Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
Fikirden Paylaşıma: Bilim Şenliği Daveti SEBAT GENÇLİKSPOR KULÜBÜ KARSLI İLE DEVAM KARARI ALDI "MAZİDEN ATİYE TRABZON" AÇILIŞ PROGRAMI DÜZENLENDİ Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Junior Cup U11 Kış Turnuvası’nda Söğütlüspor şampiyonluğa ulaştı. ‘’FİLİSTİN’DE GÜNDOĞUMU GİBİ’’ SAHNELENMEYE BAŞLADI METE YARAR TRABZON’DA SEMİNER VERECEK Yağmur Yılmaztürk Avrupa şampiyonu oldu TTSO Meclis Üyesi Çuvalcı, turizm sektörünün beklenti ve çözüm önerilerini dile getirdi Sezgin Mumcu Doğalgaz Yatırımını Değerlendirdi; Beşikdüzü OSB’ye Doğalgaz Geldi TTSO Başkan Yardımcısı Baş, akaryakıt sektörünün talepleri ve çözüm önerilerini aktardı ORTAHİSAR BELEDİYESİ, KIRSAL MAHALLELERDE YAŞANAN HEYELANLARA MÜDAHALE ETTİ Başkan Ekim Gündüz Sarıtaş’ta, Akşam Osmanbaba’da Vatandaşlarla Buluştu Anahtar Parti’den Kaymakama Ziyaret Kanuni Mahallesi Camii'nin temel atma töreninde konuşan Başkan Genç: TTSO nisan ayı meclis toplantısı yapıldı "Karadeniz PDR Günleri" etkinliği düzenlenecek. Ortaköy Grup İçme Suyu Arıtma Tesisi Hizmete Hazır, Abonelikler Başladı BAŞKAN KAYA, YEREL MEDYA BULUŞMALARINDA KONUŞTU ŞEHİT BERAT MECİT DAY, DUALARLA ANILDI UÇARSU DA YANGIN
SEBAT GENÇLİKSPOR KULÜBÜ KARSLI İLE DEVAM KARARI ALDI
SEBAT GENÇLİKSPOR KULÜBÜ KARSLI İLE DEVAM KARARI ALDI
 
Yağmur Yılmaztürk Avrupa şampiyonu oldu
Yağmur Yılmaztürk Avrupa şampiyonu oldu
 
METE YARAR TRABZON’DA SEMİNER VERECEK
METE YARAR TRABZON’DA SEMİNER VERECEK
Karadeniz Usulü 'Köprü', Cami İnşaatını Kolaylaştırdı
 

Karadeniz Usulü "Köprü", Cami İnşaatını Kolaylaştırdı

Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Sultan Murat Yaylası'nda yapımına 3 yıl önce başlanan cami inşaatında, 5 metreden sonra taş taşımakta güçlük çeken ustalar, inşaata kamyonetle taş götürmek için 50 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğinde köprü yaptı

10 Eylül 2014 Çarşamba 11:53
Yazdır
Trabzon'un Çaykara ilçesindeki yaylada yaptırılan cami inşaatına taş taşımakta güçlük çeken ustalar, yerden caminin kubbesine doğru yaptıkları köprüyle bu sorunu çözdü.

Yörenin önemli yaylalarından biri olan Sultan Murat Yaylası'nda, yöre sakinlerince 2011 yılında Sultan Murat Şehitler Camisi ve Külliyesi'nin yapımına başlandı.

Kışın karla kapanan 2200 rakımlı yaylada yapılan caminin zor mevsim koşullarına dayanıklı olması için dış cephesinin taşla örülmesine karar verildi. Bunun üzerine caminin dış cephesinde, yöredeki taş madeninden çıkarılan kara taş kullanıldı.

Mevsim koşulları nedeniyle yılda 5 ay çalışılabilen inşaatta, 5 metre yükseklikten sonra inşaata taş taşımakta zorlanan ustalar, yerden camiye doğru, 50 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğinde köprü yapmaya karar verdi. Köprü üzerinden kamyonetle taş taşıyan ustalar, hem zaman hem de iş gücünden kazanmış oldu.

Sultan Murat Şehitler Camisi ve Külliyesi İnşaatı Yürütme Kurulu Başkanı Enver Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultan Murat Yaylası'nda Türkiye'de örneği pek olmayan  bir cami yaptıklarını söyledi.

Sultan Murat Yaylası'nın 2200 rakımda bulunması nedeniyle cami ve külliyesini taştan yaptıklarını dile getiren Yıldırım, "Kışın sert iklim şartlarının yapılara verdiği zararı çok iyi bildiğimizden dolayı camiyi tamamen taş duvar şeklinde yapmaya karar verdik. İnşaata 2011 yılında başladık. Zor coğrafi koşullar nedeniyle sadece 5 ay çalışabiliyoruz" dedi.

İnşaatı sürdürürken 5 metre yükseklikten sonra yukarı doğru taş taşımanın güçleştiğini belirten Yıldırım, ustaların "bu işin bu kadar zor olacağını tahmin etmiyorduk' şeklinde serzenişte bulunması üzerine taşları yukarı taşımak için arayış içine girdiklerini anlattı.

- "Yaklaşık 200 ton taş taşıdık"

Yıldırım, ustaların asansör fikrine sıcak bakmayarak araçların geçebileceği bir yolun daha uygun olabileceğini söylemesi üzerine ellerindeki malzemeleri değerlendirip bu projeyi hayata geçirdiklerini dile getirerek, "Önce deneme yaptık. Sonra yoldan camiye doğru çelik halatlarla köprü kurduk. Boş araçla birkaç kere köprüden geçerek deneme yaptık. Ustamızın dikkatli olduğunu görünce taş taşımasına müsaade ettim" diye konuştu.

Yol yapıldıktan sonra kamyonetle yaklaşık 200 ton taşı, yukarı kısma taşıyarak duvarın yapımında kullandıklarına dikkati çeken Yıldırım, bu köprü sayesinde iki ay  zaman kazandıklarını söyledi.

Yıldırım, kamyonetin bir kez devrilme tehlikesi atlattığını belirterek, "Araç köprüden her geçtiğinde 'acaba kaza olur mu, kaza olduğunda bunun cevabını nasıl veririz' diye hep düşündüm. Taş taşıma süresince bu sorular hep aklımdaydı ama Karadeniz insanının zekası ve cesaretiyle bu işin üstesinden güzel bir şekilde geldik" dedi.

Yıldırım, camiyi gelecek yıl hizmete açmayı planladıklarını kaydetti.

- "Hem zekamızı hem de cesaretimizi kullandık"

Taş ustası Dursun Birinci de cami inşaatında taşla ilgili tüm işçiliği kendisinin yaptığını belirterek, "Caminin taş işlemesini belli bir seviyeye kadar iskeleyle yaptık. İnşaat yükseldikçe taş taşıma ve dizme işlemi zorlaştı. Birçok yöntem denedik ama başaramadık. Sonunda 50 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğindeki köprüyü yapmaya karar verdik. Kamyonetimle gerekli tüm taşı bu köprü üzerinden taşıdık" şeklinde konuştu.

Köprünün hem işçilik hem de zaman açısından işlerine yaradığına vurgu yapan Birinci, "Dört ya da beş işçinin yaptığı işi bu araçla bir saatte yaptık. Zaman ve ticari açısından bize yararı olan bu araç ve köprü sayesinde taş taşıma, işleme işini kazasız, belasız bitirdik" ifadesini kullandı.

Birinci, arabayla her sefer yaklaşık bir ton yük taşıdıklarını dile getirerek, köprü sayesinde yaklaşık 200 ton taş taşıdıklarını kaydetti.

Köprü zemininde kullandıkları malzemelerin sağlamlığı ve yapımını da kendileri tarafından gerçekleştirildiği için korkmadıklarını anlatan Birinci, "Karadenizli bir ustayım. Karadeniz insanın zekası ve cesareti dünyaca biliniyor. Karadeniz insanı evini yıkmadan taşıyor. Biz de taş taşımak için kendimize böyle bir yok yaptık. Bu köprüyü gören, 'bu işin akıl işi değil, deli işi' olduğunu söyledi. Hem zekamızı hem de cesaretimizi kullanarak işimizi kısa sürede gördük" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: Trabzon'un, Çaykara, ilçesindeki, Sultan, Murat, Yaylası'nda, yapımına, 3, yıl, önce, başlanan, cami, inşaatında, 5, metreden, sonra, taş, taşımakta, güçlük, çeken, ustalar, inşaata, kamyonetle, taş, götürmek, için, 50, metre, uzunluğunda, 15, metre, yüksekliğinde, köprü, yaptı
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1719 Daniel Defoe'nun ünlü romanı 'Robinson Crusoe' yayımlandı.
1874 Radyo dalgaları üzerinde çalışan ve bu yolla ilk haberleşmeyi sağlayan fizik bilgini Guglielmo Marconi doğdu.
1859 Kızıldeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayacak Süveyş Kanalı'nın kazılmasına, Mısır'ın Port Said kentinde başlandı.
1901 New York, otomobiller plaka uygulamasını zorunlu hale getiren ilk eyalet oldu.
1914 İngiliz Fransız kuvvetleri Çanakkale'ye çıkarma harekatı başlattı. Kara savaşları başladı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur