TÜRSAB Doğu Karadeniz Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, Trabzon’daki yatırım projelerinin turizmi etkilediğini belirterek Boztepe Tünellerini ve yapılmaktan son anda vazgeçilen Kemerkaya tünelini eleştirdi. Kantarcı, “Yatırımlar turizmcilerle öncesinde paylaşılabilir. Kemerkaya’dan girecek olan bir tünel örneği mesela. Boztepe’deki tüneller viyadükle beraber, şehre kafanızı kaldırdığınız zaman yegane yeşil kalmış noktalarından bir tanesinde iki tane viyadük geçmiş. ‘Yaptık oldu’ mantığıyla gidince değişik bir görüntü ortaya çıktı.” dedi.
Yerel yönetimlerden turizm anlamında beklenilen katkıya değinen Kantarcı, belediyelerin turizmden gelen ekonomik katkının farkında olduğunu dile getirdi. Kantarcı, “Yerel yönetimlerin her birinin kültür, turizmle alakalı departmanları var. Baktığımızda sahadan gelen insanların çok olmadığını görüyoruz. Ülke genelinde çok az sayıdaki ilimizde bu departmanlarda sahadan kişilerin çalıştığı görülüyor. Bu birimlerin bütçeleri harcarken, planlamalar ve turizm faaliyetlerinde istişarede bulunmalarında fayda var. Belediyelerin yapacağı yatırımlar ve destekler çok önemli. Bakıyoruz A belediyesi turizmle ilgili yatırım yapmış. Ancak daha güzeli de olabilir diyoruz.” diye konuştu.
ORTAK AKLA VURGU YAPTI
Şehrin yatırımlarının tüm birimlerle ele alınıp tartışılması kamuoyunun takdirine sunulması gerektiğine kaydeden Kantarcı, “Yatırımlar turizmcilerle öncesinde paylaşılabilir. Ortak akıl denilen konu bu. Sadece turizmle ilgili değil. Bölgede yapılan tüm yatırımlarla ilgili de bu şekilde olması gerekir… Kemerkaya’dan girecek olan bir tünel örneği mesela. Böyle bir plan varsa şehirde duyurulması gerekiyor. Bu plan, projenin önce askıda durması gerekiyor. Masaya yatırılıp konunun bütün bileşenleriyle bir araya gelinip ortak akıl hem halk, sivil toplum örgütleri hem kamu, belediye gibi beraber karar verilmesi gerekiyor. Örneğin Boztepe’deki tüneller viyadükle beraber, şehre kafanızı kaldırdığınız zaman, uçakla inerken ya da denizde gezinti yaparken yegane yeşil kalmış noktalarından bir tanesinde iki tane viyadük geçmiş.
Olmazsa olmaz mı? Bu çalışma başlamadan önce bu şehir bunu konuşsaydı, değerlendirseydi alternatif olarak bir şeyler sunulabilirdi. ‘Yaptık oldu’ mantığıyla gidince değişik bir görüntü ortaya çıktı. Bunlardan önce çok daha fazla düzeltmemiz gereken hususlar var. Kamu, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri, bizim gibi yarı özel kuruluş birlikler yapılacak planlamaların hepsinde ortak fikirle ilerleyebilirsek şehrimiz ve bölgemiz için çok daha sağlıklı olacaktır. Ki bu saatten sonra uzun yıllar dibi görmüş bulunmaktayız. Bütün oyunun kuralları artık değişiyor. Ülke olarak da turizm politikalarında değişikliğe gitmemiz lazım.” ifadelerine yer verdi.
kaynak:https://www.gunebakis.com