
RAN:NÜKLEER ANLAŞMAYA VARILDI
Adının açıklanmasını istemeyen İranlı diplomat, “Harcanan yoğun emek sonuç verdi ve bir anlaşma sağladık” dedi. Diğer bir İranlı yetkili de anlaşmayı doğruladı.
Müzakerelere katılan dışişleri bakanlarının bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’da Birleşmiş Billetler binasında biraraya gelecek. Görüşme sonrasında basın toplantısının yapılması bekleniyor.
AB SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA
Avrupa Birliği sözcüsü de, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile Batılı 6 ülke dışişleri bakanlarının yerel saat 09.30’da bir araya geleceğini, görümenin ardından basın toplantısı düzenleneceğini söyledi. Diplomatik kaynaklar da, 100 sayfalık anlaşma metninin neredeyse tamamının üzerinde uzlaşıya varıldığını sadece silah ambargosuyla ilgili görüş ayrılığının giderilmeye çalışıldığını belirtiyor. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif son açıklamasında bugün bir anlaşmanın mümkün olduğunu söylemişti. Anlaşma genel olarak İran’ın nükleer programının kısıtlanmasını kabul etmesi karşılığında, yaptırımların gevşetilmesini kapsadığı kaydediliyor.
PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞTE
BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler ve Almanya’nın, İran ile nükleer silahların kontrolü konusunda anlaşmaya vardığı yolundaki haberler üzerine petrol fiyatları inişe geçti.
Anlaşma haberlerinin ardından Türkiye’nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede ölçüt olarak kullandığı Brent petrolünün varil fiyatı yaklaşık 1 dolarlık düşüşle 57 doların da altına gerileyerek 56.94 dolara kadar indi.
Piyasaya etkileyen haberlere göre, ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ve Almanya’nın İran ile bir süredir Viyana’da sürdürdüğü görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. Buna göre, Tahran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlaması karşılığında, büyük devletler bu ülkeye uyguladığı yaptırımları azaltacak
14 Temmuz 2015 Salı 19:31
http://www.sebathaber.com/haber/rannukleer-anlasmaya-varildi-7780.html