Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır. Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Makina teknolojisi alanında bilgisayarlı makine imalatı, endüstriyel kalıp, makine bakım onarım, bilgisayar destekli makine ressamlığı, mermer işleme, bilgisayar destekli endüstriyel modelleme, tıbbi cihaz üretimi ve değirmencilik dalları yer almaktadır.
EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI:
Meslek lisesinden sonra yüksek öğretim kurumları sınavında başarılı olanlar 4 yıllık lisans programlarına, temel yeterlilik testinde başarılı olanlar ise 2 yıllık meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine eK puan alarak girebilirler. Meslek Yüksek Okulunu bitirenler ise dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık lisans programına geçebilirler. Bu programlar aşağıdaki gibidir.
Biyomedikal mühendisliği, endüstriyel tasarım mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, imalat mühendisliği, iş sağlığı ve güvenliği, makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği ve otomotiv mühendisliği gibi programlardır.
İŞ İMKANLARI:
Makine Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde (otomotiv, gemi, uçak, sanayi tesisleri) çalışabilecekleri gibi, kendi iş yerlerini de açabilirler. CNC ve mekanik imalat atölyelerinde, kalıp ve prototip yapan imalathanelerde, imalat ve komple resimlerin tasarlanıp çizildiği bürolarda, mekanik bakım atölyelerinde, mermer ve model imalatı yapan işletmelerde iş bulabilirler.