GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Trabzon'un Çarşıbaşı İlçesi'ndeki Yoroz Balıkçı Barınağı'nda balık avı sezonunu açtı. Eker, balık yetiştiriciliğine önem verilmesi gerektiğini belirterek ilk su ürünleri gen bankasının Trabzon'da kurulacağını söyledi. Temsili olarak balıkçılık sezonunu başlatan butona basan Bakan Eker, daha sonra sezonun ilk balık mezadını izledi. Eker, daha sonra balıkçı teknesiyle denize açılarak bir süre kaptanlık yaptı. Bakan Eker, ardından Trabzon Belediyesi’ni ziyaret ederek Meydan Parkı’nda vatandaşlarla çay içti. GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Trabzon'un Çarşıbaşı İlçesi'ndeki Yoroz Balıkçı Barınağı'nda balık avı sezonunu açtı. Eker, balık yetiştiriciliğine önem verilmesi gerektiğini belirterek ilk su ürünleri gen bankasının Trabzon'da kurulacağını söyledi. Bakan Eker, "Eğer evlatlarımız, torunlarımız balıkçılık yapmaya devam edecekse, o zaman balıkçılıktaki stokları dikkatli yönetmek durumundayız" dedi.
Bakan Mehdi Eker, bu sabah uçakla geldiği Trabzon'da Vali Abdil Celil Öz'ü ziyaret etti. Daha sonra Yoroz Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen balık avı sezonu açılış törenine Bakan Eker'in yanı sıra Vali Öz, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Prof.Dr. Aydın bıyıklıoğlu ve Safiye Seymenoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Turgay Aras, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, AK Parti İl Başkan vekili Köksal Boz, diğer ilgililer ve balıkçılar katıldı. Törenin başlangıcında sergilenen yöre balıkçılarına özgü kolbastı oyunu Bakar Eker'in büyük ilgisini çekti. Cep telefonuyla kolbastıyı görüntüleyen Bakan Eker'e Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da oyun hakkında bilgi verdi.
'YETİŞTİRİCİLİĞE ÖNEM VERMEMİZ LAZIM'
Daha sonra kürsüye gelen Bakar Mehdi Eker, Karadeniz'in ülke balıkçılığının yüzde 75'ini karşıladığını belirtti. Eker, "Tekne sayısı bakımından da Türkiye'nin sahip olduğu filoda Karadeniz'in payı oldukça yüksek, üretimde de yüksek. O nedenle biz ekmeğini Karadeniz'in hırçın dalgaları arasında, derinliklerinden bulup çıkaran balıkçı esnafımıza, 'Rastgele' diyoruz, 'Vira Bismillah' diyoruz. Hayırlı Uğurlu ve Bereketli olmasını diliyorum" dedi. Eker, şunları kaydetti: "Hükümet olarak diğer bütün alanlarda olduğu gibi balıkçılıkla uğraşan kardeşlerimize olabildiğince destek olmaya çalıştık. Hükümetimiz kurulduğunda ÖTV'siz mazot uygulaması başladı. 2004 yılında başlayan bu uygulamayla bugüne kadar verilen destek 911 milyon lirayı buldu. 2003 yılında da denizlerde ve iç sularda su ürünleri üretmek, balık üretmek için de destek başlattık. Orada uyguladığımız destek miktarı da 800 milyon liranın üzerinde. Toplamda eski parayla 1 katrilyon 700 trilyon liranın üzerinde iki kalemde balıkçılarımıza destek sağladık. Türkiye'de 2012 yılında su ürünleri üretimimiz 650 bin ton. Bunun 430 bin ton civarındaki kısmını avcılıktan, kalanını yetiştiricilikten elde ettik. Toplam balığımızın üçte ikisini denizden avlayarak elde ediyoruz. Halbuki dünya 94 milyon tonu avcılıktan, 63 milyon tonu da yetiştiricilikten elde ediyor. Avcılıktan elde edilenin yetiştiricilikten elde edilene göre nispeti bize göre çok daha az. Eğer evlatlarımız, torunlarımız balıkçılık yapmaya devam edecekse o zaman balıktaki stokları dikkatli yönetmek durumundayız. Avımızı da bunun hesabıyla yapacağız. Balıkçı için de ülkemiz için de Karadenizli için de altın yumurtlayan tavuktur, ekmek kapısıdır. Bunu bir defada yiyip tüketmekle kendimize zarar veririz. Aldığımız tedbirler, uyguladığımız politikalar, stokları doğru yönetmek, gelecekte torunlarımızın da buradan balık avlayabilmesine imkan tanıyacak bir uygulamayı hayata geçirmek içindir."
SU ÜRÜNLERİ GEN BANKASI KURULUYOR
Eker, yetiştiriciliğe önem verilmesi gerektiğini söyledi. Eker, "Bu maksatla Su Ürünleri Araştırma Enstitümüzde artık sadece bu stokları yönetmekle kalmıyoruz. Özellikle kalkan gibi bazı balık türleri yönünden yavruları yetiştirip denize bırakma suretiyle balık stokunu artırmak istiyoruz. Balık tüketimi artıyor, üretimi fazlalaştırmak suretiyle talebi karşılamak durumundayız. Avı fazlalaştırarak bunu sürdürmemize imkan yok. Tatlı su kaynaklarımıza 10 yılda 57 milyon sazan balığını bıraktık. Kalkan ve Mersin balığını Karadeniz'de çeşitli bölgelere bıraktık. Ulusal balıkçılık veri toplama programı başlattık. Trabzon'da yeni bir merkez kuruyoruz. İlk defa bir suru ürünleri gen bankası ve biyoteknoloji merkezi kuruyoruz. 5 milyon lira değerinde bir proje. Kalkınma Bakanlığına sunuldu. 2014 yılı içinde faaliyetlerine başlayacak. Balıkçının balığı iyi pazarlayabilmesini sağlayacak, balığın fiyatının olması gerekenden daha aşağılara düşmesini önleyecek, tüketicinin de talebini karşılayacak bir yöntem olması lazım. Soğuk hava depolarımızın, pazarlama merkezlerimizin buna göre olması lazım. Balığın işlenmesi ve pazarlanmasında yararlanılacak işletmelere 1.5 milyon euroluk yatırıma kadar yüzde 50 hibe veriyoruz. Mesele sadece balığı avlayıp o anda satmak değil, bunu işleyecek, pazarlayacak işletmeler kurmak. Koruma ve kullanma dengesini gözeteceğiz. Kaynaklarımızı sürdürülebilir şekilde tüketeceğiz" dedi.
İLK MEZATA KATILDI
Eker'e Vali Öz, gümüşten yapılmış gemi maketi hediye etti. Temsili olarak balıkçılık sezonunu başlatan butona basan Bakan Eker, daha sonra sezonun ilk balık mezadını izledi. İstavrit, barbun gibi balıkları tartan ve esnafın balıklar için pazarlık yapmasını izleyen Eker, Ankara'da da siyasilerin uğrak yeri olan bir restoranı bulunan ünlü balıkçı Fevzi Hoca'ya takıldı, "Az fiyat verdin. Ankara'da bize bunları yüksek fiyattan satıyorsun. Yüksek fiyat ver de biraz da balıkçı kazansın" diye espri yaptı. Eker daha sonra Ergün Kardeşler Balıkçılık adlı tekneyle denize açıldı. Bir süre tekneyi de kullanan Bakan Eker'in dümende olduğu sırada çevrede eşlik eden balıkçı teknelerine, "Dikkat, tekneyi bakanımız kullanıyor. Dikkatli olun, önümüze geçmeyin" anonsu yapılması çevredekileri güldürdü. Eker'e eşlik eden teknelerdeki Başbakan Erdoğan ve Rabia posterleri de dikkat çekti. Eker, yaklaşık yarım saatlik gezinin ardından teknenin güvertesinde yemek yedi, sonra da Trabzon' döndü.
Haber Yorumları