Aralarında Oltan Gıda’nın ortaklarından Orhan Veli Oltan ile Şükrü Güngör Köleoğlu’nun bulunduğu Oltan-Köleoğlu Enerji şirketi kurularak faaliyete geçirildi.
Oltan-Köleoğlu Enerji yöneticisi Güneş Köleoğlu Doğan; enerji üretimini temiz, çevreye duyarlı, insana ve doğaya saygılı bir şekilde gerçekleştirmeyi amaç edindiklerini belirterek; şirketlerinin, Türkiye’nin ve Karadeniz’in hak ettiği, “gelecek nesiller için temiz ve sürdürülebilir gelecek” sloganı yola çıkarak, yenilenebilir ve yerel enerji kaynakları yatırımları ile yakından ilgilenip ve projeler geliştirdiklerini bildirdi.
-Ordu ve Tokat’ta rüzgar enerjisi ölçümleri yapılıyor..
Güneş Köleoğlu Doğan, öncelikle rüzgâr enerjisi yatırımlarına yöneldiklerini vurgulayarak şunları söyledi:
“Ordu ve Tokat’ta olmak üzere iki ilde ölçüm istasyonlarımızı kurduk ve ölçümleri almaya devam ediyoruz. Bu illerde 2015 yılında sırasıyla 50 ve 40 MW olarak açıklanan kapasiteler için ön lisans başvurumuzu yapacağız. Kısa vadeli hedefimiz toplamda 90 MW’lık bu lisansları almak ve rüzgâr enerjisi sektöründe ciddi yatırımlar gerçekleştirmektir.”
Bu illerin dışında, üst düzey teknolojiler kullanarak, ilerleyen dönemlerde açıklanacak kapasiteler ve mevcut lisanslar için araştırma çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Doğan, rüzgâr enerjisiyle başlattıkları açılımlarını biyokütle ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji türlerinde çeşitlendireceklerini ifade etti. Doğan “Uzun vadede yenilenebilir enerji çeşitlerinde önemli hamleler yapmayı ve enerji sektörünün önde gelen firmalarından biri olmayı hedeflemekteyiz” dedi.
Güneş Köleoğlu Doğan, fındık kabuğunu da atıl kalmaktan kurtarıp, katma değerini artıracak bir biyokütle projesi geliştirmekte olduklarını da ifade ederek; “Başta fındık kabuğu olmak üzere bölgenin biyokütle kaynaklarını da enerjiye çevirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımlarla başta Doğu Karadeniz olmak üzere Türkiye genelinde ciddi katma değer yaratıp, istihdam alanları açacağız” diye konuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’nin 2013 yılındaki 251 milyar 650 milyon dolarlık ithalatının 55 milyar 915 milyon dolarlık bölümünü enerji alımları oluşturdu. Başka bir deyişle Türkiye, ithalat için ödediği her 100 doların yaklaşık 22 dolarını enerji ürünleri için harcadı.