Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Hamdi Abanoz Gine’nin başkenti Konakri Türkiye Büyükelçisi Rifat Cem Örnekol’u makamında ziyaret ederek ekonomik ve ticari konularda görüş alışverişinde bulundu.
Meclis Üyesi Hamdi Abanoz, Konaki Büyükelçisi Rifat Cem Örnekkol, Türkiye ile Gine arasında ticaret hacminin 250 milyon dolara yaklaştığını ifade ettiğini belirterek, “Gine Konakri Büyükelçimiz, Türk iş insanlarını 15,8 milyon nüfusuyla birçok ticari fırsatın bulunduğu Gine pazarına davet etti” dedi.
Türk iş insanlarının Gine’de enerji, inşaat, altyapı, ulaşım ve maden sektörlerinde faaliyet gösterdiğini Büyükelçinin bilgi olarak aktardığını belirten TTSO Meclis Üyesi Hamdi Abanoz şunları söyledi, “Gine Konokri Büyükelçimiz Rifat Cem Örnekkol makamında bizleri ağırladı, yaptığımız görüşmede ekonomik ve ticari faaliyetlerde büyük bir potansiyel olduğunu gördük. Trabzon ve Türkiye’den iş insanlarını Gine’ye davet etti. Gine 15.8 milyon nüfusa sahip. Özellikle sağlık sektöründe Gineli vatandaşlar Türkiye'yi tercih etmeye başladılar ve bu sektörde büyük fırsat olduğunu gördük. Avrupa ülkelerindeki sağlık hizmetlerinin yüksek maliyetleri Türkiye'yi ve Trabzon’u Afrika pazarında da ön plana çıkartıyor.
Gine’den en fazla yurt dışına yapılan ihracat sektörleri arasında açık ara mücevherat sektörü ilk sırada bulunuyor. Altın, gümüş gibi değerli madenler ve elmas, zümrüt gibi değerli taşlar özellikle Trabzon’un kuyumculuk sektöründeki sanatı ile iş birliğinde fırsatlar var.
Gine'nin başkenti Konakri 2 milyonu aşan nüfusuyla Batı Afrika'nın en popüler turizm bölgeleri arasında gösteriliyor. Sahili, eşsiz kumsalları, restoranları ile ünlü bir şehir. Gine limanı Türk firmaları tarafından inşa edilmiş. Yaklaşık 27 milyar dolar Gayrı Safi Mili Hasılası bulunan Gine’nin ithal ettiği ürünlerde ilk sırayı tarım ürünleri oluşturmaktadır. Ülke yönetimi, tarım alanında yatırımlara önem vermektedir. Ginelilerin en çok tükettiği pirincin yaklaşık yüzde 60 ithal edilmekte ve fiyatı büyük oranda devlet tarafından sübvanse edilmektedir. Türkiye’den veya Trabzon’dan Gine’ye ihraç edilebilecek potansiyel ürünler özellikle ilaç, su taşıtları, ayakkabı, mobilya ürünleri, dizel / yarı dizel motorlu taşıtlar, demir-çelik inşaat aksamı, çimento gibi sanayi ürünleri, kanatlı et, domates salçası ve çikolatalı ürünler. İki ülke arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasının yürürlükte olduğu belirtildi. Türk iş insanlarının Gine’de 10 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Gine’nin 2024 yılında dış ticaret hacminin 13, 5 milyar dolar, bunun 8,2 milyar dolar ihracat, 5,3 milyar dolar ithalat olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye ise Gine’den 44 milyon dolar ithalat yaparken karşılığında 202 milyon dolar ihracat yapıyor.”
TTSO Meclis üyesi Hamdi Abanoz, Gine pazarındaki yatırım fırsatları hakkında bu ülkede yatırımları bulunan Türk iş insanı Ardahan Şener ile de görüştü. Şener, Gine de güvenle yatırım yapılabileceğini ve bir çok sektör için fırsatların da bol olduğunu, Türk ürünlerine ilginin yüksek olduğu değerlendirmesinde bulundu.