Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
TÜRK KIZILAY'IN AFET MÜDAHALE PLANI AKÇAABAT ŞUBESİ'NDE ELE ALINDI AKÇAABAT'TA TURİZM HAFTASI COŞKUSU ÇANKAYA, SEÇİMDEN SONRA DA SAHALARDA MÜDÜR YARDIMCILARI ATANDI AKÇAABAT ANADOLU LİSESİNDE ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNİ SERGİLEDİ BAK'TAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI YARDIM İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLENİYOR Çelebi: Trabzon’a büyük talep var, direkt seferlerin artırılmasını bekliyoruz “HALKIMIZIN İRADESİ HER ŞEYİN ÜSTÜNDEDİR” BARÜ’de tüm renkleriyle “Nevruz Bayramı” kutlandı Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı AKÇAABAT CHP’DEN AHMET KAYA’YA TEBRİK ZİYARETİ Muhtarlar Toplandı AKÇAABAT’TA FUTBOL TURNUVASI DEVAM EDİYOR BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ AVRUPA ŞAMPİYONU HAVVANUR’A MEMLEKETİ TRABZON’DA GÖRKEMLİ KARŞILAMA TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR Otomobilen Nisan Ayında Faizleri Düşürdü İMAMOĞLU’NUN SÖZLERİNE ÇEBİ’DEN YANITI ÇANKAYA'DAN 10 BAŞLIKTAN OLUŞAN AÇIKLAMA
Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı
Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı
 
BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ
BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ
 
TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
16 Ekim Dünya Gıda Günü
 

16 Ekim Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü dolayısıyla Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Sebahattin Yazıcı, yazılı bir açıklama yaparak önemli konulara dikkat çekti.

17 Ekim 2017 Salı 09:32
Yazdır
16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

Bu yılının Dünya Gıda Günü Teması; “Gıda güvenliğine ve kırsal kalkınmaya yatırım yaparak göçün geleceğinin değiştirilmesi” olarak belirlenmiştir.

Küresel dünyamızda açlıklar, yokluklar, iç savaş ve göçe zorlanan insanlar ile zenginlikleri sömürülen geri kalmış toplumların en büyük sorunu olmuştur. Dünyanın yoksul ve gıda güvensizliği yaşayan nüfusunun yüzde 75’inden fazlası kırsal alanlarda, çoğunlukla tarım ve doğal kaynak temelli geçim kaynaklarına bağlı olarak yaşıyor. Birçok kişi ve aile ise ekonomik nedenlerle yoksulluktan kurtulmak için başka uygun seçenek görmediklerinden göç etmektedir.

Bir tarafta açlık, bir tarafta obezite;

Dünyada gıda fiyatlarındaki artış, son yıllarda istikrarlı bir şekilde devam etmektedir. Gıda fiyatlarının artışı elbette ki en çok yoksul kesimleri etkilemekte ve dünyadaki açların sayısı daha da artmaktadır. Bir tarafta açlık, bir tarafta obezite (aşırı kilo) sorunu yaşanmaktadır. İsrafın tahammül edilemeyecek sınırlara ulaştığı gelir düzeyi yüksek olan ülkelerde günlük çöpe giden gıdalar dünyadaki açlık ve tüketilmesi gereken gıda sorununu ortadan kaldıracak düzeydedir.

Göç ve iyi tarım uygulamaları;

Gelişmiş ülkelerde gıda güvenliği ve halk sağlığı için verilen mücadelenin yanında, iyi tarım ve hayvancılık uygulamalarında yatırımlar sürmektedir. Geri kalmış, üretemeyen iç savaş ve kargaşalardan dolayı bir yerden bir yere göç eden insanlar tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yeterince yapamamaktadırlar.

