Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
ÇİFTÇİLER, DEVLETTEN ACİL DESTEK VE KREDİ ERTELEMESİ BEKLİYOR!.. TTSO’da Meslek Komitesi başkanlarıyla sektörlerin talepleri görüşüldü AGD’DEN FİLİSTİN-GAZZELİLERE DESTEK EYLEMLERİ BARÜ’lü milli güreşçi Burhan Akbudak, Avrupa üçüncüsü oldu BTP, Prof. Dr. Haydar Baş'ı vefatının 5. yıl dönümünde andı RAYLI SİSTEM İÇİN İLK KAZMA BU YIL SONUNDA VURULACAK Dr. Çankaya Burası Arif’in kahvesi değil A PARTİ BASINI AĞIRLADI HAYATİ YAZICI, SİYASİ TECRÜBELERİNİ GENÇLERLE PAYLAŞTI GERİGELMEZ: “DURMAK YOK, YOLA DEVAM” ’İMAR KOMİSYONU OLARAK KAMUOYU AÇIKLAMAMIZDIR’’ AKÇAABATLI GENCİN ACI SONU! Selman Sevim:Cevap Hakkımı Kullanıyorum ARTIK İKLİMDEN DAHA HIZLI DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ. AKÇAABAT’TA ÇOCUKLAR TİYATRO İLE BÜYÜYOR AK Parti Kadın Kolları Türkiye 3’üncüsü oldu ASYA MARKET 11.ŞUBESİ AÇILIYOR AKÇAABAT ANADOLU LİSESİ BAŞARIYA DOYMUYOR. Trabzon heyeti Buhara’daki yatırım olanaklarını inceledi AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN NİSAN AYI İÇİN UYARI !
Dr. Çankaya Burası Arif’in kahvesi değil
Dr. Çankaya Burası Arif’in kahvesi değil
 
GERİGELMEZ: “DURMAK YOK, YOLA DEVAM”
GERİGELMEZ: “DURMAK YOK, YOLA DEVAM”
 
Selman Sevim:Cevap Hakkımı Kullanıyorum
Selman Sevim:Cevap Hakkımı Kullanıyorum
Kara Üzümler Ekonomiye Kazandırılıyor..
 

Kara Üzümler Ekonomiye Kazandırılıyor..

Bölgemizde doğal olarak yetişen ve hemen hemen her evin bahçesinde bulunan siyah üzümlerin bölgedeki adıyla kokulu üzümlerin ekonomiye kazandırılması için Akçaabat Ziraat Odası tarafından hazırlanan kara üzümlerin ekonomiye kazandırılması projesi kapsamında 20 kursiyere Rize İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Pekmez ustası Muammer Metin tarafından pekmez yapımı öğretildi.

24 Eylül 2019 Salı 17:38
Yazdır

Akçaabat’ın Darıca Mahallesinde Fatma Köşeli’ye ait bahçeden hasat edilen ürünler aynı bahçede pekmeze dönüştürüldü. Buradaki etkinliğe Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay ,Akçaabat Ziraat Odası başkanı  Mustafa Hikmet Eyüpoğlu ,İyidere Tarımsal Kalkınma kooperatifi Başkanı Muammer Mete ,İyidere Ziraat Odası başkanı  Recep Ali Çelik ve kursiyerler katıldı.

Eyüpoğlu “Derdimiz Çiftçimizin Gelir Seviyesini Artımak”

