Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
AKÇAABAT’TA BAYRAMLAŞMA TÖRENİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ GÖKHAN GEDİKLİ'DEN KUTLAMA MESAJI Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı Anıyoruz BAŞKAN GENÇ, ŞAPAZARI’NDA MEVLİDE KATILDI, VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI BAŞKAN GENÇ, TRABZON HALKINI BAYRAMLAŞMAYA DAVET ETTİ Cemil Kalkışım'dan Net Mesaj BÜYÜKŞEHİR ON BİNLERCE ÇOCUĞA TRAFİK EĞİTİMİ VERDİ TESOB camiası bayramlaştı ANAHTAR PARTİ AKÇAABAT İLÇE BAŞKANLIĞINDAN KUTLAMA MESAJI BAŞKAN TİRGİL'DEN BAYRAM KUTLAMA MESAJI ŞENTÜRK'TEN BAYRAM KUTLAMASI HÜSEYİN KARA'DAN BAYRAM KUTLAMASI İYİ BAYRAMLAR TALAT ÇAMKTAN BAYRAM İLANI ESKİ MUHTARDAN BAYRAM KUTLAMASI AKÇAABAT AK PARTİ'DEN BAYRAM KUTLAMASI AKPINAR MAH MUHTARI MESAJ YAYINLADI ÖMER HACISALİHOĞLU'NDAN BAYRAM MESAJI AKMESTEK'TEN YOĞUN İŞ BİRLİĞİ BÜYÜKŞEHİR’DEN BAYRAM DENETİMİ
İSMAİL BULUT'TAN BAYRAM MESAJI
İSMAİL BULUT'TAN BAYRAM MESAJI
 
ŞENTÜRK'TEN BAYRAM KUTLAMASI
ŞENTÜRK'TEN BAYRAM KUTLAMASI
 
SİVRİKAYA'DAN BAYRAM KUTLAMASI
SİVRİKAYA'DAN BAYRAM KUTLAMASI
Akçaabatlılar İşgalden Kurtuluş’un 100. Yıldönümünü Kutladı
 

Akçaabatlılar İşgalden Kurtuluş’un 100. Yıldönümünü Kutladı

Merkezi Şirinevler’de bulunan İstanbul Akçaabatlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Akçaabat’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü münasebetiyle dernek lokalinde kahvaltılı panel-sohbet etkinliği düzenledi.

17 Şubat 2018 Cumartesi 19:09
Yazdır

SİVİL TOPLUM  Akçaabatlılar İşgalden Kurtuluş’un 100. Yıldönümünü Kutladı.Akçaabatlılar İşgalden Kurtuluş’un 100. Yıldönümünü Kutladı

Samimi ve sıcak bir dost sohbeti havasında geçen etkinlikte kadın üyelerin de yüksek bir katılımla yerlerini aldıkları dikkat ve takdire şayan bulundu.

48 kadın şehit verdik

Dernek başkanı Metin Akın’ı kısa açılış konuşmasının ardından Dr. Yusuf Gedikli Akçaabat tarihi hakkında kısa kısa bilgiler verdi. Akçaabat’ın isminin tarihe ilk düştüğü kayıtlarda Hermanosa diye geçtiğini aktaran Gedikli, daha sonraki tarihlerde Platana, Akçaova ve son olarak da Akçaabat halini aldığını açıkladı. 1810 tarihinde pek bilinmeyen bir Sargana Direnişi olduğunu söyleyen Yusuf Gedikli, direnişin ayrıntılarını şöyle anlattı. “O sırada Osmanlı Rusya ile savaş halinde. Bir bayram namazı esnasında Ruslar çıkarma yaptılar, erkekler bayram namazında olduğu için ilk direnişi kadınlar gösterdiler. Orada 48 kadın şehidimiz vardır ve bu tarihimizde ender görülen vakalardan biridir. Toplamda 921 şehit verdik, Ruslar da bizim kayıtlarımıza göre 1200’den fazla kayıp vermişlerdir” Daha sonra Akçaabat’ın yetiştirdiği ünlü isimlere değinen Dr. Yusuf Gedikli, başta eski başbakan Hasan Saka, Hasan İzzettin Dinamo, Sebahattin Eyüboğlu, Arslan Pulathaneli olmak üzere çok sayıda değerli isim zikretti.

 

İşgalden kurtuluş basit bir hadise değildir

Osman Baş, sözlerine geçen hafta Üsküdar’daki Akçaabat Derneği’nde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Rus İşgali’nden kurtuluş hadisesi hakkında sarf ettiği sözlerden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. “Orada Akçaabatlı çok değerli dostlarımız vardı. Sayın Kahraman ‘Ruslar kendileri çekip gittiler’ diyerek kurtuluşun kutlamaya değer olmadığını söylemiştir. İşgal sırasında ve sonrasında çok acı hadiseler yaşanmıştır. Bu kadar basite alınacak bir şey değildir. Ruslar gittikten sonra sıkıntı bitmemiştir, Ermeni ve Rum çeteleri yöre halkına büyük zulümler yaşatmıştır” diye devam eden Osman Baş, o günlere dair yaşanmış olaylar anlattı.

İstanbul’daki Akçaabatlıların duayen ismi Av. Baykal Kazancıoğlu da hem İstanbul’da hem de memlekette gerçekleşmiş her biri fıkra tadında anılar anlatırken, dinleyenleri de kahkahalara boğdu.

Sohbet havasında geçen etkinlikte son olarak derneğin ayrım yapılmaksızın bütün Akçaabatlılara açık olduğu, herhangi bir siyasi görüş doğrultusunda kurulmadığı ve faaliyetlerini devam ettirmediği vurgulandı.

Topluca çekilen hatıra fotoğrafından sonra davetliler dernek merkezinden ayrıldılar.

 


Anahtar Kelimeler: Merkezi, Şirinevler’de, bulunan, İstanbul, Akçaabatlılar, Sosyal, Yardımlaşma, ve, Dayanışma, Derneği, Akçaabat’ın, Düşman, İşgalinden, Kurtuluşunun, 100, Yıldönümü, münasebetiyle, dernek, lokalinde, kahvaltılı, panel-sohbet, etkinliği, düzenledi
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1727 Isaac Newton'un ölümü
1854 Amerikan Bağımsızlık Savaşı: Büyük Britanya hükümeti Boston, Massachusetts limanını kapattı.
1866 İspanyol donanması Şili'nin Valparaiso limanını bombaladı.
1848 Margaret ve Kate Fox adlı iki kız kardeş, ruhlar dünyasıyla ilişki kurduklarını iddia ederek, ilk profesyonel medyumlar oldu.
1889 Paris'te, 1789 Fransız Devrimi'nin 100'üncü yıldönümü için, Gustav Eiffel tarafından yapılan Eiffel Kulesi açıldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur