
Yeşil Yol bölgenin geleceğidir
Yeşil Yol’a yönelik ideolojik bakış yurt çapına yayılıyor
Geleceğini turizmde arayan Doğu Karadeniz Yaylaları’nı birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol’a karşı ideolojik tepkiler bölge dışına çıktı
RİZE VALİSİ YAZICI SERT ÇIKTI
KARADENİZ Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi için Çamlıhemşin’de gösterilen direnişe Rize Valisi Ersin Yazıcı sert tepki gösterdi. Yazıcı, “Bölgeye 5-10 günlüğüne lüks araçlarıyla gelenler ahkam kesiyorlar. Halk bu yolu istiyor. Kimse kusura bakmasın. Devlet halkın istediğini yapar. Dışarıda yaşayıp gelip burada ahkam keseceksiniz. Bunu umursamayız” dedi.
GÜMRÜKÇÜOĞLU DA TEPKİLİ…
YEŞİL Yol karşıtı çevrelere bir tepki de Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu’ndan geldi. Trabzon Valiliği’nde düzenlenen Koordinasyon Kurulu’nda konuşan Gümrükçüoğlu, “Bir bardak suda fırtına koparılıyor. ‘Yeşil Yol’a karşıyız’ diyorlar. Bu tepkiyi anlamakta zorluk çekiyorum. Bu ekonomik ve insani bir projedir. Bu projenin iyi anlaşılması gerekiyor” dedi.
TEPKİLER İDEOLOJİK EKSENE KAYDI
ÖTE yandan Eskişehir’de bir grup Adalar Mevkii’nde bir araya gelerek Yeşil Yol’a horonlu tepki gösterdi. Gruba CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de destek verdi. Çevreci grup Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’ne bağlı yaylalarda vatandaşların iş makinesi nöbetine Eskişehir’den destek verdi. Tepkiler ideolojik eksene doğru kayarken, Yeşil Yol’a halkın desteği gittikçe yükseliyor.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaylaları birleştirmesi planlanan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi’nin durdurulması için hukuk mücadelesi veren ve protesto gösterileri düzenleyen kesimlere sert tepki gösterdi. Trabzon Valiliği’nde dün düzenlenen Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Gümrükçüoğlu, “Yeşil Yol Projesi’nde bir bardak suda fırtına koparılmak isteniyor. ‘Yeşil Yol’a karşıyız’ diyorlar. Yeşil Yol belli bir hat boyunca yan yolları muhafaza ederek sürdürülen bir projedir. Yeşil Yol birilerine rant dağıtma yeri değildir. Bu çok iyi bilinmelidir.” dedi.
Yeşil Yol’un geçmesi sonrası yapılacak iş ve işlemlerin sonrasında turizmin yazın canlanacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Turizmde Doğu Karadeniz’de misafir edebilme, konaklamanın önü açılacak. Belediye başkanları olarak biz de bu anlamda üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz.” dedi.
Yeşil Yol Projesi’ne gösterilen tepkiyi anlamakta zorluk çektiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Yeşil Yol Projesi yeni bir yol yapmak değildir. Eski yolu ıslah etmek ve işaretlemektir. Ayrıca bu ekonomik bir projedir. Mülkiyet sorunu çözülecektir. Yani bir insanın değeri var. Doğa turizmi var. Bu projenin iyi anlaşılması gerekiyor. Kaçak yapılaşma, çirkin yapılaşma, yöresel mimarinin olmadığı bir yapı var. İşaretleme yok, Yol medeniyettir. Bunu anlamıyorlar. Geçmişte de böyle şeyler oldu. Burada kaçak yapı yapılmayacak, çirkin görüntü iyileşecek, mülkiyet sorunu çözülecek, yeşil yağması yapılmayacak, turistlerin gelmesi sağlanacaktır. Yeşil Yol Projesi, Karadeniz Bölgesi’nin sahip olduğu eşsiz güzelliklere zarar verecek bir proje değildir. Aksine o güzelliklerin daha da ortaya çıkmasını sağlayacak bir projedir”. ifadelerine yer verdi.
11 Temmuz 2015 Cumartesi 10:25
http://www.sebathaber.com/haber/yesil-yol-bolgenin-gelecegidir-7731.html