
Fındık budama kursiyerleri belgelerini aldı
Akçaabat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan Tarım Teknolojileri alanı kapsamında fındık budama ve bakım kursu kursiyerleri sertifikalarını aldı.
Akçaabat Şehit Gökhan Fen lisesinde yapılan sertifika törenine Akçaabat kaymakamı Soner Şenel,Trabzon İl Gıda Tarım ve hayvancılık müdürü Cahit Gülbayır, Akçaabat Ziraat odası başkanı Mustafa Eyüboğlu,İlçe tarım müdürü İbrahim Nezir, davetliler ve kursiyerler katıldı. 30 kursiyer 40 saatlik kurs sonunda hak ettikleri kurs belgelerini aldılar.
Belge töreninde bir konuşma yapan Akçaabat Ziraat odası başkanı Mustafa Eyüboğlu “Akçaabat ziraat odası çiftçimizi tarımsal konularda bilgilendirmek istiyoruz. Ürün yetiştiriciliği artık bilimsel olarak yapılıyor.Bizde çiftçimizi ürettikleri ürünlerin daha fazla ve kaliteli olması için çeşitli etkinliklerle bilgilendirmeye çalışıyoruz. Fındık bahçesi bakımı kursunu bitiren 30 kursiyer bahçe düzenlemesi ve budamasını başarıyla yapabiliyorlar. Kendilerini kutluyorum “ dedi.
Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü Cahit Gülbayır ise “Trabzon’da tarım alanında yüzde atmışbeş fındık bahçesi bulunuyor.Yapılan araştırmada Trabzon fındığının kalitesi diğer yörelere göre biraz daha düşük.Fındık kalitesinin arttırılması için yeni dikilen alanların daha düzenli kurulması sağlanıyor.Eski fındık bahçeler ise bu kurslardan sertifika alan eğitimli kişilerce bakım ve budama yapılıyor. Böylece fındık bahçelerinin verimi artıyor ve kalitesi yükseliyor” şeklinde konuştu.
Gazeteci Proje sorumlusu Murat Taşkın yaptığı konuşmada şunları söyledi “ Fındık bahçesinde 30 gün çalışanla 100 gün çalışanlar arasında fark olacaktır.Trabzon’da fındık üreten ilk sıradaki ilçe Akçaabat’tır.Fındık fidanlarını Ağaç yapmayın.Bakımı yapılmayan bahçeden ürün beklemek yanlıştır”
Akçaabat kaymakamı Soner Şenel ise “ Fındık Akçaabat çiftçisinin temel ürünü. Ancak verim oldukça düşük.Verimi ve kalitenin artması için üreticiler Ziraat mühendisliklerine, Ziraat odalarına ve bu konuda eğitim almış kişilere başvurmaları gerekmektedir.Akçaabat’ın arazisi kısıtlı.Bu nedenle eski yöntemleri bırakıp yeni yöntemlere geçilmeli.Ziraat konusunda eğitim faaliyetleri arttırılmalı” dedi.
Daha sonra Fındık budama ve bakım kursunu bitiren 30 kursiyere sertifikaları verildi.
4 Mart 2016 Cuma 19:28
http://www.sebathaber.com/haber/findik-budama-kursiyerleri-belgelerini-aldi-9455.html