRABZON’DA SÜPER MEYVE ARONYA İÇİN KURUMLAR EL ELE"
Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU üreticilerin doğduğu yerde doyması için var gücüyle çalışıyor.
İlçenin arazi yapısının engebeli olması, miras yoluyla da küçük parçalar halinde bölünmesiyle küçük alanlarda ekonomik tarım yapılamamasından dolayı bir çok üreticinin köyden kentlere göç etmek zorunda kaldığı gerçeğinden yola çıkarak fındığa alternatif olacak ürün çeşitliliğini artırarak birim alandan getirisi yüksek ürünleri belirleyip onları üreticilerin hizmetine sunmaya çalışıyor.
Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU yapılan aronya meyve bahçesi tesisi projesi hakkında şu açıklamalarda bulundu; “ Yaklaşık 2,5 yıl önce dikimini gerçekleştirdiğimiz Murat CİVELEK’e ait aronya meyve bahçesinde, Trabzon Valisi Sn. İsmail USTAOĞLU, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Murat ZORLUOĞLU, Akçaabat Kaymakamı Sn. Ramazan KURTYEMEZ, Akçaabat Belediye Başkanı Sn. Osman Nuri EKİM, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Sn. Hamdullah ÇUVALCI, Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sn. Erkan AYAZ, Ak Parti Akçaabat İlçe Başkanı Sn. Ahmet Hüseyin ALTINTEPE ve Basın Mensuplarının katılımlarıyla 31 Ağustos 2022 tarihinde hasat şenliği yapmıştık.
Bu etkinlik Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Sn. Hamdullah ÇUVALCI Beyin dikkatini çekti ve bizleri makamına davet etti. Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ ve Akçaabat Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünden Orman Mühendisi Dr. Yavuz O. KOCAMANOĞLU ile birlikte kendilerine ziyarette bulunduk. Aronya mevyesi ile ilgi yaptığımız çalışmaları kendisine aktardım. Kendileri de ürünün katma değerinin artırılması ve pazar sorunun ortadan kaldırılması için işbirliği içinde olacaklarını belirttiler. Bu kapsamda Doğu Karadeniz’in ilk preklinik ilaç araştırma merkezi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLAFAR) Müdürü Prof. Dr. F. Sena SEZEN ile görüşmemizi tavsiye ettiler. Bu kapsamda Akçaabat Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde görevli Orman Mühendisi Dr. Yavuz O. KOCAMANOĞLU ile birlikte İLAFAR Müdürü Prof. Dr. F. Sena SEZEN’e ziyarette bulunduk. Ziyarette bizlere KTÜ Rektör Danışmanı Öğretim Görevlisi Ali Haydar DOĞU eşlik etti. İLAFAR Merkezini gezdik , müthiş bir araştırma merkezi yapılmış. Görüşmemizde aronya ile ilgili yaptığımız çalışmaları kendilerine anlattım. Bu ürünle ilgili kendilerinin de yardımcı olabilecek her konuda çalışmaya hazır olduklarını belirttiler. Tıbbı aromatik bitki olan aronya meyvesinin yaş meyve olarak tüketilmesi, kurutulması, takviye edici gıda, şeker hastalarına yönelik şekersiz reçel yapımı, aronya sirkesi ve aronya çayının yapılması, renginden dolayı farklı alanlarda kullanılması gibi katma değerini artıracak ürünlere dönüştürülmesi konularında Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat Belediyesiyle birlikte İLAFAR arasında ortak çalışmalar yapılması için protokol imzalama kararı aldık. Kendilerini ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederiz.
Ürün yelpazesini genişleten Akçaabat’ta son yıllarda süper meyve olarak bilen aronya meyvesinin ilçemize kazandırılması için 2019 yılında proje çalışmalarına başlanılmıştı ve bugüne kadar 30 dekarı proje kapsamında toplam 70 dekar civarında bir bahçe oluşturulmuştu. İlçemizin farklı mahallelerinde dikimi gerçekleştirilen aronya meyvesinin bölgemize adaptasyonu , verimi ve kalitesi yönünden takip edilmiş ve yapılan kontroller sonucunda ilçemizde ekonomik olarak yetiştirilebileceğine karar verilmiştir.
Üreticilerimiz doğduğu yerde doysun, geçimini sağlasın , araziler boş kalmasın düşüncesiyle bu yola çıktık. Birim alandan getirisi yüksek olan aronya meyvesi ile tanıştık. Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi ve Akçaabat Ziraat Odası işbirliği ile 2019 yılında ilk olarak uyguladığımız aronya meyve bahçesi projesi ilgi gördü ve yeniden yakın zamanda böyle bir projeyi daha hayata geçireceğiz. Önce alt yapısını hazırlıyoruz, ürünün pazarlanması konusunda sıkıntı yaşanmaması için bununla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içindeyiz. Akçaabat Belediyesi ‘ AKÇAHASAT’ projesi ile ürünlerin pazarlanması sorununu ortadan kaldıracak bir çalışma başlattı. Üreticilerimizin elindeki aronya, kivi, elma , kokulu üzüm vb. meyveleri işleyecek bir fabrika tesis ediyor. Yakın zamanda meyve işleme tesisini açacak. Üreticilerimiz yetiştirdikleri ürünlerin elinde kalma korkusunu yaşamayacak. İsteyen üreticimiz ürünlerini belediyemizin yapmış olduğu bu tesise verebilecek. İsteyen serbest piyasada ürününü değerlendirebilecek” dedi.
12 Ekim 2022 Çarşamba 16:26
http://www.sebathaber.com/haber/-trabzonda-super-meyve-aronya-icin-kurumlar-el-ele--22295.html