ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon’da Hilton Otel’in temel atma töreninde Ayasofya’nın müze kalmasını isteyen Erol Tuna ve Suat Hacısalihoğlu’na cevap verdi. Bayraktar, Ayasofya’nın ibadete açılacağını ve hem cami hem müze olarak hizmet vereceğini söyledi. Bayraktar, “Daha çok ziyaretçi gelecek. Ayasofya müze olma özelliğini devam ettirecek” dedi. İşadamı Erol Tuna da Hilton Otel’in 173 oda ve 224 yatak kapasitesine sahip olacağını kaydetti.
Trabzonlu işadamı Erol Tuna, yapılması planlanan otellerin yatırıma dönüşebilmesi ve yatırım sonrası yaşayabilmesi için; mevcut tarihi değerlerin amaçlarına uygun olarak korunmasının büyük önem arz ettiğini söyledi. Ayasofya’yı kast eden Tuna, “Kent paydaşlarının fikri alınmadan şehrimizin simgesi olmuş bir tarihi eserin ibadete açılması konusunu yetkililere hatırlatmak isteriz. Trabzon’u yönetenlerin bu değerlere sahip çıkıp koruması birinci önceliği olmalı. Ne kadar memnun ziyaretçi olursa o kadar turizm yatırımına ihtiyaç olur” diye konuştu.
HACISALİHOĞLU: AYASOFYA MÜZE KALSIN
TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Bölgenin turizm konusunda kalkınması konusunda önemli faaliyetler sürdürdüklerini ifade ederek, “Özellikle şehrimize gelecek olan turistler konusunda bütün dünyanın turistlerini şehrimize çekmek en büyük hedefimiz olmalı. Tanıtımda ön plana çıkaracağımız tarihimiz ve kültürümüze sahiplik açısından bugün elimizde satmak için ön plana çıkardığımız bir Sümela Manastırı’nı mevcut halinden daha iyi konuma getirmemiz ve tanıtmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan yine ön plana çıkan elimizde olan önemli bir değerimiz Ayasofya Müzesi bunlardan bir tanesi. Bugüne kadar müze olarak gelmiş ve kendini bütün dünyada tanıtmış, dünyada 4 tane olan Ayasofya müzelerinden bir tanesinin Trabzon’da olması önemli bir değerimizdir. Bu değerimizi koruma konusunda gerek siyasilerimizin gerek şehirde yaşayanlarımızın hepsinin ön planda sahip olması gereken bir konu olduğunu hatırlatmakta yarar olduğunu düşünüyorum” dedi.
HEM CAMİ HEM MÜZE OLACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu söylemlerin üzerine Ayasofya ile ilgili şunları söyledi: “Biz turizmde güçlüyüz. Yılda gelen turist sayısı 60 bin civarında, bunu artırmamız lazım. Ayasofya müze olma özelliğini kaybetmiyor, müze olma özelliğini devam ettiriyor. İbadete açılıyor. Biz ne yaptık, ben TOKİ başkanı olarak Ayasofya’nın etrafını açtım, oradaki kamulaştırmaları yaparak, oradaki binaları satın aldık oradaki ihaleyi de yaptı TOKİ. Etrafında pırıl pırıl park olacak. Park ve geri kalan düzenlemeler bitsin Ayasofya’ya gelen turist sayısı bana göre 10 kat artacak. Sümela’da dünyanın 7 harikası arasına girmesi lazım. Onun için de çok ciddi gayret içindeyiz, Vali Bey çalışıyor. Turizm Müdürümüze talimatlarımız var. Yolunun yapılması, sosyal tesislerin geliştirilmesi konusunda çalışmalarımız var. Trabzon’da 5 tane 5 yıldızlı otel olsun daha çok turist gelir. Çünkü hem turizm acenteleri hem de turistler teknoloji sayesinde araştırıp buna geliyor. Artık dünya çok küçüldü.”