Trabzon Büyükşehir Belediyesi şubat ayı toplantısı öncesi Akçaabat’taki son günlerin yakıcı konusu olan sera gölü dip çamur ve balçığının Yaylacık Çimeni mevkiinde denize dökülmesi konusunun değerlendirilmesi ve müzakere açılması ile ilgili Dr. Mustafa Çankaya meclis başkanlığına yazılı önerge verdi. Çankaya’nın önergesi sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Ahmet Metin Genç müzakere açtı ve Akçaabat Belediye Başkanı sayın Osman Nuri Ekim’e söz verdi. Başkan Ekim konuyu açıklarken inadına bu işi devam ettireceğim şeklinde beyan kullandıysa da daha sonra bu sözcüğünü tekrar söz alıp revize etti.
Konuyla ilgili söz alan Dr. Mustafa Çankaya yaptığı konuşmada biz akıl, bilim, teknik esaslı yaklaşırız, inadına iş yapmayız diyerek, maksatlarının müzakere sonrası konunun Trabzon Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu’na sevki ve kurulun alanda inceleme yapması ve bilirkişilerden de rapor alınarak bir çalışma yapılması şeklinde olduğunu beyan etti. Olayın akışına da değinen Çankaya; Akçaabat Belediye Meclisi’nde direk denize deşarzı söz alarak gündeme getirdik ve sayın Ekim durumun hata olduğunu kabul ederek denize deşarza son verileceğini bildirdi ancak hemen hemen denize dökmekle aynı kapıya çıkacak şekilde kıyı kenarına tahkimatsız döküm devam etti.
Biz bölgeye direk intikal ettik ve olayı kendimiz bizzat gözlemledik dedi. Çankaya olayın olası zararlarını sıralarken kıyı balıkçılığına zarar vereceğini, ekosistemi bozacağını, habitat kaybına yol açacağını ve fırsatçı istenmeyen türlerin yerleşmesine imkan verebileceğini bildirdi. Dökülen toprağın analizinin yapılarak niteliğine göre tarıma kazandırılması veya belediyenin park ve bahçelerinde, büyük dolgu alanlarının yüzeyinde kullanma imkanlarının değerlendirilmesi gerektiğini bildiren Çankaya sera gölündeki temizliğe karşı olmadıklarını ancak yapılan doğru işlerin yanlışları meşrulaştıramayacağını sözlerine ekledi. Çankaya Trabzon Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık komisyonunun hiç toplanmamasını eleştirerek Trabzon’un hiç mi sorunu yok? diye sordu.