Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU TOPLANDI ORTAHİSAR’IN 2027 MALİ YILI PERFORMANS PROGRAMI KABUL EDİLDİ BAŞKAN GENÇ: FİLİSTİN’İN HUKUKUNU KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ AKÇAABAT BELEDİYESİ KOROLARINDA YENİ DÖNEM ÇALIŞMALARI BAŞLADI İŞKUR’dan TESOB Başkanı Metin Kara’ya tebrik ziyareti TTSO'nun Medikal Sektörü Kümelenmesi UR-GE Projesi Bakanlık Onayı Aldı DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI KUTLANIYOR Başkan Genç'ten Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'ne övgü: YENİ PARTİ KONGRE YAPTI AKÇAABAT ANADOLU LİSESİNDE SEMİNER DÜZENLENDİ AKÇAABAT’TA OKUL KANTİNLERİNE YÖNELİK DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ TTSO seçimleri 10 Ekim Cumartesi günü hizmet binasında gerçekleştirilecek ZORLU, PEHLEVAN’A YANIT VERDİ:“ODA BAŞKANI GİBİ DEĞİL, SİYASETÇİ GİBİ KONUŞUYORSUN” DAVET EDİLMEMEK DEĞİL, YÖNETİM ANLAYIŞI MESELESİDİR! Çelebi’den TTSO Seçimi Öncesi Sağduyu Çağrısı; “Seçimdir Gelir Geçer, Sağduyulu Olalım” Mumcu’dan MHP İl Başkanı Hacısalihoğlu’na hayırlı olsun ziyareti KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ PROJE YARIŞMASINDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU ÇANKAYA: EMEKLİLİKTE BEN DE MAĞDURUM Almanya’dan Akçaabat’a uzanan hizmet hikâyesi: Cevat Birinci anlattı ANNE KURUKIZ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
TTSO BAŞKAN ADAYI SAMET CANBAKKAL'DAN NET MESAJ
TTSO BAŞKAN ADAYI SAMET CANBAKKAL'DAN NET MESAJ
 
DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI KUTLANIYOR
DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI KUTLANIYOR
 
Mumcu’dan MHP İl Başkanı Hacısalihoğlu’na hayırlı olsun ziyareti
Mumcu’dan MHP İl Başkanı Hacısalihoğlu’na hayırlı olsun ziyareti
ÜRETİCİNİN EMEĞİ, ALIN TERİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ.
 

ÜRETİCİNİN EMEĞİ, ALIN TERİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ.

Bu yılki fındık sezonu önceki yıllara göre iklimsel etkilerden doğrudan etkilendi. Yazılı ve görsel basında telaffuz edilen 420 bin ton 520 bin ton ve 620 bin tonluk rekolte açıklamaları bir biri ile çelişmektedir.

30 Temmuz 2025 Çarşamba 20:24
Yazdır

Kurumların açıklamış olduğu rakamlar arasındaki aşırı farklılık nereden kaynaklanıyor?  Açıklanan bu rakamların içerisinde ilkbahar meydana gelen don, son dönemdeki kuraklık, külleme ve kahverengi kokarca zararlısından kaynaklı verim kaybı hesaba katılmışmıdır? Açıklanan rakamlarda bazı bölgelerde yüzde 40’a varan ürün kayıpları göz ardı edilmiştir. Gerçek rekolte masa başı oyunları ile değil, sahada gerçekçi yaklaşımlarla görmek tespit etmek gerekir.

Her sezon olduğu gibi 2024 yılında da fındık rekoltesi 717 bin ton ile 737 ton arasında gidip geldi. Senaryo başarılı oldu fındık fiyatı 130 tl olarak açıklandı fakat yıl içerisinde fiyat 220 tl yükseldi. Rekolte gerçekçi çalışmalarla belirlenmelidir. Görünen o ki bir yerlerde hata yada daha fazla kazanma hırsıyla rakamlarla oynanıyor. Gerçek rekolte ortaya koyulmadığından üretici kaybetti, konforlu mekanlarda oturanların kazanması için her türlü yol mubah sayıldı.

Yağmurda çamurda, güneşte aç susuz fındık dallarına asılı kalan dolayısıyla bin bir cefayı kim çekiyor? Üretici alın derinin karşılığı alamıyor, hakkı gasp ediliyor. Tek taraflı kazan kazan olursa bu sürdürülebilir bir üretim modeli olamaz. Üretici kazanç sağlayamazsa üretimi bırakır, ihracatçı da satacak fındık bulamaz herkes kaybeder. Realist olalım. Parayla değil sayılarla bizlerle oynamayın. İhracatçının cebine daha fazla para girecek diye bizim için kahverengi elmas niteliğindeki bir ürünün alımı yapılırken üretici mağdur edilmemelidir.

Saha çalışmalarında tespit etmiş olduğumuz ilkbahar meydana gelen don, son dönemdeki kuraklık, külleme ve kahverengi kokarca 2025 ürünü fındık yıl içerisinde daha yüksek rakamları görecektir. Fındık maliyetini, dolayısıyla açıklanacak fiyatı manipüle etmek için ana girdi maliyeti olan işçilik ücreti 1.200 TL açıklanması hiçte inandırıcı değil. Halk bu fiyatı belirleyenlerden iş gücü talep etmektedir.

Üreticinin maliyeti her yıl artarken, fındık fiyatı enflasyon karşısında değer kaybediyor. Yapılan hesaplamalarda bir kilogram fındığın üretim maliyeti en iyimser tahminle 175 TL/KG çıkmaktadır. Bu maliyetin üzerine Üreticinin yaşam payını koyarak bir taban fiyat açıklanmasıdır. Çünkü fındık fiyatı, sadece üreticiyi değil, ihracatı, işçiliği, sanayiyi ve ülke ekonomisini doğrudan etkileyen stratejik bir unsurdur. Bu nedenle adil, sürdürülebilir ve üreticiyi memnun edecek 230 TL/KG fiyat açıklanmalı, bu fiyatın aldın ürün alınmasının önüne geçilmesi ve fındık sezonunda bütün boş dükkanlarda alım yapanların kayıt altına alınması gerekmektedir.

TMO’nun piyasada etkin olması, üreticiyi tüccarın insafına bırakmaması açısından önemlidir. Ürünü değerinde alacak bir kamu güvencesine ihtiyaç var. Aynı zaman fındık üreticilerinin örgütü olan ve fındık konusunda Dünya markası olan FİSKOBİRLİK etkin hale getirilmesi için zaman geçirmeden bir çalışma başlatılmalıdır. Üretici fındığını yok pahasına satmaması için hızlı hareket edilmeli. TMO ve FİSKOBİRLİK birlikte hareket edebilmelerinin yol ve yöntemleri artık bulunmalı.

Mazot, gübre, ilaç ve işçilik maliyetleri geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktı. Bu maliyetler karşısında üretici borçlanmadan sezonu tamamlaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Devletin destekleri artmalı, özellikle üreticinin sosyal güvencesi, uzun vadeli destek politikalarıyla sağlanmalı. Çünkü, fındık Türkiye için yalnızca bir tarım ürünü değil, ciddi bir döviz girdisidir. Ancak fındığın hammadde olarak değil, katma değerli ürün olarak ihraç edilmesi için hiç vakit kaybetmeden ARGE çalışmalarına hız verilmelidir. Dünyanın %70’inden fazlasını biz üretiyoruz ama markalaşma ve işleme konusunda çok gerideyiz.

Fındık bahçelerinde çalışacak genç bulmak zorlaştı. Tarım politikaları, gençleri ve kadınları üretimde tutacak şekilde şekillenmeli. Üreticinin emeği, alın teri göz ardı edilmemeli. Fındıkta sürdürülebilir üretim, doğru planlama ve adil fiyat politikalarıyla mümkündür.

Fındıkta sürdürülebilir üretim, doğru planlama ve adil fiyat politikalarıyla mümkündür. Üretici güçlü olursa Türkiye güçlü olur.

Fındık piyasasına yön verenlere soruyoruz; üretici siz olsaydınız bin bir emekle topladığınız fındığınız fiyatını belirlemede aynı yöntem ve stratejileri mi uygulardınız?...

Cemil PEHLEVAN

ŞUBE BAŞKANI

 

Anahtar Kelimeler: Bu, yılki, fındık, sezonu, önceki, yıllara, göre, iklimsel, etkilerden, doğrudan, etkilendi, Yazılı, ve, görsel, basında, telaffuz, edilen, 420, bin, ton, 520, bin, ton, ve, 620, bin, tonluk, rekolte, açıklamaları, bir, biri, ile, çelişmektedir,
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1571 Hıristiyan birleşik donanması ile İnebahtı'da karşılaşan Osmanlı donanması yenildi.
1737 Yüksekliği 13 m'yi bulan dalgalar, Bengal'de (Hindistan) 300,000 kişinin ölümüne yol açtı.
1769 İngiliz kaşif Kaptan Cook Yeni Zelanda'yı keşfetti.
1806 Karbon kağıdı keşfedildi.
1908 Osmanlı yönetimine başkaldıran Girit adası Yunanistan ile birleşti.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur