Fenerbahçeli mahkeme başkanının bir hukuk cinayeti işlediği ve hukukun “Usul Hükmü Geriye İşlemez” temel prensibini katlettiği belirtildi
Usül Hükmü Geri İşletilip En Temel Hukuk Kuralı Çiğnendi
İSTANBUL 13. Ağır Ceza Mahkemesi Şike hükümlüsü Aziz Yıldırım’ın hapse girmesini önlemek ve Fenerbahçe Kulübü’nün alnındaki “Şike” lekesini silmek için adeta bir hukuk cinayeti işledi. Mahkeme örgütlü suçlarla ilgili mahkemelerin kapanmasını ve CMK’da yapılan değişiklikleri bahane ederek usul hükmünü geriye işletip yargılamanın yeniden yapılmasına karar verdi.
Fiziki Takip Tutanaklarını Yani Şike Tapelerini Yok Saydı
YASADA yapılan değişikliğin arkasına sığınıp usul hükmünü geriye işleten 13. Ağır Ceza Mahkemesi, fiziki takip tutanaklarının delil olarak değerlendirilemeyeceğini kaydedip yeniden yargılama istedi. Tapeleri yok sayan Türk Hukuk Sistemi’nin böyle bir şey görmediği belirtilerek binlerce davanın bunu örnek gösterebileceği ve hatta APO’nun bile bu karardan yararlanabileceği ifade edildi.
Dilaver: Bu Bir Hukuk Cinayeti Teşebbüsüdür, bunu Önleyeceğiz
TRABZONSPOR Hukuk Kurulu Üyesi Atilla Dilaver, karar hükmünün kendi içinde çelişkili ve bunun bir hukuk cinayeti olduğunu söyledi. Dilaver, “Bir üst mahkemeye itiraz edip, bu hukuk cinayetini önleyeceğiz. Bu karar uyuşturucu tacirlerine, devleti yıkmak isteyen örgütlere hukuk çiğnenerek verilmiş bir müjdedir. Yargı büyük bir kaosa girmiştir” dedi. İstanbul 14. Ağır Cezaya itiraz edilecek...
Hukuka Uygun deliller Yapılan Değişiklikle Hukuka Aykırı Olmaz
TRABZONSPOR Hukuk Kurulu Üyelerinden Nusret Yılmaz da karara sert tepki göstererek, “BugünTürk Hukuk Tarihine kara bir gün olarak geçmiştir. Yürülükteki kanuna uygun olarak elde edilen deliller yapılan değişiklikle hukuka aykırı dedil hale gelmezler. Bu kararın emsali yoktur. Mahkeme nerede ise temyiz mercihi olan Yargıtay’ın kararını denetlemeye kalkışmıştır. Adalet mutlaka yerini bulacaktır” dedi.
Mahkeme Başkanının Fenerbahçeli Olduğunu Biliyorduk
TRABZONSPOR Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ise karara şaşırmadığını belirterek, “Bu kararı veren mahkeme başkanının Fenerbahçeli olduğunu biliyorduk. Dolayısıyla sonuç bizi şaşırtmadı. Bu karara en kısa sürede itiraz edeceğiz. 7 gün içinde itiraz hakkımız var. Her yere başvuracağız ve HSYK’ya gideceğiz. Artık Türkiye Cumhuriyeti’nde verilen her hukuk kararı tartışılır hale gelmiştir” dedi.
AZİZ Yıldırım’ın yeniden yargılanması talebini değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Sanıklara kumpas kurulduğuna ilişkin iddialar sebebiyle yargılanmanın yenilenmesi taleplerinim oybirliği ile reddine, örgütlü suçlarla ilgili mahkemelerin kapanmasına neden olan 6526 no’lu yasa ile CMK’da yapılan değişiklikleri dikkate alarak yargılanmanın yeniden yapılmasına karar verdi.
İleride telafisi imkansız zararlara sebebiyet vermemesi açısından sanıklar Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Olgun Peker, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi, Selim Kımıl’ın CMK 312. madde gereğince oy çokluğu ile infazlarının geri bırakılmasına karar verildi.
'CEZAEVİNE GİRMEYECEK'
NTV’ye konuşan Avukat Alpay Köse, mahkemenin kararını “nadir rastlanan bir durum” olarak nitelendirdi. Aziz Yıldırım’ın cezaevine girmeyeceğini belirten Köse, “İnfaz durdurulduğu için infaz olmayacak. Aziz Yıldırım ve diğer yöneticilerin yöneticiliği de devam edecek” diye konuştu. Davanın sıfırdan başlayacağını vurgulayan Avukat Rezan Epözdemir ise “Cezaevi süreci yaşanmayacak. Mahkeme yeniden yargılama yapacak” dedi.
Fenerbahçe resmi siteden bir açıklama yayınladı: Fenerbahçe Kulübü, “futbolda şike” davasında başkan Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu sanıkların "Yeniden Yargılanma" ve "İnfazın Durdurulması" taleplerinin kabul edildiğini duyurdu.
Sarı lacivertli kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifade kullanıldı: "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sözde şike davasında Başkanımız Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu sanıkların "Yeniden Yargılanma" ve "İnfazın Durdurulması" talebini kabul etti."
İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'futbolda şike' davasında Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu sanıkların, 'yeniden yargılanma' ve 'infazın durdurulması' taleplerini kısmen kabul etmesinin ardından Trabzonspor harekete geçti. Kulübün Hukuk Kurulu, bir üst mahkemeye itirazda bulunarak, kararın iptal edilmesini talep edecek.
KARARA İTİRAZ EDİLECEK
Trabzonspor Başkan Yardımcısı Ali Uzunay karara çok sert tepki göstererek, "Bir üst mahkemeye itiraz hakkımız var ve bunu kullanacağız. Saçma sapan bir karar. Bu ülkede uyuşturucu tacirleri ve devleti yıkmaya çalışan terör örgütlerini de kapsar bu karar. Onlarda yeniden yargılanmak ister. Neye göre bu karar verildi? Bu kararı kim vermişse inşallah bu yanlıştan dönerler. Artık bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nde verilen her karar tartışılır. Bunun altından nasıl kalkacaklar? Bu karar bir üst mahkemeden dönebilir" dedi.
Bu inanılmaz kararın ardından Trabzonspor Hukuk Kurulu Üyesi Atilla Dilaver kararın çelişkili olduğunu ve bir hukuk cinayeti olduğunu söyledi.
Dilaver yaptığı açıklamalarda bu kararı hükmün kendi içerisinde çelişkili olduğunu belirterek “ Bu karar akılla açıklanamayacak kendi içerisinde çelişkili bir karardır. 13. ACM hem kumpas yok diyor, hem sahte tutanak yok diyor hem deliller geçerli diyor hem de yargılama yenilensin diyor. Mahkumların bütün delil ve yeni olay taleplerini oy birliği ile ret edip nasıl yeni bir olay ya da yeni bir delil olduğunu söylüyorsun? Bu resmen hukuk cinayetidir. Üst mahkemeye itiraz edeceğiz. Bu hukuk cinayetini önleyeceğiz. Bu karar, kadın, uyuşturucu tacirlerine, devleti yıkmak isteyen örgütlere hukuk çiğnenerek verilmiş bir müjdedir. Yargı büyük bir kaosa girer.” Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu mahkemenin vermiş olduğu kararı değerlendirdi. Hacıosmanoğlu, " Mahkemenin vermiş olduğu karar beni şaşırtmadı. Mahkeme başkanını yakından tanıyorduk ver sunucun nasıl çıkacağını biliyorduk. Bu nedenle Trabzonspor'a gönül vermiş hukukcu arkadaşlarımız ile daha önceden oturmuş ne yapabilir izin çalışmasını yaptık. Bu kararı veren Mahkeme başkanını Fenerbahçeli olduğunu biliyorduk. Bu karara en kısa sürede itiraz edeceğiz. 7 gün içinde zaten itiraz hakkımız bulunmakta. Her şeye baş vuracağız ve HSYK'ya gideceğiz."dedi.
Trabzonspor Hukuk Kurulu Üyelerinden Nusret Yılmaz da karara sert tepki göstererek, bugün Türk Hukuk tarihine kara bir gün olarak geçmiştir. 13. ACM vermiş olduğu kararla Yargılama Hukuku’ nun en temel ilkelerinden birini yerle bir etmiştir. Yeniden Yargılama hususu CMK.nun 311 vd. maddelerinde düzenlenmiş olup, şike dosyasında bu hususlardan hiçbiri yer almamaktadır. Mahkeme, sonradan yürürlüğe giren ve esasa ilişkin olmayıp, yargılama hukukunu ilgilendiren bir yasa değişikliğini yargılamanın yenilenmesine gerekçe yapmıştır. Usul hukukumuzda “hemen uygulama ilkesi” geçerli olup, usul hukuku kuralları yürürlüğe girdikleri anda derhal uygulanırlar. Mahkemenin bu kabulü, sürekli değişen usul hükümleri nedeniyle ülkede yargılama yapılmasını imkânsız kılar. 13. ACM kararı doğrultusunda, yasa değişikliği öncesinde adı geçen mahkemelerin yaptıkları yargılama yok farz edilirse, bu mahkemelerde görülen tüm davaların yeniden görülmesi gerekecektir. Bugüne kadar CMK 135 vd. maddeleri çerçevesinde elde edilen delillerle suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan mahkûm olmuş ne kadar kişi varsa, hepsinin yargılamanın yenilenmesi taleplerinin kabul edilmesi gerekir. Böyle bir durumun, ülkede, büyük bir hukuk kaosu yaratacağı şüphesizdir! Yapılan yasa değişikliği ile “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” fiili suç olmaktan çıkartılmış değildir. Değiştirilen husus, yalnızca, suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu hakkında bir delil toplama metodu olarak telefon dinleme ve teknik araçla izleme yöntemlerine ilişkin izin mercii hususudur. Yürürlükteki kanuna uygun olarak elde edilen deliller, yapılan değişiklikle hukuka aykırı delil haline gelmezler. Zira bu deliller elde edildikleri sırada hukuka uygun olarak elde edilmiştir. Bu itibarla yeni yargılama yapacak olan mahkeme farklı bir yargılama usulü uygulamayacaktır. Bu kararın emsali yoktur. Mahkeme nerdeyse temyiz mercii olan Yargıtay’ ın kararını denetlemeye kalkışmıştır. Hukuki süreç hassasiyetle takip edilmeli ve gerekli bütün müracaatlar yapılmalıdır. Adalet yerini bulur!..