'Bizim evimizi yıkmayın'. Kardeşim biz kimsenin evini yıkmayız. Biz kimsenin evini yıkmayacağız.Biz yuva yapacağız yuva''-''Önce garibin, gurebanın yuvasını, önce alt gelir Grubunun yuvasını, önce orta gelir grubunun yuvasını, barınmaya ihtiyacı olduğu halde ev alacak kadar parası olmayan insanımızın yuvasını yapacağız. Bizim derdimiz bu''
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Şimdi bu işi 3-5 kişi geliyor engellemek istiyor. 'Bizim evimizi yıkmayın'. Kardeşim biz kimsenin evini yıkmayız. Biz kimsenin evini yıkmayacağız. Biz yuva yapacağız yuva'' dedi.
Bayraktar, Esenler Havaalanı Mahallesi'ndeki ''Kentsel Dönüşüm Başlıyor'' programında yaptığı konuşmada, bugün bir miladın yaşandığını belirterek, ''Türkiye son 10 yılda dünyanın parmak ısıracağı, tüm dünyanın dikkatini çeken bir gelişme, bir kalkınma içerisindedir'' ifadesini kullandı.
Gelinen durum itibarıyla artık Türkiye'nin, Türkiye'nin şehirlerinin bu fotoğrafı vermemesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
''Şehirlerimizi salaş yapılardan, depreme, afete dayanıksız yapılardan, mühendislik hizmeti almayan yapılardan, gecekondulardan, enerjiyi savuran binalardan kurtarmak zorundayız. Bugün burada 35 vilayette, 65 noktada yaklaşık 6 bin 500 birim konutun yenilenmesi için yıkımını başlatıyoruz. Hayırlı uğrulu olsun. İşte bu 6306 sayılı yasanın özünde, ruhunda, manasında insanın hayat hakkı var, yaşama hakkı var, can emniyeti var.''
-Gönüllülük esası-
Bayraktar, gönüllülük esasını temel aldıklarını belirterek, ''Şimdi bizi eleştirenler var. Onlara soruyorum huzurunuzda. Esenler'de dönüşüm yapıyoruz. Biz istemeyen, razı olmayan, gönlü razı olmayan, gönüllülük kazanmayan, gönüllülük esasını yakalamayan hiç kimsenin binasında dönüşüm yapmıyoruz. Önce gönül rızası, önce gönüllülük'' diye konuştu.
Bugün başta Marmara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bingöl, Van gibi önemli illerden dönüşümü başlattıklarını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
''Ülkemizde 24 bin 500 kilometre uzunluğunda dalga dalga çok ciddi bir diri fay var. Bu fay üzerindeki 6.5 milyon konutu elden geçirmek zorundayız. Bunun hesabını, kitabını yaptık. Bunların hepsini gözden geçirdik. Ama sıra şimdi bunların dönüşümünde. Bu iş sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmasıyla olmaz. Halkın empatisi, halkın katılımı, halkın desteği lazım.
Şimdi bu işi 3-5 kişi geliyor, engellemek istiyor. 'Bizim evimizi yıkmayın'. Kardeşim biz kimsenin evini yıkmayız. Biz kimsenin evini yıkmayacağız. Biz yuva yapacağız yuva. Önce garibin, gurebanın yuvasını, önce alt gelir grubunun yuvasını, önce orta gelir grubunun yuvasını, barınmaya ihtiyacı olduğu halde ev alacak kadar parası olmayan insanımızın yuvasını yapacağız. Bizim derdimiz bu. Bunun için Başbakanımızın desteği var, Başbakanımızın sözü var. Başbakanımızın taahhüdü var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bize güvenin.''
Bayraktar, boş konuşmadıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Yaptık, geliyoruz. 58, 59 ve 60. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri dönemlerinde 500 bin konut yaptı hükümetler. Yine özel sektöre yatırım ortamını oluşturdu. 4.5 milyondan fazla da özel sektör tarafından konut yapıldı. Biz diyoruz ki, o 6.5 milyon riskli konutu 20 yıl içerisinde inşallah biz bunu ilk hedefimiz olan 2023 yılına çekeceğiz. İlk iki yılda çok ciddi bir atılım yapacağız. Bugün bu iş çok zor bir iş.''
Haziranda Brezilya'ya gittiklerini belirten Bayraktar, ''Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Başbakanımızdan ricada bulundu; 'Sizin yaptığınız kentsel dönüşümü gelin bizim ülkede de yapın'. İnşallah TOKİ eliyle oraya da gideceğiz. Bugün Türkiye'de 256 noktada, 265 bin konut kentsel dönüşüm için projelendirildi. 146 bin konutun inşaatı devam ediyor. 45 bin konutu teslim ettik'' diye konuştu.
-''İstanbul'un yenilenmesi için bir şans''-
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise ''Bir dönüşümün, bir miladın burada tarihini düşmekteyiz. Sizlerle beraber tarihe bir iz düşüyoruz. Bunun bir kader olmadığını haykırıyoruz'' dedi.
Afet riskini, İstanbul'un yenilenmesi için bir şans olarak kullanacaklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:
''Yerel yönetimler olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hassasiyetini biliyoruz. İstanbul'un çok daha farklı bir noktaya gelmesini beraberce sağlayacağız. Bugün Esenler'den başlangıcını yaptığımız, Türkiye'nin tamamına sirayet edecek olan büyük bir çalışma ve düzenlemeler çok daha farklı ufuklar açacaktır.''
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da ''Çok önemli bir kıvılcımı hep birlikte yapmak üzere bu güzel meydanda toplandık. Belki de Cumhuriyet tarihimizin en önemli projelerinden birisine burada tanıklık yapacağız'' dedi.
Konut stoku itibarıyla niteliksiz yapıların gelecek için önemli bir risk oluşturmaya başladığını anlatan Mutlu, şöyle devam etti:
''1999 depremi hafızalarımızda duruyor. Bu dönüşümü bütün şehirlerimizde yapmayı arzu ediyorduk. Şehirlerimizin daha nitelikli, sağlıklı hale getirilebilmesi için ciddi çaba sarf edilmesi gereği isteğimizi artırdı. Bugün kamu binaları başta olmak üzere başlatılan kentsel dönüşümün mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımızın içinde olduğu ve desteklediği böylesine önemli bir dönüşümü başlatmanın sevincini yaşıyoruz. Projenin İstanbul'umuza, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.''
-Erdoğan, kentsel dönüşümü başlattı-
Törende, konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve milletvekilleriyle canlı olarak bağlanılan Beyoğlu, Küçükçekmece, Çekmeköy, İzmir, Gaziantep, Samsun, Kahramanmaraş ve Bingöl'deki kentsel dönüşümü başlattı.
Başbakan Erdoğan, kentsel dönüşüme dahil edilen vatandaşlara kira yardımı olarak verilmek üzere Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'ya 10 milyon liralık çeki takdim etti.
Tören kapsamında Başbakan Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, daha sonra Sarıgazi'de Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarındaki 10 binanın ''emülit''li patlamayla yıkımını gerçekleştirdi. Dinamite göre daha güvenli olan ''emülit'', zararlı kimyasallar içermemesi nedeniyle çevreye de duyarlı.