Parlamenter sistemde, seçimlerden sonra hükümeti kurmak için 1-2 aylık bir zaman diliminin hükümeti kurma çalışmalarıyla geçirildiğini belirten Başkan Genç, yeni sistemde ise, cumhurbaşkanı adaylarının hükümete atayacakları bakanlarla birlikte seçileceğini kaydederek, "Türkiye, her zaman seçimlerden sonra eğer tek parti çıkmamışsa enerjisinin büyük kısmını hükümeti kurma çalışmalarına ayırıyordu. O, bakan olacak; şu, bakan olacak, yok şu parti hükümeti kursun gibi tartışmalarla enerjimizi kaybediyorduk. Herkes, koalisyon hükümetlerinden neler çektiğimizi iyi hatırlıyor, değil mi? Ve bu hükümetlerin ömrü de en fazla 1-2 yılı geçmiyordu. Maalesef, bu ülkede ömrü 20 gün süren hükümetler bile oldu. Ne yatırımlar yapılabiliyordu, ne de projeler yürütülebiliyordu. Partiler, zamanlarının büyük kısmını siyasi çekişmelere ve polemiklere harcıyordu. Ama bu gelecek sistemde inşallah, bütün bu sorunlar ortadan kalkacak. Devlet, prangalarından kurtulacak. Artık, kısır tartışmalarla zamanımızı harcamayacağız. Bütün enerjimizi ve gücümüzü Türkiye'mizin geleceği için harcayacağız." dedi.
YASAMA, GÜÇLENECEK
Başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının, bakanların büyük kısmını meclis dışından atayacağı için; yürütmenin, yasamayı etkileme ve müdahale etme gücünün ortadan kalkacağına dikkat çeken Başkan Genç, böylece yasamanın elinin daha da güçlendirileceğini kaydederek, "Ve milletvekilleri hükümetten bağımsız olarak yasa teklifi verme imkanına kavuşacak. Mevcut sistemde bakanlar aynı zamanda iktidar partisinin milletvekilleri olduğu için hükümet, bütün yasama faaliyetlerini kendi
kontrolü altında tutuyordu. Yani iktidar partisinin onayı olmadan hiçbir kanun teklifi mecliste onaylanamaz. Şu ana kadar AK Parti'nin 15 yıllık iktidarında çıkan kanunların %100'ü AK Parti grubu tarafından meclise sunulmuştur ve AK Parti'nin onayı ile kabul edilmiştir. Şu ana kadar muhalefet tarafından verilerek kabul edilen hiçbir kanun tasarısı yoktur. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise muhalefet partileri birleşip kanun tekliflerini meclisten geçirebilirler. Seçim barajının düşürülmesiyle daha çok parti meclise girecektir. Bu da halkın meclisteki temsil gücünü artıracaktır. Şu anda cumhurbaşkanı yaptığı işlerden dolayı sorumsuz durumda. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten dolayı Yüce Divan'da yargılanabiliyor ama bunun da kanunda tanımlanan bir suçu ve cezası yok. Şimdi gelecek sistemde ise cumhurbaşkanı yapmış olduğu bütün eylemlerden dolayı 400 milletvekilinin oyuyla Yüce Divan'da yargılanabilecek. Sorumsuz cumhurbaşkanı döneminden, sorumlu cumhurbaşkanı dönemine geçiyoruz. Yani her şey şeffaf olacak. Meclis, cumhurbaşkanını, yardımcılarını ve bakanları denetleyecek. Bunun da çeşitli yolları var. Meclis araştırması ve soruşturması, genel görüşme, yazı soru yoluyla meclis cumhurbaşkanı ve bakanları denetleyecek." diye konuştu.
HIZLI VE ETKİLİ İCRAAT OLACAK
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kuvvetler ayrılığı prensibinin daha da güçlendirildiğini kaydeden Başkan Genç, yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden bağımsız ve birbirlerinin yetki alanına girmeden görevlerini ifa edeceğini belirten Başkan Genç, "Cumhurbaşkanlığı sisteminde asla tek adamlık diye bir durum söz konusu değildir. Bir defa tek adamlık olan bir sistemde seçim olmaz. Bütün siyasi partiler aynen devam edecek. Eğer atanan bakanlar görevlerinde başarısız olursa cumhurbaşkanı tarafından anında değiştirilecek. Beş yılda bir seçim olacak. Seçim olan bir yerde hangi tek adamlıktan söz edebiliriz. Bu sistemde hiçbir zaman koalisyon ihtimali olmayacak. Seçilen tek başına ve beş yıllığına seçilecek. Hızlı ve etkili icraat olacak. Cumhurbaşkanımızın asıl istediği tam da budur. Tokmakta davul da aynı kişinin elinde olacak. Böylece görüş ayrılıklarının, çatışmaların ve krizlerin önüne geçilecek. Bu sistemde asla hükümet yasama faaliyetine karışmıyor. Sadece bütçeyi Cumhurbaşkanı hazırlıyor hükümetin başı olduğu için. Yasama faaliyetlerini sadece milletin vekilleri yapacak. Bu da yasama organı olan TBMM'yi daha güçlendirecek. Cumhurbaşkanı bir kararname çıkardığı zaman eğer meclis aynı konuda bir yasa çıkarırsa meclisin çıkardığı yasa geçerli olacak. Cumhurbaşkanını ve milletvekillerini aynı anda seçeceğiz. Cumhurbaşkanı ya da meclis karşılıklı olarak birbirlerini feshetme yetkisine sahip olacak. Cumhurbaşkanı sadece yürütmeyle ilgili kararname çıkaracak. Askeri yargı kaldırılarak hukuk birliği sağlanacak. Bakanların büyük kısmı meclis dışından atanacak ve bakanlar cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacak.
GENÇLERİMİZE GÜVENELİM
Başkan Genç, muhalefet tarafından çokça eleştirilen milletvekili seçilme yaşının 18’e kadar indirilmesiyle ilgili olarak yapılan değerlendirmelerin gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi. Başkan Genç, Avrupa’nın birkaç ülkesi dışında tamamında ve dünyanın birçok ülkesinde seçilme yaşının 18 olduğunu belirterek yapılan eleştirilerin haksız olduğunu dile getirdi. Türkiye’de 18-25 yaş arası 7 milyona yakın gencin bulunduğunu belirten Genç, bu gençlerin TBMM’de temsil edilmesinin son derece demokratik bir anlayış olduğunu belirterek, “Anayasa değişikliğini eleştirenler, ‘18 yaşında milletvekili olur mu?’, diye sürekli soruyorlar. Ama her konuda örnek aldıkları Avrupa’da birkaç ülke dışında ve dünyanın birçok ülkesinde seçilme yaşının 18 olduğunu dile getirmiyorlar. 18 yaşında bir gencimizin milletvekili seçilmesinden neden rahatsızlık duyuluyor. Ülkemizde 18-25 yaş aralığında 7 milyon genç nüfus var. Dolayısıyla genç nüfuslu bir ülkeyiz. Onların bu dinamizmden istifade etmeliyiz. Dolayısıyla gençlerimizi siyasete alıştırmak, hatta onları teşvik etmemiz gerekir. Bir şekilde onları geleceğimize hazırlamalıyız. Çünkü ilerde ülkemizi gençlerimiz idare edecektir. Ülke yönetimi konusunda tecrübe kazanmalarında ne gibi bir sakınca olabilir, hiç anlayamadım. 15 Temmuz’da darbecilerin tanklarının altına yatan bu gençlerdi. Gençlerimiz, 15 Temmuz’da sokaklara dökülmeseydi, bu cesareti göstermeselerdi ne olurdu acaba, buna karşı çıkanlar hiç düşünmediler mi? Ben inanıyorum ki gençlerimiz, bu inisiyatifi alabilecek cesareti her zaman göstereceklerdir. O nedenle de gençlerimiz, kendilerini yönetim sistemine eklemleyecek bu anayasa değişikliğine sahip çıkmalı. Onlardan bu anayasa değişikliğine ‘Evet’ demelerini bekliyoruz.” diye konuştu.