Bunun yanında ülkemiz gibi bazı toplumlarda hızlı bir şekilde kırsaldan kente göç nedeniyle tarım alanları ve meralar istenilen düzeyde kullanılamayarak bitkisel ve hayvansal üretimden geri düşmektedirler. Son yıllarda kendi ihtiyaçları için bile tarım ve hayvancılık faaliyetinde bulunmak istemeyen bir anlayış toplumumuza yerleşmiştir. Oysa kendi kendine yetebilecek şartlarımız olduğu halde üretmek yerine satın almaya eğilim, ucuza almaya yönelip üretim açığı nedeni ile ithalata yönelen bir ülke olmaya hızla gitmekteyiz. Üretimden çekilmek, tarımsal faaliyetleri unutmak, üretim teknik ve teknolojilerinden uzak kalmakla  yeni jenerasyonlara geleneksel veya teknolojik üretimle ilgili bilgi akışını bile sağlayamaz duruma geldik.

Yıllardan beri kırsalda yaşayan kendine yeten bitkisel ve hayvansal üretim konusunda geleneksel tarım ve hayvancılık uygulamalarını yapan bir toplumken şu anda modern tarım ve hayvancılık uygulamalarına geçemediğimizden kazançlı olan tarım ve hayvancılık terk edilmeye eğilim artmıştır. Bugün itibariyle şunu bilmek gerekir kırsalda yaşamak  bitkisel ve hayvansal üretimin içinde olmak bir yaşam şeklidir. Devlet kırsalda yaşamı destekleyen projelere ağırlık verip, orta eğitimde tarım ve hayvancılık eğitimi artacak gençler yetiştirmelidir.

 

Göç ve kırsal kalkınma;

Yoksulluğa bağlı olarak insanlar yeterli gıdayı üretememekte veya satın alamamaktadırlar. Yaşanan doğal afetler, mali krizler, savaşlar ve politik sorunlar nedeniyle artan gıda fiyatları da bu duruma olumsuz etkilemektedir.

Dünya gıda üretim potansiyeli tüm insanları besleyebilecek düzeyde olup dağılım sorunu mevcut sonucu doğurmuştur. Ülkemiz ve bölgemizde imkanları olan kırsalda yer sahibi herkes üretmek zorundadır. Toprağı terk ederek hiçbir gıdaya ulaşılamaz. Teknolojik olarak tohumu içine koyunca  sebze ve meyve alacağımız, ot verip et ve süt alacağımız bir makine üretilmemiştir ve üretilemeyecektir. Bu anlayışla topraklı tarım ve hayvancılığa sahip çıkmak zorundayız. Geleceğimizin teminatı gençlerimizi bu işlerin içerisinde tutmak gerekir. Kırsalda yaşam tarzını gençlerimize benimseterek, sosyal imkanları ile tarım ve hayvancılığın içinde olmalarını sağlayacak projeleri hayata geçirecek projeler desteklenmelidir.

Gıda olmadan sağlık, sağlık olmadan yaşam olmaz. Üretmeden gıdadan bahsedilemez. Sağlıklı gıdaya güvenle ulaşmak ümidiyle…

Veteriner Hekim Sebahattin YAZICI Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü

Anahtar Kelimeler: Dünya, Gıda, Günü, dolayısıyla, Akçaabat, Belediyesi, Tarımsal, Hizmetler, Müdürü, Sebahattin, Yazıcı, yazılı, bir, açıklama, yaparak, önemli, konulara, dikkat, çekti
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1775 Amerikan Devrimi başladı. Sömürgeci İngiliz birlikleri ile bağımsızlık savaşçıları, Massachusetts eyaletinin Lexington kentinde ilk çatışmaya girdi.
1904 Toronto'nun büyük bir kısmı, çıkan yangında harabeye döndü.
1909 Jeanne d'Arc azize ilan edildi.
1926 Türk karasularında her türlü denizcilik işlerini Türk vatandaşlarına tahsis eden ve yabancıların kabotaj hakkına son veren Kabotaj Kanunu kabul edildi.
1927 Mae West, Sex adlı oyundaki rolü müstehcen bulunarak 10 gün hapse mahkum oldu.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur