Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
Erasmus Days 2025'te Öğrenciler, Dezenformasyona Karşı Bilinçlendi ORTAHİSAR ZABITASI, HALKIN HUZUR VE SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYOR Çankaya’dan Astsubaylar günü paylaşımı Mumcu: Trabzon’daki Coşkuyu Gören Muhalefet Algı Yapmaya Çalışıyor Akçaabat Kaymakamı Yusuf Çankatar Acısu da Başkan Sivrikaya Adaylığını Açıkladı ESNAF ODASI BAŞKANINDAN MHP İL BAŞKANINA ZİYARET SEBAT'A TROFF'TAN ZİYARET TÜRSAB Doğu Karadeniz BTK Başkanı Tuna! Plaka kiralama devrini bitireceğiz TTSO’da Yıkım Kavgası! Of Off-Road Festivali macera tutkunlarını 18-19 Ekim’de buluşturacak... Başkan Genç herkesi yardım kampanyasına desteğe çağırdı AKÇAABAT’A YENİ MEYDAN 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Bocce müsabakaları yapıldı ZORLU, TAMAMLANAN VE YAPIMI SÜREN PROJELER HAKKINDA BİLGİ VERDİ 2026 YILI BÜTÇESİ VE PERFORMANS PROGRAMI BELEDİYE MECLİSİ’NDE ONAYLANDI BAŞKAN EKİM GENÇLERLE BİR ARAYA GELMEYE DEVAM EDİYOR Gıda firmalarına Dış Ticaret Kuralları Eğitimi verildi ÖMER AYDIN ADAYLIĞINI AÇIKLADI SPORTİF ZİYARET
Akçaabat Kaymakamı  Yusuf Çankatar Acısu da
Akçaabat Kaymakamı Yusuf Çankatar Acısu da
 
SEBAT'A TROFF'TAN ZİYARET
SEBAT'A TROFF'TAN ZİYARET
 
Başkan Sivrikaya Adaylığını Açıkladı
Başkan Sivrikaya Adaylığını Açıkladı
“Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında su ürünleri üretimine büyük talep oldu”
 

“Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında su ürünleri üretimine büyük talep oldu”

TRABZON, TTSO- Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile ulusal ve uluslararası paydaşları tarafından yürütülen, Mavi Ekonominin geliştirilmesinin amaçlandığı Blue Gates Projesinin faaliyetlerinden olan Black Sea – BlueTech Demo Days toplantısı Trabzon’da gerçekleştirildi.

9 Ekim 2025 Perşembe 12:27
Yazdır

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında Trabzon’da desteklenen öncelikli sektörler arasında yer alan su ürünleri üretimi ve işlemesine 2 ay gibi kısa bir başvuru süresinde bile 8 firmanın başvurduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin Interreg Next Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında desteklenen ve DOKA tarafından uygulanan Blue Gates projesi faaliyetlerinden olan Black Sea – BlueTech Demo Days toplantısının açılışına Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, su ürünleri sektörü temsilcileri, proje ortağı ülkelerden gelen akademisyenler ve diğer ilgililer katıldı.

ÇELEBİ: DENİZİN EKONOMİK YÖNÜNDEN EN SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE YARARLANMALIYIZ

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, toplantının açılış bölümünde yaptığı konuşmada, Trabzon’un kültürüyle, doğasıyla cazibesi yüksek olan bir şehir olduğunu ifade ederek, “Trabzon denince akla gelen ilk şeylerden biri de deniz. Mavi Ekonomi konusunda çalışmalarımız var. Şu anda dünya ulaşımı ve ticaretinin yüzde 80’i denizler vasıtasıyla sağlanıyor. Balık üretimi ve avcılığı zaten büyük bir ekonomi. Denizlerde şimdi de enerji üretimiyle ilgili önemli çalışmalar yapılıyor. Şu anda biraz maliyetli ama bu sorun çözülünce eminim ki dünyadaki fosil yakıtlara son verilecektir” dedi. Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Avrupa'nın en fazla su ürünleri üretimi yapan ikinci ülkesi. Trabzon da bu üretimde önemli bir paya sahip. Su ürünleri ihracatında 200 milyon dolara yaklaşmış durumdayız. Her projede olduğu gibi bu çalışmalarda da Trabzon’u tek düşünmüyoruz, bölgesel olarak düşünüyoruz. Artvin'den Samsun'a, belki Zonguldak'a kadar Türkiye üretiminin yüzde 90'ından fazlasını Karadeniz'de üretiyoruz. Norveç bu konuda çok iyi. Bu toplantıda da Norveç'ten gelen temsilciler var. Onların teknolojilerinden de faydalanacağız. Bu anlamda denizlerin potansiyeli çok yüksek. Tabi bunu yaparken de hiçbir zaman unutmayalım; denizleri kirletmemeliyiz. Kirletilen denizi tekrar eski haline dönüştürmek kazandığımızdan daha pahalıya mal olur. Denizler sadece balık üretimi için değil turizm için de çok önemli. Türkiye turizmde dünyada ilk sıralarda yer alan bir ülke ve bu potansiyelin büyük kısmı deniz turizmden sağlanıyor. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak denizin ekonomik taraflarından en iyi ve sürdürülebilir şekilde faydalanmalıyız.”

