Canalioğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Trabzon İlimiz’in Tonya İlçesi’nde bulunan; Livalobo Mezrasına kurulması planlanan, “yıllık kapasitesi 1,5 milyon ton olarak düşünülen çimento fabrikası projesi” ne karşı olan bölge halkımızın tepkileri yazılı ve görsel basında sıkça yer almaktadır.
Bu sebeple; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere vermiş olduğum, soru önergesi’’ ektedir” dedi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK
BAKANI ERDOĞAN BAYRAKTAR’A
1- 1,5 Milyon tonluk çimento fabrikasının tüketeceği kömür miktarı ne kadardır, bu kömür nereden temin edilecektir ve sahilden 26 km uzakta olan bölgeye bu kömür nasıl taşınacaktır?
2- Günlük trafik yükü kaç kamyon olacaktır?
3- Çevreye salınacak toz, gaz, atık, zehirli maddelerin ve fabrika ısısının çevre değişikliği üzerinde etkisi ne olacaktır?
4- Şayet bu proje yapılır ise toplam kaç personel istihdam edilecektir?
5- Kurulması planlanan Çimento Fabrikasının arazisi yerleşim alanımıdır ve bu arazi içerisinde kaç hane vardır?
MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK’E
1- Livalobo Merası arazisi üzerinde kurulması tasarlanan Çimento Fabrikası arazisi için bir ihale, bir duyuru yapılmış mıdır?
2- Yapılmış ise bu arazi satışı hangi mevzuata göre yapılmıştır?
ORMAN VE SU İŞLERİ
BAKANI VEYSEL EROĞLU’NA
1- 100 dönümden daha büyük bir alana kurulması tasarlanan Çimento Fabrikası ile 20 km’lik bir alana yayılan 16 adet malzeme ocağının, Bölgenin; akarsularına, içme sularına, bitki örtüsüne, ormanına ve iklimine ne tür etkileri olacaktır?
2- 20 km’lik alana yayılan 16 adet malzeme ocağı için gerekli olan izinler mevzuatın gerektirdiği tüm incelemeler yapıldıktan sonra mı verilmiştir?
3- Bu projenin hayata geçmesi için kaç ağaç sökülecektir, tahrip edilecek arazinin alanı ne kadar olacaktır?
4- Malzeme ocağı alanlarında heyelanlar nasıl önlenecektir?
KALKINMA BAKANI CEVDET YILMAZ’A
1- DOKAP ve Bakanlığınızın, kalkınma stratejileri kapsamında Doğu Karadeniz’de çimento fabrikası kurmak var mıdır?
2- Kültür-Turizm Bakanlığı ve Bakanlığınız tarafından hazırlanıp uygulamaya konulmaya çalışılan “Doğu Karadeniz Turizm Master Planı” kapsamında çimento fabrikası kurmak var mıdır?
3- Bu projenin bölge ekonomisine katkısı ve maliyeti ne olacaktır?
4- Bu proje faaliyete geçtiğinde; bölgenin en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık nasıl etkilenecektir?