Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
BÜYÜKŞEHİR ON BİNLERCE ÇOCUĞA TRAFİK EĞİTİMİ VERDİ TESOB camiası bayramlaştı ANAHTAR PARTİ AKÇAABAT İLÇE BAŞKANLIĞINDAN KUTLAMA MESAJI BAŞKAN TİRGİL'DEN BAYRAM KUTLAMA MESAJI ŞENTÜRK'TEN BAYRAM KUTLAMASI HÜSEYİN KARA'DAN BAYRAM KUTLAMASI İYİ BAYRAMLAR TALAT ÇAMKTAN BAYRAM İLANI ESKİ MUHTARDAN BAYRAM KUTLAMASI AKÇAABAT AK PARTİ'DEN BAYRAM KUTLAMASI AKPINAR MAH MUHTARI MESAJ YAYINLADI ÖMER HACISALİHOĞLU'NDAN BAYRAM MESAJI AKMESTEK'TEN YOĞUN İŞ BİRLİĞİ BÜYÜKŞEHİR’DEN BAYRAM DENETİMİ DOĞALGAZ ÇALIŞMASI İLE BOZULAN YOLLAR YENİLENİYOR. TRABZON'DA BAYRAMDA OTOBÜSLER ÜCRETSİZ OLACAK Trabzon Ticaret Lisesi, 100. Yılını kutluyor TTSO Müşterek Meslek Komiteleri toplantısında sektörlerin talepleri dile getirildi CHP Genel Başkanı Özgür Özel Trabzon'a Geliyor! Bu Şehirde Sessiz Tehlikeye Karşı Harekete Geçildi! O Böceğe Karşı Timi Kuruldu
İSMAİL BULUT'TAN BAYRAM MESAJI
İSMAİL BULUT'TAN BAYRAM MESAJI
 
ŞENTÜRK'TEN BAYRAM KUTLAMASI
ŞENTÜRK'TEN BAYRAM KUTLAMASI
 
SİVRİKAYA'DAN BAYRAM KUTLAMASI
SİVRİKAYA'DAN BAYRAM KUTLAMASI
BARÜ’deki etkinlikte geleceğin güvenilir yakıtı ‘hidrojen’ konuşuldu
 

BARÜ’deki etkinlikte geleceğin güvenilir yakıtı ‘hidrojen’ konuşuldu

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) düzenlenen etkinlikte alanının önemli bilim insanlarının katılımıyla enerji dönüşümünün yükselen değeri hidrojenin önemi ve ülkemize katacağı değer konuşuldu.

27 Mayıs 2023 Cumartesi 10:09
Yazdır

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamına dâhil edilen 22 yükseköğretim kurumdan biri olan Bartın Üniversitesi (BARÜ), geleceğimize değer katma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Bu vizyon çerçevesinde BARÜ, dünyanın ortak gündemi olan “iklim değişikliği” ve “sürdürülebilirlik” kavramlarıyla daha da önem kazanan hidrojen konusunun ele alındığı panel ve çalıştaya ev sahipliği yaptı. Kutlubey Yerleşkesi Kütüphane Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte enerji alanında yaptıkları bilimsel çalışmalarla öne çıkmış sayılı araştırmacılar konuşmacı olarak yer aldı.

“Türkiye’nin hidrojen alanında öne çıkacağına inanıyorum”

“Hidrojen Teknolojilerinde Sektörel İhtiyaçlar” başlığıyla gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, ulaşımdan sanayiye, yenilenebilir enerji entegrasyonundan yeşil kimyaya kadar birçok alanda hidrojenin kullanıldığına dikkat çekti.

Rektör Uzun, “Bu alanda her geçen gün yeni gelişmeler yaşanmaya devam ederken, yaşanan değişimler Hidrojen Ekonomisine geçişi de hızlandırmaktadır. Sürdürülebilir enerji geleceğine katkısıyla birlikte hidrojenin ülkemizin ekonomik kalkınması ve 2053 net sıfır karbon emisyonu hedeflerine giden yolda ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Ülkemizin hidrojen alanında hem üretme hem de teknoloji geliştiricisi olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. Bu doğrultuda Bartın Üniversitesi olarak gayret gösteriyor, bulunduğumuz yerden başlayarak ortak geleceğimize katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Dinçer: Enerjide hidrojen oyun değiştirici olabilecek

Rektör Uzun’un başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumda Ontario Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer “Hidrojen Çağına Giriş: Sıkıntılar ve Fırsatlar” adlı sunumunu yaptı. Türkiye’de ve yurt dışında hidrojen alanında yaptığı çalışmalar üzerinden sunumunu örneklendiren Dinçer, “Hidrokarbon çağının sona erdiği, hidrojen çağının başladığı bir döneme girdik. İklim değişikliğiyle birlikte çevreci çözümlerin tartışıldığı ve verimliliğin ön plana çıktığı günümüzde bu dönüşüm gittikçe hızlanmaktadır. Yakıt, enerji taşıyıcısı ya da ham madde olarak kullanılabilen hidrojen alanıyla ilgili teknolojiler geliştirmek, alt yapı imkânlarını artırmak ve nitelikli insan kaynağını yetiştirmemiz bizi öne çıkaracaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Midilli: Türkiye hidrojen alanında önemli bir potansiyele sahip

“Atıktan Hidrojene Yeni Teknolojiler ve Eğilimler” başlıklı konuşmasını yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Midilli ise “İyi bir gelecek inşa etmemizin yolu ekonomi, enerji, tarım ve çevrenin de aralarında olduğu sürdürülebilir bir yapıdan geçmektedir. Bütün bunları sağladığımızda sosyal sürdürülebilirliğimizi de inşa etmiş olacağız. Bu doğrultuda birbirine bağlı olan bu halkalarda hidrojene hem bizim hem de dünyanın ihtiyacı var. Ülkemizde bu alandaki potansiyelin iyi değerlendirmesi durumunda dünya enerji politikalarına yön vereceğine inanıyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Midilli, gelecekte atıkların bertaraf edilerek hidrojene dönüştürülmesinde plazma gazlaştırma sistemlerinin önemli bir role sahip olacağını da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Zahmakıran: Hidrojen enerjisinin ucuzlaması ve yaygınlaşması gerekiyor

BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran “Sıvı Hidrojen Depolayıcı Olarak Formik Asit” adlı sunumunda hidrojenin üretilmesi, depolanması, taşınması ve son kullanımı konularında bilgiler verdi. Hidrojen kullanımının karbonsuzlaşma hedeflerindeki rolüne de değinen Zahmakıran, “Hidrojen, bir yakıt olarak kullanıldığında karbon emisyonu olmaması ve yüksek yoğunluklu bir enerji taşıyıcı olması özelliklerinden dolayı karbonsuzlaşma hedeflerinde önemli rol oynamaktadır. Hidrojen ekonomisine geçilebilmesi için teknoloji, altyapı ve seri üretim gibi eşikleri aşmamız gerekiyor. Bu konuda dünyada olduğu gibi ülkemizde de umut verici çalışmalar yapılıyor” dedi.

Prof. Dr. Kocaarslan: Teknolojiye hâkim bir şekilde verimi artırabiliriz

Uzman sunumlarının ardından başlayan panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. Adnan Midilli yaptı. Panelde ilk olarak söz alan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Kocaarslan,  tedarik zincirleri üzerinden hangi teknolojilere ihtiyaç duyulacağı konusunda bilgiler verdi. Kocaarslan, “Teknolojiye hâkim olmadığımız zaman elinizde bulunan enerji üretim santrallerinin verimli ve doğru kullanılmadığı için maliyeti de artıyor. Bu nedenle enerji yoğunluğumuzu verimli enerji kullanımıyla dengeleyebiliriz. Sanayicilerimizi bu noktada teşvik etme yoluyla kurulum gücümüzü azaltarak hem bu alandaki yatırım ihtiyacını ve hem de karbon salınımını azaltabiliriz. Ayrıca Seyit Ömer, Orhaneli, Çatalağzı gibi termik santrallerimizi arz güvenliği nedeniyle devreden çıkaramayacağımızı da biliyoruz. İşte tamda bu noktada doğalgaza hidrojen katmakla birlikte kömürü hidrojen ya da amonyakla yakarak verimi artırıp, karbonmonoksit oranını azaltabiliriz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Gümüş: Hidrojeni kullanarak önemli kazanımlar elde edebiliriz

Panelde konuşan Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Gümüş ise hidrojen depolaması konusunda yapılan çalışmalara değindi. Enerji geleceği noktasında açıklamalarda da bulunan Gümüş, “Hidrojen enerji konusunda adımlarımızı hızlı atmamız durumda öne geçeceğimizi biliyorum. Bu alanda atacağımız her adım bizi daha ileriye taşıyacaktır. Bartın ve içinde bulunduğumuz bölge fosil yakıtlarla öne çıkmaktadır. Kömürün yanı sıra Karadeniz’deki keşiflerin karaya ulaştığı nokta burası olmuştur. Özellikle doğalgaz ve hidrojenin hibrit olarak kullanılması durumda önemli kazanımlar elde edebiliriz” diye ifadeler kullandı.

Enerji alanında yapılan son çalışmalar ve yeni eğilimlerin aktarıldığı etkinlik karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.    

Anahtar Kelimeler: Bartın, Üniversitesinde, (BARÜ), düzenlenen, etkinlikte, alanının, önemli, bilim, insanlarının, katılımıyla, enerji, dönüşümünün, yükselen, değeri, hidrojenin, önemi, ve, ülkemize, katacağı, değer, konuşuldu
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1727 Isaac Newton'un ölümü
1854 Amerikan Bağımsızlık Savaşı: Büyük Britanya hükümeti Boston, Massachusetts limanını kapattı.
1866 İspanyol donanması Şili'nin Valparaiso limanını bombaladı.
1848 Margaret ve Kate Fox adlı iki kız kardeş, ruhlar dünyasıyla ilişki kurduklarını iddia ederek, ilk profesyonel medyumlar oldu.
1889 Paris'te, 1789 Fransız Devrimi'nin 100'üncü yıldönümü için, Gustav Eiffel tarafından yapılan Eiffel Kulesi açıldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur