
Çelebi’den bankalara çağrı
Ticari kredi faizleri bir an önce düşürülmeli
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Merkez Bankası’nın 6 Mart’ta yaptığı faiz indiriminin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen bankaların ticari kredi faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmediğini belirterek, “Bankalar iş dünyamızın kullandığı kredilerin faizlerini bir an önce politika faizi doğrultusunda düşürmelidir. Üretimin, istihdamın ve ihracatın sürdürülebilirliği için bu konu çok önemlidir” dedi.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Merkez Bankası’nın 6 Mart’ta politika faizini 2,5 puan düşürerek yüzde 42,5’e çektiğini, böylece son 3 ayda 7,5 puanlık indirim yapmış olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Bankalar mevduat faizlerine bu indirimleri anında yansıtıyor. Ancak, ticari kredi faizleri aynı oranda inmiyor. Aradan neredeyse iki haftalık süre geçti. Bankalar ticari kredi faizlerini düşürmek için neyi bekliyorlar? Bu indirimi öncelikli olarak KOBİ kredi faizlerine yansıtmalarını, üretime, yatırıma ve istihdama destek olmalarını bekliyoruz. Ticari kredi büyümesine getirilen sınırlamalar da ekonomide maliyetleri artırıp, arzı kısıtlayarak enflasyonist baskı oluşturuyor. Öncelikle KOBİ kredilerinden başlayarak ticari kredilere ilişkin büyüme kısıtlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimi döngüsünün devam etmesini önemsiyoruz. Ancak bu indirimlerin ticari kredi faiz oranlarına da bir an önce yansımasını bekliyoruz. Bankaların da elini taşın altına koyması lazım. Finansmana ulaşımda sorun yaşayan iş dünyamıza destek olmalarını bekliyoruz. Bankalar iş dünyamızın kullandığı kredilerin faizlerini bir an önce politika faizi doğrultusunda düşürmelidir. Üretimin, istihdamın ve ihracatın sürdürülebilirliği için bu konu çok önemlidir.”
17 Mart 2025 Pazartesi 16:42
http://www.sebathaber.com/haber/celebiden-bankalara-cagri-26932.html