Akçaabat Ziraat Odası başkanı  Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, Akçaabat ımız iklim olarak bütün sebze ve meyve üretimine uygun bir ilçemiz dolayısıyla burada doğal olarak yetişen “İsabella” üzümü dediğimiz kokulu üzümümüz var .Bununla alakalı 1-2 yıldan beri amatörce bir pekmez çalışması yaptık  ama istediğimiz neticeyi alamadık..Ben bir vesile ile İyidere Tarımsal Kalkınma kooperatifi Başkanımız ile tanıştım onlar bu işi 10 -15 senedir profesyonelce yapıyorlar bizede yardımcı oldular  üzüm hasadımızı yaptık hocamızla bu eğitimi veriyoruz çiftçilerimize pekmez yapımını öğretiyoruz. Bizim amacımız kırsaldaki nüfusu bulunduğu yerde tutabilmek. Bunun içinde gelir seviyesini yükseltmeye çalışıyoruz. Verdiğimiz bu eğitimle hem aile ekonomisine katkı sağlıyoruz hemde  sağlık açısından çok önemli bir ürün yapıyoruz. Eyüpoğlu, diğer üzüm çeşitlerinin aksine, sadece nemli bölgelerde yetişen kokulu kara üzümde, kanser ve kolesterole karşı tedavi amacı ile kullanılan 'respevetral' maddesinin bolca bulunduğunu belirterek, kara üzüm pekmezinin son yıllarda aranan bir ürün haline geldiğini söyledi. Eyüpoğlu, çiftçilerimizin cebine daha çok para girsin diye uğraşıyoruz dedi.

İyidere Tarımsal Kalkınma kooperatifi Başkanı Muammer Mete'de Rize'de dedelerimizden görmüş olduğumuz kokulu üzüm pekmezi uzun yıllardan beri devam ediyor. Fakat son 10 yılda bizim yaptığımız araştırmalar ve bir kaç üniversite ile yaptığımız çalışmalarda gördük ki pekmez yapımında doğru bildiğimiz yanlışlar var şimdi onlardan vazgeçtik yeni makinalarımız ile artık üzümün kabuğunuda pekmez yapımında kullanıyoruz pekmezin besin değeri daha da artmış oluyor bizlerde bildiğimiz herşeyi göstermek için bugün buradayız dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay ,her yıl eylül ekim ayları geldiğinde ilimizde de yetişen kokulu üzümü sofralık olarak tüketmenin yanında pekmez olarak da tüketimi uzun yıllardır süregelen bir durum Ancak pekmez yapımı öncesindeki hazırlıklar ve pişirilirken dikkat edilmesi gereken konular büyük hassasiyet istiyor .Ürünün gıda kanunu kapsamında hijyenik olarak üretilmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca bölgemizde yetişen üzümün kabuğunda diğer bölgelere göre kanser önleyici madde daha yoğun buda bir mucize. Bu yörede üretilen pekmezlerde bu nedenle büyük ilgi görüyor ailelerimize de ekonomik olarak katkı sağlıyor ,bizlerde elimizden geldiğince çiftçilerimize destek olmaya çalışıyoruz dedi.

 

Örnek çiftçi Fatma Köşeli'de  bizim amacımız amatörce yaptığımız pekmez işini profesyonelce yapıp daha yaygınlaştırmak.Üzümlerimiz artık çürümesin değerlendirilip ekonomiye katkı sağlasın bizler bunun için çaba sarfediyoruz dedi.

Anahtar Kelimeler: Bölgemizde, doğal, olarak, yetişen, ve, hemen, hemen, her, evin, bahçesinde, bulunan, siyah, üzümlerin, bölgedeki, adıyla, kokulu, üzümlerin, ekonomiye, kazandırılması, için, Akçaabat, Ziraat, Odası, tarafından, hazırlanan, kara, üzümlerin, ekonomiye, kazandırılması, projesi, kapsamında, 20, kursiyere, Rize, İyidere, Tarımsal, Kalkınma, Kooperatif, Başkanı, Pekmez, ustası, Muammer, Metin, tarafından, pekmez, yapımı, öğretildi,
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1912 2340 yolcusuyla ilk yolculuğuna çıkan Titanik transatlantiği, Newfoundland'ın güneyinde bir buzdağına çarparak battı, olayda 1.513 kişi öldü.
1918 Ağrı'nın kurtuluşu.
1921 İsyancı Ahmet Anzavur, Biga yakınlarında öldürüldü.
1920 Sacco ve Vanzetti adlarındaki iki İtalyan göçmeni, Massachusetts'te cinayet ve gasp suçlarıyla tutuklandılar. Yedi yıl sonra suçlulukları konusunda derin şüpheler mevcutken idam edilmeleri Amerikan adalet sisteminin bir ayıbı olarak kalmıştır.
1922 Kanadalı bilim adamları Frederick G. Banting ve Charles H. Best, şeker hastalığına karşı kullanılan insülini buldu.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur