Eyüpoğlu; sahada yaptığımız kontrollerde fındık bitkisinde çeşit özelliğine bağlı olarak her ocakta 80 ila 300 adet arasında kozalaklara rastladık. Bu kozalakların önce karanfil sonrasında da fındık meyvesine dönüşeceği olasılığı üzerinden bir hesap yaptığımızda, fındık bitkisinde ocak başına yaklaşık olarak 300 gram ile 1 kg arasında meyve kaybı söz konusudur. Bir dekar alanda bölgemizde ortalama 50 ocak olduğunu kabul edersek verim kaybımız 15kg/da ile 50 kg/da arasında gerçekleşecektir. Basit bir hesap yapıldığında bile kozalak akarıyla mücadelenin nedenli önemli olduğunu görebilmekteyiz.
Kozalak akarı (Phytoptus Avellanae) ile mücadele ederken entegre mücadele yönteminde ki sıralamayı tavsiye etmekteyiz. Kışın kozalakların ELLE TOPLANMASI tavsiye edilen ilk ve en etkin yöntemdir.
Kozalak akarı zararının devam etmesi halinde ise RUHSATLI bir akarisitle kimyasal mücadele yapılabilir. Bunun için Tarım Bakanlığı tarafından tavsiye edilen AKARİSİT+FUNGUSİT özelliği olan KÜKÜRT kullanılabilir. Bununla birlikte kükürtün MKP (MonoPotasyum Fosfat) olarak bilinen fosfor ve potasyum içerikli gübre ile birlikte karıştırılarak yapraktan tatbik edilmesi halinde kozalak akarı ile mücadelenin yanı sıra külleme ile mücadeleye de başlanmış olunur. MKP nin içerdiği fosfit formunda ki fosfor bitkide besleme özelliğinin yanında külleme ile mücadelenin etkinliğini artırma şeklinde üretimimize olumlu katkı sağlamış olacaktır.
Kozalak akarı mücadelesinde kullanılabilecek bir diğer ilaç Abamectin etkili maddeli akarisitdir. Aynı şekilde bu akarisitin içerisine de küllemeye ruhsatlı fungusit ve MKP katılarak etkin bir mücadele yapılabilir.
Hastalık ve zararlılar ile mücadele ederken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir hususta bir dekar alanda sarf edilmesi gereken su miktarıdır. Firmalar zirai ilaç etiketlerinde bir dekar alanda kullanılması gereken ilacın doz miktarını beyan ederler, üreticilerimizin de bu dozda ki ilacı yeterli miktarda su ile birim alanda ki bitkilere tatbik etmeleri gerekmektedir. Aksi halde zirai mücadelenin etkinliğinden bahsedemeyiz. Çiftçilerimizin sırt atömizerleri ile yaptığı ilaçlı mücadele hem zor hem de yetersiz kalmaktadır. Yapılan çalışmalarda bir dekar alanda fındık bitkisini ilaçlamak için gerekli su miktarı; 60-100 LT arasındadır. Bu miktar bitkinin yaşına, yaprak ayası büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Nisan ayı içerisinde yine gerekli görülen bahçelerde yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Havaların sıcak ve yağışlı seyretmesi yabancı otların da hızlı büyümesini teşvik etmektedir. Fındık bitkisinin su ve besin maddesine ortak olan yabani otlar, ortamda nem seviyesinin artmasına neden olacaklarından dolayı külleme hastalığının ortaya çıkmasına uygun ortam sağlaması nedeniyle risk teşkil edebilmektedirler. Yabancı ot mücadelesi mekanik olarak tırpan, motorlu tırpan ve uygun bir herbisitle yapılabilmektedir.