“KISA SÜREDE SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİYLE İLGİLİ 8 PROJE BAŞVURUSU OLDU”

Başkan Çelebi, Yerel Kalkınma Hamlesi kapsamında her ile 4 sektörde özel destekler verildiğini de hatırlatarak şunları söyledi:

“Trabzon’da da destek verilen 4 sektörün 3’e denizle alakalı. Özellikle su ürünleri üretimine ve işlenmesine çok ciddi destekler verildi. 2 aylık kısa başvuru süresinde bile 8 tane talep aldık. Türkiye'nin farklı noktalarındaki firmalar da Trabzon'a gelip yatırım için projelerini yaptılar, çalışmalara başladılar. İnşallah kısa zamanda da üretime geçecekler. Memleket olarak, bölge olarak balıkçılık aslında bizim işimiz. Norveçli misafirlerimiz de burada. Onlar elbette dünya bu konuda söz sahibi ülke. Ama neden Karadeniz'de bizim paydaşlarımız olan Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna gibi ülkelerle hep beraber bir proje yapıp neden biz de Norveç gibi balıkçılığı geliştirmeyelim. Özellikle yeni gelişen teknolojik üretimlerde denizlerin daha az kirleneceğini düşünüyorum. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak sanayicilerimizin, yatırımcılarımızın yanındayız, her türlü yatırımda destek olmaya hazırız.”

AKPINAR: KARADENİZ'İN MAVİ GELECEĞİ İÇİN BİR ARAYA GELDİK

DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar da toplantıda yaptığı konuşmada, “Karadeniz’in mavi geleceği için yenilikçi çözümlerle ve yeni teknolojilerle birbirine bağlanan bir ekosistemi görünür kılmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.  Bu salon, kıyılarımızdaki limanlardan laboratuvarlara, tersanelerden su ürünleri işletmelerine, üniversitelerden hızlandırıcılara kadar uzanan uzun bir değer zincirinin buluşma noktasını oluşturmaktadır. Mavi ekonomi; deniz ve su ekosistemlerinden sürdürülebilir ekonomik değer üretmenin çerçevesini çizmekte olup, bu çerçevede araç olarak kullanılan teknoloji ve yenilikçi çözümler, daha az kaynakla daha çok değer üretebilmenin, ekosistemi tahrip etmeden büyümenin sağlanması ve mavi ekonomi sektörlerinin kazanımlarının artırılmasına katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda, Karadeniz havzası, girişimci yeteneği ve zengin doğal sermayeyi aynı coğrafyada buluşturan; lojistikten su ürünlerine, deniz ve yat turizminden gemi/tekne teknolojilerine, sensör ve veri analitiğinden yeşil liman çözümlerine kadar geniş bir alanda büyük bir potansiyel barındırmaktadır” dedi.

İki gün sürecek olan toplantılarda ikili iş görüşmeleri, sektörel paneller gibi   etkinlikler yer alacak. Karadeniz’de mavi ekonominin teknoloji odaklı dönüşümünü hızlandırmayı amaçlayan etkinlikte DOKA, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’dan proje ortakları ile Norveç'in balıkçılık teknolojilerinde söz sahibi firma yetkilileri, sektör temsilcileri, yatırımcılar ve girişimcilerini bir araya getiren program; teknoloji tabanlı akıllı izleme, entegre su ürünleri üretimi ve ileri işleme teknolojileri, su ürünleri yetiştiriciliğinde RAS sistemleri, akıllı izleme teknolojileri gibi alanlarda ölçeklenebilir çözümleri vitrine çıkaracak.

BLUE GATES PROJESİ: KARADENİZ HAVZASINDA MAVİ VE AKILLI DÖNÜŞÜM İÇİN BÜYÜK ADIM

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı liderliğinde yürütülen ve "Karadeniz Havzasının Mavi ve Akıllı Dönüşümünü Güçlendirme" hedefini taşıyan Blue Gates Projesi, Avrupa Birliği’nin Interreg VI-B NEXT Karadeniz Havzası Programı kapsamında hayata geçiyor.

Proje, Karadeniz Havzası’ndaki inovasyon ve araştırma kapasitesini artırarak, mavi ekonomi alanında sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler sunmayı hedefliyor. 30 ay sürecek olan proje, Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Ukrayna işbirliği ile, bölgesel ve uluslararası düzeyde büyük bir sinerji yaratmayı amaçlıyor.

DOKA liderliğinde yürütülen projenin ortakları ise Türkiye'den Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Romanya'dan Black Sea Universities Network, Bulgaristan"dan Burgas Belediyesi ve Ukrayna'dan Odesa Ulusal Denizcilik Üniversitesi’dir.

Anahtar Kelimeler: TRABZON, TTSO-, Doğu, Karadeniz, Kalkınma, Ajansı, (DOKA), ile, ulusal, ve, uluslararası, paydaşları, tarafından, yürütülen, Mavi, Ekonominin, geliştirilmesinin, amaçlandığı, Blue, Gates, Projesinin, faaliyetlerinden, olan, Black, Sea, , BlueTech, Demo, Days, toplantısı, Trabzon’da, gerçekleştirildi,
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1793 Fransa kraliçesi Marie Antoinette giyotinle idam edildi.
1924 Topkapı Sarayı müze olarak ziyarete açıldı.
1940 Varşova gettosu Nazi SS birlikleri tarafından kuruldu.
1951 Pakistan başbakanı Ali Han öldürüldü.
1964 Çin, ilk atom bombasını patlatarak dünyanın 4. nükleer gücü oldu.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur