Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
Abdülhamid Han Külliyesi Açılıyor ÜLKÜ OCAKLARI’NDAN ŞEHİTLERİMİZ İÇİN DUA Başkan Genç’ten Şehit Polis İçin Taziye Mesajı! “Aziz Milletimizin Başı Sağ Olsun” Trabzon'da "Referandum olsa Trabzon’a katılırlar” tartışması MİNYATÜRDE FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI TÜRSAB ve Büyükşehir’den Bölge Turizmi İçin Güç Birliği Mesajı Büyükşehir Belediyesi 18 ilçede trafik levhalarına düzenleme yapacak Ortahisar'daki "Personel Sayısı" Tartışması Raporla Sona Erdi! Zorlu'dan Özür Çağrısı TGC TRABZON, ŞEHRİN GELİŞİMİ VE GÜVENLİĞİ İÇİN ZİYARETLERDE BULUNDU BELEDİYE'DEN TARİHİ ADIM BÜYÜKŞEHİR 18 İLÇEDE SORUNLARI ÇÖZÜYOR E-Ticaret Türkiye Etkinlikleri (Trabzon) ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NDEN SINAV HAFTASINDA ÖĞRENCİLERE DESTEK İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi’nde düzenlenen hizmet içi eğitimle, tematik futbol spor liseleri öğretmenleri mesleki ve akademik becerilerini geliştirdi. Trabzon’un Gururu Samet Bulut – Tokyo Deaflympics Yolunda! Şehit Kaymakam Safitürk’ün adı kütüphanede yaşatılacak TESOB heyetinden Emniyet Müdürü Loğoğlu'na hayırlı olsun ziyareti SÜRÜCÜLERİN DİKKATİNE ASLAN BULUT YAZDI AK Parti Trabzon Kadın Kolları’ndan Ankara’ya Anlamlı Ziyaret: Erdoğan ile Birebir Görüşme
TÜRSAB ve Büyükşehir’den Bölge Turizmi İçin Güç Birliği Mesajı
TÜRSAB ve Büyükşehir’den Bölge Turizmi İçin Güç Birliği Mesajı
 
Ortahisar'daki 'Personel Sayısı' Tartışması Raporla Sona Erdi! Zorlu'dan Özür Çağrısı
Ortahisar'daki "Personel Sayısı" Tartışması Raporla Sona Erdi! Zorlu'dan Özür Çağrısı
 
BELEDİYE'DEN TARİHİ ADIM
BELEDİYE'DEN TARİHİ ADIM
ÇİFTÇİLER, DEVLETTEN ACİL DESTEK VE KREDİ ERTELEMESİ BEKLİYOR!..
 

ÇİFTÇİLER, DEVLETTEN ACİL DESTEK VE KREDİ ERTELEMESİ BEKLİYOR!..

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde son günlerde yaşanan don olayları, özellikle meyve ve sebze üreticilerimizde ciddi ürün kayıplarına neden olmuştur.

15 Nisan 2025 Salı 19:57
Yazdır

 

 

 

 

Sahadan aldığımız bilgiler doğrultusunda üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıyı yakından takip ediyoruz. Devletimizin bu olağanüstü duruma hızlıca müdahale ederek gerekli destekleri ivedilikle hayata geçirmesi büyük önem taşımaktadır.

Uzmanlar, yaşanan don olaylarının bu yıl meyve ve sebze rekoltesinde ciddi düşüşe yol açtı. Bazı bölgelerde ürün kaybı %60’ı buldu. Bu durum sadece üreticiyi değil, sofralara gelen ürünleri ve tüketici fiyatlarını da doğrudan etkileyecektir.

Türkiye’nin gıda güvencesi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinden geçmektedir. Üreticimiz ayakta kalmazsa soframızda ürün, pazarda bolluk olmaz. Bu nedenle tüm kamu kurumlarını ve ilgili paydaşları sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Meyve ve sebzelerde oluşan don zararı tarımsal üretimi ciddi şekilde etkileyebilir ve çiftçilerin geçimini riske atabilir. Bu tür afetlerde devletin zaman kaybetmeden gereken adımları atılmalıdır.

Bu doğrultuda Ziraat Mühendisleri odası Trabzon Şubesi olarak, Meyve ve sebzelerde oluşan don zararı tarımsal üretimi ciddi şekilde etkiledi ve çiftçilerin geçimini riske atmaktadır. Bu tür afetlerde devletin zaman kaybetmeden uygulamaya konulması gereken eylemler; Tarım il ve ilçe müdürlükleri zarar gören bölgelerde hızlı ve şeffaf bir zarar tespit çalışması başlatmalıdır, Ürünleri zarar gören çiftçilerimize gelir kaybını telafi edecek şekilde nakdi yardım ve hibe desteği sağlanmalıdır, Çiftçilerimizin mevcut tarım kredileri ertelenmeli; yeni üretim sezonu için faizsiz ya da düşük faizli kredi desteği verilmelidir, yeni ekim-dikim dönemine hazırlık için üreticilere ücretsiz veya indirimli tohum, fidan, gübre ve ilaç desteği sağlanmalıdır, tarım sigortası bulunmayan üreticiler de unutulmamalı, bu üreticiler için de destek paketleri oluşturulmalıdır. TARSİM sisteminin daha erişilebilir hale getirilmesi için çalışmalar hızlandırılmalıdır ve don olaylarına karşı alınabilecek önlemler konusunda çiftçilerimize eğitimler verilmeli, uyarı sistemleri yaygınlaştırılmalıdır.

Don olayının tarımsal üretime ve fiyatlara etkisi oldukça ciddi olabilir. Etkiler kısa vadede pazarda, uzun vadede ise tarımsal sürdürülebilirlik üzerinde hissedilir. Tarımsal üretime olası etkisi;

1.Özellikle çiçeklenme dönemindeki meyve ağaçlarında ve hassas sebze türlerinde ciddi verim kayıpları olur,                                           2.Kalite Düşüşü ile tamamen yok olmayan ürünlerde de kalite kaybı yaşanır. Bu da hem iç pazarda hem ihracatta sorun yaratır,                                                                                                                                                                       3.Üretici moral kaybı ile çiftçiler yıl boyunca verdikleri emeğin boşa gitmesiyle üretimden uzaklaşabilir. Bu da tarımsal üretimde sürekliliği tehdit eder.                                                                                                                                                                                                                                             4.Rekolte Düşüşü ile bazı bölgelerde sezon boyunca meyve veya sebze hasadı yapılamayacak hale gelir. Bu da toplam üretimi düşürür.                                                                                                                                                                                                                                                           5.Fiyatlara etkisi ise, kısa vadede arz azalır, fiyat artar. Özellikle zarar gören ürünlerde pazara gelen ürün miktarı azalır, bu da pazarda fiyatların hızla yükselmesine yol açar. Bu durumdan tüketiciler de etkilenir. Market ve pazarda meyve-sebze fiyatları yükselir, bu da enflasyonist baskıyı artırır. Orta-uzun vadede ise ithalat baskısı ile üretim açığını kapatmak için ithalat gündeme gelebilir, bu da döviz giderlerini artırır. Gıda enflasyonu sadece zarar gören ürünlerde değil, dolaylı yoldan diğer gıda ürünlerinde de fiyat artışları görülür. (özellikle sebze-meyve ağırlıklı sanayi ürünlerinde).

Ekonomistler, don olaylarının tarımsal üretimde yol açacağı açığın, yılın ikinci çeyreğinde gıda enflasyonunu tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Tarım ürünlerinde yaşanacak daralma, sadece sofraları değil, ihracat gelirlerini de olumsuz etkileyebilir. Tarladaki zarar pazara yansımaya başladı. Fiyatlar şimdiden yükselmeye başladı.

Türkiye’nin gıda güvencesi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinden geçmektedir. Üreticimiz ayakta kalmazsa soframızda ürün, pazarda bolluk olmaz. Bu nedenle tüm kamu kurumlarını ve ilgili paydaşları sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Zararın büyük olduğu bölgelerde çiftçiler, devletten acil destek ve kredi ertelemesi bekliyor.

Üreticilerimizin sesini kamuoyuna duyuruyor ve desteklerin acilen devreye alınmasını talep ediyoruz…

 

 

Cemil PEHLEVAN

ZMO Yönetim Kurulu Adı

Anahtar Kelimeler: Ülkemizin, çeşitli, bölgelerinde, son, günlerde, yaşanan, don, olayları, özellikle, meyve, ve, sebze, üreticilerimizde, ciddi, ürün, kayıplarına, neden, olmuştur,
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1315 Morgarten Çarpışmasında İsviçreliler Habsburg Hanedanına karşı zafer kazandılar.
1638 Osmanlı ordusu Bağdat'ı kuşatmaya başladı.
1889 Brezilya'da monarşi devrildi ve cumhuriyet kuruldu.
1920 Milletler Cemiyeti'nin ilk toplantısı İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapıldı.
1937 Dersim Harekatı ilk adımı tamamlandı.Dersim İsyanı lideri Seyit Rıza ve 6 arkadaşı Tunceli'de idam edildi.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur