Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
MUMCU'DAN KINAMA MESAJI BAŞKAN GENÇ: “AĞASAR İÇİN NE YAPSAK AZ AMA HER YAPILAN YAKIŞIR” BAŞKAN GENÇ’TEN SALDIRIYA KINAMA AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Dr. Seyit Hisoğlu’ndan Otizm Farkındalık Günü’nde Anlamlı Destek AVRUPA FATİHİNDEN VEFA ZİYARETİ Trabzon’da CHP Standında Bıçaklı Saldırı: Valilikten Açıklama Geldi İYİ Parti Trabzon Milletvekili Aydın'dan TESOB’a ziyaret Altıntepe’den Zorlu’ya Sert Yanıt! “Araştırmadan İftira Atıyor” BÜYÜKŞEHİR’İN YOL MESAİSİ DEVAM EDİYOR İSTİFAYA ÇAĞIRDI SEBAT KENDİNE GELDİ Neşe Çelik'ten Otizm Günü Mesajı LİVA ŞENLENECEK AKÇAABAT’TA BAYRAMLAŞMA TÖRENİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ GÖKHAN GEDİKLİ'DEN KUTLAMA MESAJI Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı Anıyoruz BAŞKAN GENÇ, ŞAPAZARI’NDA MEVLİDE KATILDI, VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI BAŞKAN GENÇ, TRABZON HALKINI BAYRAMLAŞMAYA DAVET ETTİ Cemil Kalkışım'dan Net Mesaj BÜYÜKŞEHİR ON BİNLERCE ÇOCUĞA TRAFİK EĞİTİMİ VERDİ
MUMCU'DAN KINAMA MESAJI
MUMCU'DAN KINAMA MESAJI
 
LİVA ŞENLENECEK
LİVA ŞENLENECEK
 
Neşe Çelik'ten Otizm Günü Mesajı
Neşe Çelik'ten Otizm Günü Mesajı
Bartın Üniversitesindeki konferansta plastikteki tehlikeye dikkat çekildi
 

Bartın Üniversitesindeki konferansta plastikteki tehlikeye dikkat çekildi

Bartın Üniversitesinde gerçekleştirilen konferansta konuşan Prof. Dr. Hamdi Temel, günlük yaşamda kullanılan plastik ürünlerin kanser başta olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu söyledi.

2 Aralık 2019 Pazartesi 17:29
Yazdır

Bartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından “Plastik Hayatlar, İçilen Plastikler ve Kanser” adlı bir konferans gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selma Çelikyay, enstitü bünyesinde yapılan çalışmalardan bahsederek, “Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirme konusunda gayret gösteriyoruz.” dedi.

Ardından geçilen konferansta konuşan Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, kullanım alanı itibariyle her gün temas halinde bulunduğumuz plastik ürünlerin sağlığa zararlı birçok maddeyi içerisinde barındırdığını söyledi.

Temel, “Her gün kullandığımız sayısız ürün, bardak, pet şişe, çatal, kaşık, suni köpükten yapılan kaplar, saklama kabı, oyuncaklar, kırtasiye ürünleri gibi şeylerde; Bisfenol A, ftalatlar, azo boyar maddeler, ağır metaller gibi maddeler bulunuyor. Bu maddeler yüksek ısıda gıda ve sıvılara nüfuz ediyor. Böylece insan vücuduna geçen maddeler triod, büyüme hormonu, östrojen ve testesteron hormonlarının üretimini azaltıyor. Plastiklerdeki bu hammaddeler obeziteye yol açıp, diyabet, astım kalp-damar hastalıkları ve karaciğer hasarına neden oluyor. Meme ve prostat kanseri riskini artırıyor.” dedi.

Plastik kullanımının terk edilmesi gerektiğini ve cam kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Temel, “Çok değil 10- 20 yıl öncesine kadar yoğurtlar cam ya da toprak kaplardaydı. Bu günümüzde değişti. Şimdi ise tekrardan değişmesi gerekmektedir. Cam damacanalar yaygınlaşacak, ayranlar ve sütler ve buna benzer ürünler yine cam şişelerde satışa sunulacaktır. Bu durum sağlık için oluşan riskleri azaltması noktasında oldukça önemlidir.” diye konuştu.

Temel, plastik kullanımın sağlığın dışında çevreye oldukça zarar verdiğini vurgulayarak, “Son 30 yılda; petrol türevi olan pet şişelerin hayatımıza girmesiyle günlük hayatın çeşitli uygulamalarında polimerik malzemelerin kullanımı önemli ölçüde artmıştır. Bu malzemeler, hafiflik, dayanıklılık ve ucuzluğu ile bir anda hayatımızın vazgeçilmezi olmuştur. İlk bakışta, masum ve zararsız gibi görünse de birçok katkı maddelerini içerdiklerinden ekolojik sistem ve insan sağlığı için son derece zararlı malzemeler olduğu ilerleyen yıllarda görülecektir.” ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmalar sonucunda plastik kullanımında sağlığa zararlı maddeler tespit ettiklerini de kaydeden Temel, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi‘nde (DÜBTAM) yürüttüğümüz çalışmada, plastiklerin temas ettiği gıda ve içme suyuna plastik katkı maddelerinin geçip geçmediğini araştırdık. Her gün pet şişelerden içtiğimiz suya önemli miktarda polimer katkı maddelerinin geçtiğini tespit ettik. Özellikle plastik tabak, kaşık ve çatal malzemeler ile sıcak içecek-yiyecek tüketimi ciddi olarak terk edilmesi gereken, üretimine müdahale edilmesi gereken bir konudur. Plastik bardaklar ise maliyeti düşürmek için üretilen ‘çok ince’ bardaklar ile tüketilen 70-90 derece sıcaklığındaki içecek, içinde bulunduğu polimer (plastik) malzemeyi ısı etkisi ile çözerek, monomerlerine ayırmaktadır. Bu monomerler ise tehlikeli kanserojen malzemelerdir. Ayrıca İçeriğindeki polistiren nedeniyle yorgunluk, sinirlilik, uyku güçlüğü, trombosit düşüklüğü ve lenfatik anormallikler yaşanabilir. Köpük bardaklar, polimer bir malzeme olan köpük plastik malzemelere göre ısıl müdahalelere dayanıklılığı daha yüksek gibi görülse de gözenekli yapısı dolayısıyla 100 derece sıcak sıvılar bu materyalin (ör. polistiren) çözünmesini sağlayabilir. Bu durumda yine monomerik gruplar sıvıya geçecek ve oral yolla bünyeye toksik madde alımı gerçekleşebilecektir.” dedi.

Prof. Dr. Temel, poşet çaylardaki tehlikeye de dikkat çekerek, “Poşeti oluşturan ambalaj malzemesinin niteliği, gözenekli olan bu malzemenin polimer lifli yapıya sahip olması, sıcaklığa bağlı olası yapısal değişimleri ve metal zımba kullanılmış olması istenmeyen özelliklerdir. Şayet poşeti oluşturan gözenekli, kâğıt hissi veren malzeme sentetik elyaf veya polimer içerikli bir maddeden yapıldıysa bu sağlık açısından sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Başta karaciğer, böbrek olmak üzere vücuttaki değişik organ ve dokularda olumsuz etkiler oluşturabilir. Poşet üzerindeki metal zımba ise mineral içerikli, asidik (-veya bazik) ve sıcak bir sıvı olan çay içinde normal sürenin üzerinde beklediği zaman çözünmeyle sonuçlanan kimyasal bir etkiye uğrayarak, ağız yolu ile alınan ‘ağır metal iyonu maruziyeti’ oluşturabilmektedir. Bu durumda vücutta metal birikimi söz konusu olacaktır. Vücutta biriken ağır metal iyonları, karaciğer, beyin ve akciğerde çeşitli sorun ve hastalıklara sebep olabilmektedir. Sıcak suya konulan çay poşetlerinin ısıyla bozulmayacak, lifli doğal malzemelerden yapılmış olması gerekir. Sentetik selüloz liflerinden imal edilen poşet materyali kullanılmamalıdır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Temel, streç film, buzdolabı poşeti, su ve gazlı içeceklerin plastik şişeleri, kırtasiye malzemeleri, ham maddesi naylon olan giysiler gibi ürenler içinde sağlık açısında tehlikeli olduğunu aktardı.

Anahtar Kelimeler: Bartın, Üniversitesinde, gerçekleştirilen, konferansta, konuşan, Prof, Dr, Hamdi, Temel, günlük, yaşamda, kullanılan, plastik, ürünlerin, kanser, başta, olmak, üzere, birçok, hastalığa, neden, olduğunu, söyledi
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1453 Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u kuşatma harekâtına başladı.
1917 ABD fiilen I. Dünya Savaşı'na girdi.
1918 Van Rus ve Ermeni işgalinden kurtuldu.
1930 Haile Selasiye kendini Etiyopya imparatoru ilan etti.
1948 Yazar Sabahattin Ali, Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken, kılavuzu Ali Ertekin tarafından öldürüldü. 28 Aralık'ta tutuklanan Ertekin'in cezası indirime uğradı. Aynı yıl çıkan af yasasıyla da serbest bırakıldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur