Bartın Üniversitesi (BARÜ), Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM KARE koordinasyonunda 2026 yılında Antarktika’ya düzenlenecek kutup bilim seferinde yer alacak.
BARÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Rizvan İmamoğlu’nun yürütücülüğünde TÜBİTAK KUTUP-1001 kapsamında kabul edilen “Kutup Bölgesinde Elde Edilecek Bazı Alglerden ve Bitkilerden Viral Proteazlara Karşı Potansiyel Yeni İlaç Aday Moleküllerin Araştırılması” başlıklı projeyle kutup bölgesine özgü bitki ve makroalg türleri üzerinde çalışmalar yapılacak. Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünden Arş. Gör. Gözde Yeşiltaş İmamoğlu’nun da araştırmacı olarak yer aldığı projede, türlerden elde edilecek doğal bileşiklerin bazı viral enzimler üzerindeki inhibitör etkileri detaylı şekilde analiz edilecek.
“Çalışmalarımızla stratejik bir bilimsel altyapı oluşturmayı hedefliyoruz”
Kutuplara düzenlenecek bilim seferinde yer almaktan duyduğu heyecanı dile getirerek proje hakkında bilgi veren Dr. İmamoğlu, “Proje, 10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-X) kapsamında, Türkiye’nin Antarktika’daki bilim üssünde gerçekleştirilecek arazi çalışmaları ile desteklenecek. Bu kapsamda elde edilecek verilerle yeni nesil antiviral ilaç adaylarının geliştirilmesine katkı sağlayarak, küresel halk sağlığına yönelik stratejik bir bilimsel altyapı oluşturmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda her zaman yanımızda olan, bizlere destek veren ve daha iyiye ulaşmamız noktasında teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
“Geleceğe ışık tutacak araştırmalarda BARÜ imzası olacak”
‘Üreten Üniversite’ anlayışıyla oluşturulan araştırma-geliştirme ekosisteminin başarılı sonuçlarını almaya devam ettiklerini vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Üniversitemizde bir kültüre dönüştürerek sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim ekosistemimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Yetkin araştırmacılarımızla birlikte üretilen projeler ve bilimsel çalışmalarla bilim dünyasına önemli katkılar sunuyoruz. Şimdi çalışmalarımızı bir adım daha öteye taşıyarak Türkiye'nin dünyada kutup bilimleri konusunda yaptığı özgün bilimsel çalışmalarla öncü ülkeler arasında yer alma vizyonuna değer katacağız” diye konuştu.
“Bilimde daha güçlü Türkiye hedefine katkı sunuyoruz”
Rektör Uzun, Türkiye’nin bilimsel alanda elini güçlendirecek önemli hamlelerle geleceğe yönelik kararlı adımlar attığının da altını çizerek “Türk bilim insanlarının kutup bölgelerine yaptığı seferler sürdürülebilir bir vizyon ve önemli bilimsel bulgularla geleceğe taşınıyor. Bu düşüncelerle özgün, sürdürülebilir ve kaliteli bilimsel çalışmalarıyla kutup bilim seferinde yer alacak Dr. Öğr. Üyesi Rizvan İmamoğlu ve Arş. Gör. Gözde Yeşiltaş İmamoğlu ile kurumsal ilerleyişimizdeki katkıları dolayısıyla Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş’ı tebrik ediyorum. Ayrıca yarınlara olan yürüyüşümüzde yaptığı liderlikle önümüzü açan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Yerli ve milli üretim anlayışını benimseyerek bizlere yol gösteren Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’a teşekkürlerimi sunuyorum. Geleceğe olan yürüyüşümüzdeki destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve etki değeri yüksek bilimsel çalışmalara yönelik teşvikleri dolayısıyla TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Orhan Aydın’a teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.