Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
TRABZON’DA MUAY THAİ HEYECANI MİNİK KALPLERİN PERDESİ AKÇAABAT’TA ARALANIYOR ASYA MARKET’İN 11. ŞUBESİ SÖĞÜTLÜ’DE AÇILDI MHP İLÇE BAŞKANI’NIN ANNESİ ÖLDÜ Bak'a sosyal medyadan siber saldırı. DOĞADAN SOFRAYA, AKÇAABAT’TA OT FESTİVALİ ZAMANI ÇİFTÇİLER, DEVLETTEN ACİL DESTEK VE KREDİ ERTELEMESİ BEKLİYOR!.. TTSO’da Meslek Komitesi başkanlarıyla sektörlerin talepleri görüşüldü AGD’DEN FİLİSTİN-GAZZELİLERE DESTEK EYLEMLERİ BARÜ’lü milli güreşçi Burhan Akbudak, Avrupa üçüncüsü oldu BTP, Prof. Dr. Haydar Baş'ı vefatının 5. yıl dönümünde andı RAYLI SİSTEM İÇİN İLK KAZMA BU YIL SONUNDA VURULACAK Dr. Çankaya Burası Arif’in kahvesi değil A PARTİ BASINI AĞIRLADI HAYATİ YAZICI, SİYASİ TECRÜBELERİNİ GENÇLERLE PAYLAŞTI GERİGELMEZ: “DURMAK YOK, YOLA DEVAM” ’İMAR KOMİSYONU OLARAK KAMUOYU AÇIKLAMAMIZDIR’’ AKÇAABATLI GENCİN ACI SONU! Selman Sevim:Cevap Hakkımı Kullanıyorum ARTIK İKLİMDEN DAHA HIZLI DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ.
ASYA MARKET’İN 11. ŞUBESİ SÖĞÜTLÜ’DE AÇILDI
ASYA MARKET’İN 11. ŞUBESİ SÖĞÜTLÜ’DE AÇILDI
 
Bak'a sosyal medyadan siber saldırı.
Bak'a sosyal medyadan siber saldırı.
 
MHP İLÇE BAŞKANI’NIN ANNESİ ÖLDÜ
MHP İLÇE BAŞKANI’NIN ANNESİ ÖLDÜ
KURBAN YAKLAŞIRKEN
 

KURBAN YAKLAŞIRKEN

Kurban, sosyal boyutu ağır basan dini bir olgudur. Ancak, Kurban Bayramında pazarlanan ve kesilen hayvanlar, hastalıkların yayılması ve halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.

13 Ağustos 2018 Pazartesi 20:49
Yazdır

Kurban Bayramında, halkımız kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedirler. Ancak, artık az da olsa her yıl Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında yaşanan olaylar ve basında yer alan haberlerle kurban kesen insanlar bu görevlerini layıkıyla yerine getirmenin huzurunu yaşayamamaktadırlar.

Son dönemlerde yurt dışında vekaletle kurban kesimine ilginin arttığı görülmektedir. Geçen yıl 89 bin 27 vekaletle kurban kesildiği resmi olarak açıklanmıştır. Bu sene hedefin 61 ülkede 150 bin sayıya ulaşılması planlanmaktadır. Trabzon ve yöresinde kesilen hayvanların ortalama olarak yüzde 60'ı büyükbaş yüzde 40'ı da küçükbaş hayvanlardan oluşmaktadır.

Kurban Bayramında, kesin sayı bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 1 milyon büyük baş ve 2.500.000 küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının % 25-30’una tekabül etmektedir. Bu kadar büyük sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, kullanılamayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.

Kurbanlık hayvanların, sokaklarda dolaştırılması, meydanlarda bekletilmesi, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarda tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da arttırmaktadır. Kurban sebebiyle hayvan hareketliliğinin çok arttığını ve bu durumun bulaşıcı hayvan hastalıkları açısından birçok riski beraberinde taşıdığı, bulaşıcı hayvan hastalıklarının kurbanda yüzde 30 oranında artış sağladığı görülmektedir.

Türkiye bulaşıcı hayvan hastalıkları açısından riskli bir bölgede bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye'ye sınırı bulunan ülkelerde de bulaşıcı hayvan hastalıklarının çok fazla olduğu ve kaçak hayvancılık sebebiyle bunların zaman zaman ülkemize taşındığı bilinmektedir. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için sağlık raporu, küpesi ve pasaportu bulunmayan hayvanların sevkine izin verilmemektedir. Hayvanlardan insanlar bulaşabilen 200 den fazla zoonoz karakterli hastalık bulunmaktadır.  Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık %30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede Bruselloz, tüberküloz, şarbon, Kist hidatik, Sistiserkoz, gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam etmektedirler. Bilindiği gibi insanlarda görülen hastalıkların % 61’ den fazlası hayvansal kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin % 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerekir.

İYİ BİR KURBAN İÇİN YAPILMASI GEREKENLER,

İyi bir kurban, ideal bir kurbanlık seçimiyle başlar. Bu seçim ya işletmelerde ya da yerel yönetimler tarafından oluşturulan ve denetime tabi pazarlardan olmalıdır. Daha sonra sağlık ve çevre şartlarına riayet edilecek şekilde bakım ve muhafaza edilerek kurban günü beklenmelidir. Kesim için özel kesim yerleri veya yerel yönetimlerce oluşturulan alanlar tercih edilmelidir. Hijyenik bir ortamda, hayvana eziyet edilmeden ehil insanlar tarafından kurban kesimi gerçekleştirilmelidir. Kurban kesimi sonrasında da yine çevre temizliğine dikkat etmeli, hayvanın etini, sakatatını ve derisi ziyan edilmeden hepsini kullanmalıdır. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra kulak küpeleri atılmamalı ve bunlar il ve ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilmelidir.

KURBANLIK HAYVAN ALIMLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR,

             Veteriner Sağlık Raporu  olmayan,

             Küpesiz ve Büyükbaş Hayvan Kimlik Kartı (Pasaport) bulunmayan,

             Çok zayıf olan,

             Gebe olan,

             Yeni doğum yapmış olan,

             Yüksek ateşi olan,

             Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,

             Kılları karışık ve mat halde olan,

             Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,

             Salya ve gözde akıntısı bulunan,

             Pis kokulu ishali olan,

             Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan,

             Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,

             Yara, şişlik ve memede kötü kokulu akıntısı olan,

             Cinsiyet organlarında kötü kokulu akıntısı olan, hayvanların satın alınmaması gerekmektedir.

Yaklaşan Kurban Bayramının beklentilerimiz ile hayırlara vesile olacak şekilde karşılanmasını ümit ediyor ve bir sonraki yazımızda kesim ve etlerin parçalanıp saklanması hakkında yazımızla birlikte olmak ümidiyle sağlıkla kalınız.

 

Veteriner Hekim Sebahattin YAZICI                                                                                  Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürü

Anahtar Kelimeler: Kurban, sosyal, boyutu, ağır, basan, dini, bir, olgudur, Ancak, Kurban, Bayramında, pazarlanan, ve, kesilen, hayvanlar, hastalıkların, yayılması, ve, halk, sağlığı, açısından, önemli, bir, risk, oluşturmaktadır
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1917 Bolşevik lider Lenin sürgünde bulunduğu İsviçre'den Rusya'ya döndü ve Sosyalist Devrim'in başlatılması çağrısında bulundu.
1925 Tanin gazetesi süresiz kapatıldı.
1941 II. Dünya Savaşı: 500 Alman uçağı Londra'yı bütün gece bombaladı.
1943 Dr. Albert Hofmann, LSD'nin psychedelic (sanrı yaratan, hayal gördüren) etkilerini keşfetti.
1946 Suriye, Fransız Mandasıyken bağımsızlığını kazandı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur