BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, yeni dönemi “6. bölge 6 yıl, 5. bölge 5 yıl, 4. bölge 4 yıl ve 3. bölge 3 yıl daha yararlanacak şeklinde açıklarken, Çalışma Bakanlığı’nın 3. bölgeyi yeni sistemden dışlamak istediği öğrenildi.
3. Bölgede 12 Yeni İl Var
YENİ Teşvik Yasası’nda 3. bölgede daha önce teşvikten yararlanan Uşak, Trabzon ve Afyon gibi 3 vilayetin bulunduğu, geri kalan 12 vilayetin 5084’ten daha önce yararlanmadığı gözönüne alınarak 3. bölgenin tamamen dışlanması düşünülüyor.
Trabzon’un Gerçek Yeri 4. Bölge
TRABZON’UN yeni teşvik sistemine göre gerçek yerinin 4. bölge olmasına rağmen bu gerçek bir türlü ilan edilmezken, Trabzon daha önce olduğu gibi yeni bir teşvik katakullisi ile karşı karşıya bırakılıyor. Önümüzdeki hafta açıklanması beklenen yeni teşvik sürecinde Trabzon’un olmayacağı iddia ediliyor.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Mardin konuşmasında 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın yeni şekliyle devam edeceğini açıklamasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hala bir açıklama yapmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni dönemi “6. bölge 6 yıl, 5. bölge 5 yıl, 4. bölge 4 yıl ve 3. bölge 3 yıl daha yararlanacak şeklinde açıklarken, Çalışma Bakanlığı’nın 3. bölgeyi yeni sistemden dışlamak istediği öğrenildi. Yeni Teşvik Yasası’nda 3. bölgede daha önce teşvikten yararlanan Uşak, Trabzon ve Afyon gibi 3 vilayetin bulunduğu, geri kalan 12 vilayetin 5084’ten yararlanmadığı gözönüne alınarak 3. bölgenin tamamen dışlanması düşünülüyor. Trabzon’un yeni teşvik sistemine göre gerçek yerinin 4. bölge olmasına rağmen bu gerçek bir türlü ilan edilmezken, Trabzon daha önce olduğu gibi yeni bir teşvik katakullisi ile karşı karşıya bırakılıyor. Önümüzdeki hafta açıklanması beklenen yeni teşvik sürecinde Trabzon’un olmayacağı iddia ediliyor. Öte yandan 5084 sayılı teşvik yasasının sona ermesiyle birlikte Trabzon’da işverenin sırtına binen SGK yükü artarak devam ederken, iktidar kanadının yeni teşvik ile ilgili yaptığı açıklamalarda havada kaldı. Teşvik yasasının sona ermesinin ardından AK Parti Trabzon Milletvekilleri ve il yöneticileri yaptıkları açıklamada “Mart ayının 20’sine kadar Trabzon’un içinde yer aldığı 5084 sayılı teşvik kanununun devamı olan yeni teşvik yasası yürürlüğe girecek” ifadelerini kullanmışlardı. Fakat Mart ayının 21”ine gelinmesine rağmen hükümet tarafından konuyla ilgili bir açıklama gelmemesi ve meclise de böyle bir yasanın intikal etmemesi Trabzon’daki işverenleri sıkıntıya soktu. Yeni teşvik çıkacak diye borçlarını ertelediklerini ve işçi çıkarmadıklarını ifade eden Trabzonlu işadamları “Siyasilerin verdiği söz ile sabrettik. Kimseyi işten çıkarmadık. Her ay Trabzon’daki işadamları 12 milyon TL fazladan para ödüyor” diyerek siyasileri bu hususta göreve davet etti. Konuyla ilgili AK Parti kanadı ise sessiz, herkesin gözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yapacağı açıklamaya çevrilmiş durumda, Çelik’in bugün yarın konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.