Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
ULAŞIM ZAMLANDI HASTA VATANDAŞIN YOL SORUNUNU BÜYÜKŞEHİR ÇÖZDÜ Trabzon Üniversitesinden Sempozyum Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı BAŞKAN GENÇ’TEN TRABZONSPOR U19’A TEBRİK AKÇAABAT ANADOLU'DAN KTÜ'YE ZİYARET “Akçaabat Kızılay Gönüllere Dokunmaya Devam Ediyor" Sebat Gençlikspor Başkanı Cemil Kalkışım’dan Taraftara Maça Davet İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’ndan Trabzon Esnaf ve Sanatkarlarına ziyaret Kanal İstanbul’un bir gün bile ötelenecek zamanı yok! Trabzonspor’un Efsane İsmi Dualarla Anıldı TARAFTARLAR DERNEĞİNDEN TATLI İKRAMI BAŞKAN GENÇ’TEN DOHA BELEDİYESİ’NE ZİYARET AK Parti Çocukları Sevindirdi Geleceğin Teminatı Çocuklarımızla 23 Nisan Coşkusunu Paylaştık! Trabzon Heyeti Türkiye'nin Doha Büyükelçiliğini ziyaret etti AMCA EKİM, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI BARÜ, Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda ilk 400’de BU NASIL BİR PAYLAŞIM? Geleceğin Folklor Ekibi Sahne Aldı
ULAŞIM ZAMLANDI
ULAŞIM ZAMLANDI
 
“Akçaabat Kızılay Gönüllere Dokunmaya Devam Ediyor'
“Akçaabat Kızılay Gönüllere Dokunmaya Devam Ediyor"
 
Sebat Gençlikspor Başkanı Cemil Kalkışım’dan Taraftara Maça Davet
Sebat Gençlikspor Başkanı Cemil Kalkışım’dan Taraftara Maça Davet
Cemil Başkan Yazdı
 

ÇİFTÇİLER, DEVLETTEN ACİL DESTEK VE KREDİ ERTELEMESİ BEKLİYOR!..

Cemil Başkan Yazdı

sebathaber@hotmail.com.tr
15 Nisan 2025 Salı 19:56
Yazdır

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde son günlerde yaşanan don olayları, özellikle meyve ve sebze üreticilerimizde ciddi ürün kayıplarına neden olmuştur. Sahadan aldığımız bilgiler doğrultusunda üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıyı yakından takip ediyoruz. Devletimizin bu olağanüstü duruma hızlıca müdahale ederek gerekli destekleri ivedilikle hayata geçirmesi büyük önem taşımaktadır.

Uzmanlar, yaşanan don olaylarının bu yıl meyve ve sebze rekoltesinde ciddi düşüşe yol açtı. Bazı bölgelerde ürün kaybı %60’ı buldu. Bu durum sadece üreticiyi değil, sofralara gelen ürünleri ve tüketici fiyatlarını da doğrudan etkileyecektir.

Türkiye’nin gıda güvencesi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinden geçmektedir. Üreticimiz ayakta kalmazsa soframızda ürün, pazarda bolluk olmaz. Bu nedenle tüm kamu kurumlarını ve ilgili paydaşları sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Meyve ve sebzelerde oluşan don zararı tarımsal üretimi ciddi şekilde etkileyebilir ve çiftçilerin geçimini riske atabilir. Bu tür afetlerde devletin zaman kaybetmeden gereken adımları atılmalıdır.

Bu doğrultuda Ziraat Mühendisleri odası Trabzon Şubesi olarak, Meyve ve sebzelerde oluşan don zararı tarımsal üretimi ciddi şekilde etkiledi ve çiftçilerin geçimini riske atmaktadır. Bu tür afetlerde devletin zaman kaybetmeden uygulamaya konulması gereken eylemler; Tarım il ve ilçe müdürlükleri zarar gören bölgelerde hızlı ve şeffaf bir zarar tespit çalışması başlatmalıdır, Ürünleri zarar gören çiftçilerimize gelir kaybını telafi edecek şekilde nakdi yardım ve hibe desteği sağlanmalıdır, Çiftçilerimizin mevcut tarım kredileri ertelenmeli; yeni üretim sezonu için faizsiz ya da düşük faizli kredi desteği verilmelidir, yeni ekim-dikim dönemine hazırlık için üreticilere ücretsiz veya indirimli tohum, fidan, gübre ve ilaç desteği sağlanmalıdır, tarım sigortası bulunmayan üreticiler de unutulmamalı, bu üreticiler için de destek paketleri oluşturulmalıdır. TARSİM sisteminin daha erişilebilir hale getirilmesi için çalışmalar hızlandırılmalıdır ve don olaylarına karşı alınabilecek önlemler konusunda çiftçilerimize eğitimler verilmeli, uyarı sistemleri yaygınlaştırılmalıdır.

Don olayının tarımsal üretime ve fiyatlara etkisi oldukça ciddi olabilir. Etkiler kısa vadede pazarda, uzun vadede ise tarımsal sürdürülebilirlik üzerinde hissedilir. Tarımsal üretime olası etkisi;

1.Özellikle çiçeklenme dönemindeki meyve ağaçlarında ve hassas sebze türlerinde ciddi verim kayıpları olur,                                           2.Kalite Düşüşü ile tamamen yok olmayan ürünlerde de kalite kaybı yaşanır. Bu da hem iç pazarda hem ihracatta sorun yaratır,                                                                                                                                                                       3.Üretici moral kaybı ile çiftçiler yıl boyunca verdikleri emeğin boşa gitmesiyle üretimden uzaklaşabilir. Bu da tarımsal üretimde sürekliliği tehdit eder.                                                                                                                                                                                                                                             4.Rekolte Düşüşü ile bazı bölgelerde sezon boyunca meyve veya sebze hasadı yapılamayacak hale gelir. Bu da toplam üretimi düşürür.                                                                                                                                                                                                                                                           5.Fiyatlara etkisi ise, kısa vadede arz azalır, fiyat artar. Özellikle zarar gören ürünlerde pazara gelen ürün miktarı azalır, bu da pazarda fiyatların hızla yükselmesine yol açar. Bu durumdan tüketiciler de etkilenir. Market ve pazarda meyve-sebze fiyatları yükselir, bu da enflasyonist baskıyı artırır. Orta-uzun vadede ise ithalat baskısı ile üretim açığını kapatmak için ithalat gündeme gelebilir, bu da döviz giderlerini artırır. Gıda enflasyonu sadece zarar gören ürünlerde değil, dolaylı yoldan diğer gıda ürünlerinde de fiyat artışları görülür. (özellikle sebze-meyve ağırlıklı sanayi ürünlerinde).

Ekonomistler, don olaylarının tarımsal üretimde yol açacağı açığın, yılın ikinci çeyreğinde gıda enflasyonunu tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Tarım ürünlerinde yaşanacak daralma, sadece sofraları değil, ihracat gelirlerini de olumsuz etkileyebilir. Tarladaki zarar pazara yansımaya başladı. Fiyatlar şimdiden yükselmeye başladı.

Türkiye’nin gıda güvencesi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinden geçmektedir. Üreticimiz ayakta kalmazsa soframızda ürün, pazarda bolluk olmaz. Bu nedenle tüm kamu kurumlarını ve ilgili paydaşları sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Zararın büyük olduğu bölgelerde çiftçiler, devletten acil destek ve kredi ertelemesi bekliyor.

Üreticilerimizin sesini kamuoyuna duyuruyor ve desteklerin acilen devreye alınmasını talep ediyoruz…

Cemil PEHLEVAN

ZMO Yönetim Kurulu Adı

Köşe Yazısı Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
23 Nisan günü gerçekleşen en önemli olayları Tarihte Bugün sayfalarına ekleyebilir ve Ana Sayfada görüntülenmelerini sağlayabilirsiniz.
1827 William Rowan Hamilton, Işık Sistemleri Teorisi'ni hazırladı.
1920 TBMM ilk kez toplandı.
1935 Polonya'da Anayasa'nın kabulü.
1945 Doğan Kardeş dergisinin ilk sayısı yayımlandı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur