Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
AKÇAABAT ANADOLU LİSESİNDE ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNİ SERGİLEDİ BAK'TAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI YARDIM İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLENİYOR Çelebi: Trabzon’a büyük talep var, direkt seferlerin artırılmasını bekliyoruz “HALKIMIZIN İRADESİ HER ŞEYİN ÜSTÜNDEDİR” BARÜ’de tüm renkleriyle “Nevruz Bayramı” kutlandı Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı AKÇAABAT CHP’DEN AHMET KAYA’YA TEBRİK ZİYARETİ Muhtarlar Toplandı AKÇAABAT’TA FUTBOL TURNUVASI DEVAM EDİYOR BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ AVRUPA ŞAMPİYONU HAVVANUR’A MEMLEKETİ TRABZON’DA GÖRKEMLİ KARŞILAMA TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR Otomobilen Nisan Ayında Faizleri Düşürdü İMAMOĞLU’NUN SÖZLERİNE ÇEBİ’DEN YANITI ÇANKAYA'DAN 10 BAŞLIKTAN OLUŞAN AÇIKLAMA Ekrem İmamoğlu’ndan Trabzonspor'a ziyaret İYİ Parti Trabzon'dan Koray Aydın'a tam destek! BAŞKAN GENÇ’E ŞALPAZARI’NDA COŞKULU KARŞILAMA BAŞKAN EKİM ŞEHİT KABİRLERİNİ ZİYARET ETTİ
Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı
Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı
 
BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ
BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ
 
TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
DR.İLHAN GÜNAYDIN NE YAZDI?
 

DR.İLHAN GÜNAYDIN NE YAZDI?

Metil B12 Vitamini ile COVID-19 Hastalığına Bağlı Ölümler Azaltılabilir mi?

18 Eylül 2021 Cumartesi 16:14
Yazdır
Covid-19 hastalığına bağlı ölümler veya hastalığın ağır seyretmesi genelde aynı aile içinde daha yüksek oranda görülmektedir.
Metil B12 Vitamini ile COVID-19 Hastalığına Bağlı Ölümler Azaltılabilir mi? Bu ölümlerin veya hastalığın ağır seyretmesinde; tromboembolik olaylar olması durumu bana bunun temelindeki patolojilerinden birisinin Metilasyon bozukluğu olduğunu düşündürmektedir. Toplumun %67sinde görülen MTHFR (metilenetetrahidrofolat redüktaz) gen mutasyonu bunun asıl sebebidir. MTHFR gen mutasyonu olan insanlarda Metilasyon bozulur, homosistein artar, homosistein yüksekliği damar tıkanıklığına yol açar. Bu nedenle artmış damar tıkanıklığı riskinden dolayı Covid-19 bu hastalarda ağır seyretmektedir veya ölümle sonuçlanmaktadır. Metilasyon bozukluğunu metil formundaki B12 vitamini (metilkobalamin) ve metil formundaki folik asit (metilfolat) takviyesi ayrıca selenyum, P.5.P vitamini (B6), D vitamini, magnezyum (bisglisinat, malat, taurat, sitrat, ata formunda olanlar) çinko (pikolinat) ile düzeltilebilir.

Covid-19 hastalığı tedavisinde homosistein yüksekliği kontrol edilerek hastalara metil formunda vitamin B 12 ve folik asit verilmesi hastalığın ağır seyretmesini engelleyerek ölüm oranını azaltacaktır.

Metilasyon hakkında daha ayrıntılı bilgi verecek olursak:

Hücrelerimizde yaşamsal olaylarımızı sürdürebilmek için saniyeler içinde bir çok biyokimyasal faaliyet oluşmaktadır. Bunlardan en önemlilerinden biri Metilasyon denilen olayıdır. Metilasyon vücudumuzun her hücresinde sürekli milyarlarca defa oluşan bir biyokimyasal olaydır. Aktif bir metil grubunun bir molekülden başka bir moleküle aktarılması olayıdır. Böylece metil aktarılan molekül aktif hale gelir ve molekülün çalışmasını başlatır. Bir aktivatör etki oluşturur. Arabanın hareket etmesi için marşa basıp motoru çalıştırması gibi de düşünebiliriz.

Metilasyon bozukluğunda özellikle aşağıdaki kronik hastalıklar ortaya çıkabilir:

  • Depresyon, anksiyete, panik atak, bipolar bozukluk, şizofreni,
  • Otoimmun hastalıklar, haşimato, ankilozan spondilit, romatoid artrit, ülseratif kolit, crohn hastalığı, MS, SLE, skleroderma vs.
  • Metabolik hastalıklar; diyabet, metabolik sendrom, gut hastalığı,
  • Aterosklorotik kalp damar hastalıkları, LDL, TG yüksekliği HDL düşüklüğü,
  • Beyin damar hastalıkları, felçler,
  • Hormonal hastalıklar, adet düzensizlikleri, polikistik over, infertilite,
  • Kronik ağrı, fibromiyalji,
  • Halsizlik,
  • Baş ağrısı, migren,
  • Hiperaktivite, otizm,
  • Alzheimer, parkinson,
  • Kanserler; özellikle kolon ve akut lösemi ve daha bir çok hastalıkta temel nedenlerden biri Metilasyon bozukluğudur.

Metilasyon olayı gıdalarla alınan folatın metillenmesiyle başlar. Burada birçok enzim, mineral ve vitamin görev alır. Gıdalar ile alınan folata metil grubunun bağlanmasını sağlayan enzim MTHFR enzimidir (MTHFR 1298 ve MTHFR 677). Bu enzimin yapımını kontrol eden gende %67 oranında mutasyon görülmektedir (homozigot veya heterozigot). Bu mutasyon enzimin çalışmasını %80'e kadar azaltabilmektedir. Böylece metilasyon yavaşlar. Normal metilasyon olaylarında homosistein aminoasiti metiyonine dönüşür. Bu sırada SAMe olarak adlandırılan molekül ortaya çıkar ve bu SAMe vücuttaki bütün biyokimyasal işlemler için en önemli metil verici donördür. Bu dönüşümün de en öneml aktivatörü aktif B12 vitaminidir.

SAMe'nin metil verici özelliği özellikle DNA protein sentezinde, genlerin aktifleştirme veya susturulmasında, glutatyon gibi antioksidanların sentezlenmesinde, immün sistemin aktifleştirilmesinde, karaciğerin detoks işlemini başlatmasında, hücre enerji metabolizmasının başlatılmasında, sinir sisteminin iletişimini sağlayan dopamin adrenalin, noradrenalin, serotonin, melatonin gibi hormonların sentezlenmesinde, üre metabolizmasının çalışmasında ve daha birçok biyokimyasal fonksiyonların başlatılmasında etkilidir. MTHFR gen mutasyonu olması metilasyonu durdurur demek yanlış olur ama aşağıdaki durumlar ile birlikte olduğunda metilasyon ciddi şekilde yavaşlar ve belirttiğimiz hastalıklar ortaya çıkar;

Histamin Yüksekliği

Bağırsak flora bozukluğu, geçirgen bağırsak, SİBO durumunda ve özellikle histamin varlığında enflamasyon oluşur. Histamin; N Metil transferiz ile ortadan kaldırılır. Metil yoksa histamin ortadan kaldırılamaz. Yine bağırsaklarda bulunan Diaminoksidaz (DAO) ile histamin ortadan kaldırılır.

Histamin yüksekliği olanlarda:

  • Kaygı,
  • Tansiyon oynamaları,
  • Baş ağrıları,
  • Alerjileri atakları,
  • Kaşıntıları geçmeyen,
  • bağırsak hareket bozuklukları,
  • Reflü,yanma vs. görülebilir.

Alkol alımında DAO biter ve histamin artar. Metilasyon bozulur. Östrojen progesteron dengesi bozulur. Histamini en çok bağırsaklar üretir. Histamin üretimini artırabilecek probiyotiklere dikkat etmek gerekir. Probiyotik sonrası panik atak, depresyon, alerji atakları ortaya çıkıyorsa histamin intoleransına dikkat etmek gerekir. Yine merkezinde metilasyon bozukluğu vardır. Metilasyon olmadan histamin ortadan kaldırılamaz. Eliminasyon diyeti, SİBO diyeti, C vitamini, B6 vitamini histamini düşürmede en etkili yollardan bazılarıdır.

Melatonin Düşüklüğü

Melatonin yüksek olanlarda meme kanseri görülmez. Hücre içi antioksidan etkisi çok yüksektir. Melatonin dışardan çok yüksek dozlarda alındığında bile epifizi baskılamaz. Mavi ışık kaynakları (cep telefonu, bilgisayar vs) melatonin baskılar. Melatonin çok iyi bir antiagingtir.

Östrojen Yüksekliği

Östrojen görevini tamamladıktan sonra vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Bunun için sağlıklı bağırsaklara ve metilasyona ihtiyaç vardır. Östrojen baskınlığı olduğunda metabolitleri uzaklaştırılamadığında kanserojen riski artar. Özellikle meme kanseri (Kalsiyum D-glukorat bu manada kullanılabilen çok güzel bir üründür). Yine haşimato riski artar. Ayrıca Sülfasyona ihtiyaç var. Bu amaçla sarımsak, brokoli, bürüksel lahanası gibi sebzelere faydalı olmaktadır.

Metilasyonu neler etkiler:

  • Tiroid hormonları,
  • Sağlıklı bağırsaklar,
  • İnsulin direnci,
  • İnflamasyon

Metilasyonun sağlıklı olması için T4'e ihtiyaç vardır. MTHRF geni sağlam olmalı. B2'nin aktif olabilmesi gerekir. B2, P.5.P ihtiyaç var. Glutatyonun; Metilasyon çarkında oluşan en önemli ürünlerden biridir. Vücudun en önemli antioksidanlarından olan glutatyonun oluşmasında en önemli kofaktör B6 vitaminidir (P.5.P). Sistein varsa (ALA, N asetil sistein), Glutamin varsa glisin (kemik suyundan) glutatyon oluşturuyoruz. Glutatyon peroksidazın çalışmasında ALA (alfalipoik asit) ve N asetil sistein çok önemlidir. Glutatyon düştüğünde hidrojenperoksit artar. Böylece metilasyon durur. Ayrıca tiroid fonksiyonları bozulur. Haşimato hastalığı riski artar.

B12'siz metilasyon yolağı çalışmaz. Metil grupları üretilemez. metilkobalamin ve hidroksikobalamin aktif formlardır. Nörogrisovim içinde hidroksikobalamin B1 ve B6 vitaminleri vardır. Siyanokobalamin içinde aktif B vitamini yoktur. Aktif olabilmesi için önce glutatyon ile siyano kısmının ayrılması ve metillenmesi gerekir. Bu yüzden siyanokobalamin B vitamini takviyesinde doğru bir tercih değildir. B12 Haşimatoda, enerji düşüklüğü, mide asiti azlığı ve kronik yorgunlukta daha önem arzediyor. B12 800-1600 arasında olmalıdır. Fazla metil olursa anksiyete artar, kaygı, geniz akıntısı, eklem ağrısı oluşabilir. Homosisteininiz yüksek ise metilkobalamin öncelikli olmalıdır. Kaygı; B2, çinko ve magnezyumu çabuk bitirir.

Folik asit bir dizi reaksiyonla folata dönüşür. Folik asit sentetik bir form. Folata dönüşürse çalışır. Düzenli yeşil yapraklı bitki yiyin. Önce B12 yi artırın sonra folat ekleyin.

D vitamini sağlıklı bir metilasyon için gereklidir. 60-80 arasında olmalı

Magnezyum. Girmediği yer yok. Glisinat, Malat, taurat, sitrat formları olmalı. B6 vitamini (P.5.P) magnezyum ile önemli birliktelik yapar. Histamin temizlenmesinden GABA artışına, progesteron dengesine. Antidepresan, glutatyon artışı, homosistein yüksekliğinde çok önemli.

Çinko. Pikolinat formunda olmalı. Günlük 10 mg yeterli. Enfeksiyon durumlarında 30 mg dozlarına çıkmak gerekir. Bağırsak sağlığı otizm, hiperaktivite vs önemli.

Selenyum. Dolaylı destekleyici. Okside olmuş glutatyonun reaktif hale getirir. H2O2 uzaklaştırırsak metilasyon daha rahat çalışır. Haşimato hastalığı tedavisindeki en önemli desteklerindendir.

Kırmızı pancar homosistein yüksekliğinde çok faydalıdır.

Metilkobalamin kullandığında rahatsızlık hissedenlerde inflamasyon yüksektir. Overmetilasyonda B3 vitamini ve curcumin verilir.

Erken dönemde sevgi görmüş, sarmalanmış, huzurlu ortamlarda bulunmuş insanlarda Metilasyon daha iyi çalışır. Kaygı, endişe, hüzün, moral bozukluğu, değersizlik, yetersizlik, terk edilme hissi, dini ritüeller, ekonomik stresler, aile ve çevre ilişkileri, huzursuzluk, stres, uyku bozuklukları vs metilasyona zarar verir. Ruhsal sistem iyi olan insanların metilasyonları çok iyi çalışır.

Metilasyon hakkında daha ayrıntılı bilgi için meslektaşlarımız Dr Tayfun Balım ve Dr Göksin Balım’ın http://www.goksinbalim.com.tr/makaleler/makaleler/metilasyon-bozuklugu-kronik-hastaliklarin-biyokimyasal-nedeni-1-bolum sayfalarını ziyaret edebilirler.

SONUÇ

Metilasyon olayını anlatmak çok zordur. Çok bağlantıları var. Tıbbi terimleri zorunlu olarak kullandım. Sağlıklı bir beden için sağlıklı metilasyona ihtiyaç duyulur. Bu amaçla başta Vitamin B12 (metilkobalamin, hidroksikobalamin) ve folik asit (metilfolat) gerekildir. Ayrıca D vitamini, Çinko, Selenyum, B6 vitamini, magnezyum da yeterli olmalıdır.

Metilasyon bozukluğunda kronik hastalıklara yakalanma riski artar, Covid-19 hastalığına bağlı ölümler ve tromboembolik olaylar artabilir.

Covid-19 hastalığını ağır geçirenlerde; MTHFR gen analizi, homosistein, Vitamin B12, D vitamini, Çinko, Magnezyum, Selenyum ölçülmeli ve bunların takviyeleri ile prognozun nasıl değiştiği araştırılmalıdır.

Şifanız daim olsun!

Natural Clinic Trabzon.

0462 666 99 99

Diğer Yazılar https://www.naturalclinictrabzon.com/
Anahtar Kelimeler: Metil, B12, Vitamini, ile, COVID-19, Hastalığına, Bağlı, Ölümler, Azaltılabilir, mi
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1453 Fatih Sultan Mehmet, İstanbul adalarını fethetti.
1924 İtalya'da genel seçimleri Benito Mussolini'nin faşist partisi kazandı.
1925 Ankara Yahşihan demiryolu hattı işletmeye açıldı.
1925 Bir gün önce kapatılan 'Tanin' gazetesinin sahibi ve başyazarı Hüseyin Cahit Yalçın tutuklandı.
1928 Ankara Palas Oteli hizmete açıldı. Mimar Vedat Bey'in (Tek) tasarımıyla, 1926'da yapımına başlanan bina, çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle mimar Kemalettin Bey'in tasarımıyla tamamlandı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur