Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’in önceki aylarda Büyükşehir Meclisinde ifade etmesi, ardından Yıldızlı halkıyla esnaf odası başkanlarının mahalle sahilindeki basın açıklaması ve son olarak birçok sivil ve kamu kuruluşu temsilcisinin yer aldığı Akçaabat Kent Konseyinin basın açıklamasıyla net bir şekilde istemediği tesis, cuma günü Büyükşehir Meclisinden geçirildi. Akçaabat Belediye Başkanı Türkmen’in katılmadığı meclis toplantısında AK Partili Akçaabat meclis üyeleri oylamayı boykot ederek meclisi terk etti. Ancak Büyükşehir yine bildiğini okudu ve kararı geçirdi. Alınan karar ilçede infiale yol açtı. Başta Yıldızlı Muhtarı Ufuk Can olmak üzere ilçenin esnaf odaları ve siyasî partileri duruma tepki gösterdi.
Projenin Yıldızlı’nın denize girilebilecek tek doğal koyuna yapılacağını söyledi
Muhtar veryansın etti
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Akçaabat’ın tüm kesimlerinin itirazına rağmen atık tesisini Yıldızlı’ya yaptırma kararı alması ilçede büyük bir rahatsızlık yarattı. İlçedeki tüm siyasî partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşların itirazına rağmen Büyükşehir Meclisinde atık tesisinin kurulma kararı verildi.
HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ
Yıldızlı Mahallesi Muhtarı Ufuk Can ise Başkan Gümrükçüoğlu’nu hedef alan sert bir açıklama yaptı. Can şunları kaydetti: “Başkan’a ne dediysek olmadı. 110 bin nüfuslu, 90 bin seçmenli koskoca bir ilçe hiçe sayıldı, yok sayıldı, hiç kimseyi kaale almadınız. 15 Temmuz’da siz o koltuklarda rahat oturasınız diye günlerce meydanlarda aç susuz nöbet tutan milleti de mi hiçe saydınız? Bu milletin sizde hakkı var. Bu millet size hem hakkını helal etmeyecek. Hem de yaklaşan seçimlerde gereken cevabı verecektir. Ben Yıldızlı Muhtarı olarak size hakkımı helal etmiyor bir inatçı tutumunuzdan dolayı da sizi kınıyorum.”
SAHİLİMİZİ KURTARIN
Can şöyle devam etti: “Bir tek nefes alabileceğimiz, denize girebileceğimiz sahilimiz kaldı onu da elimizden almayın diye bir kere de biz sizden istedik; duymadınız, görmediniz. Bu vatansever insanlara sırt çevirdiniz. görmezlikten geldiniz. Bu millet bunu hak etmiyor. Sayın milletin vekilleri bari siz duyun sahilimize dokundurtmayın siz bizsiniz, bizim sesimizi duyun sahilimizi kurtarın.”
Daha mantıklı karar verilmeliydi…
AK Parti Akçaabat İlçe Başkanı Emre Akgün projeyle ilgili daha mantıklı bir karar verilmesi gerektiğini belirterek “İnanıyoruz ki Çevre ve Şehircilik ve Sağlık İl Müdürlüklerinden konuyla ilgili bilgiler alınacak. Sağlık Bakanlığının o bölgede ihalesi yapılmış şehir hastanesi projesi var. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin şehir hastanesiyle bunu yan yana getirmeyeceğini düşünüyoruz. Öte yandan Akçaabat Belediyemizin o bölgede bir turizm projesi var. Sera Gölü’nden aşağıya doğru bir turizm vadisi düşünülüyor. Projeyle ilgili daha mantıklı bir karar verilmeli. Meclis üyelerimize, milletvekilimize, bakanımıza buradaki çekincelerimizi dile getirdik. Projenin uygun bir yere yapılmasını istiyoruz.” dedi.
‘Güç bende’ diyor
CHP Akçaabat İlçe Başkanı Musa Hacıoğlu “Büyükşehir Belediye Başkanı, Akçaabat’ı takmadı. Elindeki gücü kullanıyor. ‘Güç bende, toplumun ne istediği umurumda değil’ diyor.” dedi.
Gümrükçüoğlu’nun bunu ilk kez yapmadığını kaydeden Hacıoğlu “Denizi, doğal limanı doldurup stat yapanların arkasından bunları yapmaları normaldir. Trabzon’da yüzmeye yer kalmadı ama onların umurunda değil. Çünkü onlar Bodrum’da, Marmaris’te denize giriyorlar. TSK da artık Trabzon’dan bahriye almıyor. Çünkü yüzme bilen çocuk kalmadı. Bilenler de yüzme havuzlarında öğreniyor. Doğa ve çevre katliamı sürüyor. Halkın gücü, halkın iradesi diyenler halkı önemsemiyor. Biz Don Kişotluk yapma derdinde değiliz. Güç de yetki de halktadır. Halk derdine, davasına sahip çıkarsa biz onlarla her zaman yan yana gönül gönle mücadele ederiz. Biz eleştirdiğimizde bize ‘Siz de her şeyi eleştiriyorsunuz’ gibi tuhaf bir ifadeyle karşılaşıyoruz. Sadece bizim eleştirilerimizle her şey çözülmez.” diye konuştu.
İsmail Bulut “Şehir hastanesini kaydırılmak isteniyor” dedi
Giderayak Akçaabat’ı kaale almadı
Akçaabat Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Bulut ise ilginç bir iddia ortaya attı. Arıtma tesisinin yapılarak Akyazı’daki şehir hastanesi projesinin alanının değiştirilmeye çalışıldığını ileri süren Bulut “Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu giderayak Akçaabat’ın sesine kulak vermedi. Bizi hiç kaale almadı. Ayrıca şehir hastanesinin Akyazı’ya yapılmaması için elinden gelen her türlü gayreti gösteriyor. Büyükşehir, Akçaabat’ı hiçe saymıştır. STK’ların, vatandaşın sesine kulak vermemiştir. Bu işin peşini bırakmayacağımızı açıkça söylüyorum. Burada yapılan şehir hastanesinin başka yere kayması içindir. Arıtma tesisi bu işin hikâyesi… Bunu yapıp şehir hastanesini oradan kaydırmak istiyorlar. Arıtmayı yaptırırlarsa sonra Sağlık Bakanlığının hastaneyi Akyazı’ya vermemesini sağlayacaklar.” dedi.
Tesis Gülcemal’e yapılsın
Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya ise atık tesisine Gülcemal projesini işaret ederek “Bu durumu hiç doğru bulmuyoruz. Pislik bir yerlere atılacaksa Gülcemal daha yakın oraya atsınlar. Neden Yıldızlı’ya kadar getirmeye çalışıyorlar? Alternatifler var. Neden bunlara rağmen Akçaabat’ın turizm projesinin yer aldığı yere arıtma tesisi yapmaya çalışıyorlar. Şehir hastanesi de orada… Bu dayatmanın nedeni nedir? Bu kararın tutulacak hiçbir yanı yok.” dedi.
Büyükşehir ortak aklı dinlemeliydi
Akçaabat Ülkü Ocakları Başkanı Melikşah Atasoy Akçaabat’ı ekonomik olarak geliştirecek tek yolun turizmden geçtiğini belirterek arıtma projesinin ilçeye büyük zarar vereceğini söyledi. Atasoy, Büyükşehir Belediyesini ortak aklı dinlemeye davet ederek “Büyükşehir’in başarısızlığı sonucu pis kokan Beşirli gibi Yıldızlı da pis kokuya boğulur. Bunun karşısındayız.” dedi. Atasoy şunları kaydetti:
BÜYÜKŞEHİR OLUMSUZLUK GETİRDİ
Akçaabat, turizm konusunda ilerleme kaydetmekte her geçen gün çekim merkezi hâline gelmektedir. Fabrikalaşmanın olmadığı, endüstriyel tarımın yok olduğu ilçemizin refah düzeyini arttıracak tek seçeneği turizmdir. Son yıllarda Arap turizmi ile nefes almaya çalışan ilçemiz Büyükşehir olmanın olumlu yanlarından yararlanamamakta hatta gelinen nokta itibarıyla olumsuz etkilenmektedir. Büyükşehir Belediyesi Akçaabat'a yeterince hizmet getirmemekle birlikte Akçaabat'ın önünü kesmek istemektedir. İlçedeki etkin sivil toplum kuruşlarından Ülkü Ocakları olarak düşüncelerimizi paylaşmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyesinin ilçemizin en güzel plajlarından ve doğal koy olan Yıldızlı sahiline kanalizasyon arıtma tesisi kurma düşüncesi yanlıştır.
BEŞİRLİ GİBİ YILDIZLI DA PİS KOKAR
Akçaabat'ı hiçe sayan proje eğer yapılırsa plaj yok olur. Büyükşehir’in başarısızlığı sonucu pis kokan Beşirli gibi Yıldızlı da pis kokuya boğulur. Arsa ve daire fiyatları düşer, Akçaabatlı zarar görür. Turist gelmez, esnaf kepenk kapatır. Hâlihazırda Akçaabat Belediyesinin bölgeyle ilgili çok geniş bir turizm projesi varken bunu yapmak yerine kanalizasyon projesi Akçaabat'ın marka değerini düşürecektir. Büyükşehir Belediyesini bu kararından vazgeçmeye ortak aklı masaya yatırıp Akçaabat'ın ve Trabzon'un menfaatine olacak çözümler üretmeye davet ediyoruz. Bu durum, Akçaabat’ı yok saymaktır. Biz Ülkü Ocakları olarak bu yok saymayı reddediyoruz.