Neredeyse tüm ülkelerde yoksul olarak yaşayan(yaşatılan) vatandaşlar bulunmaktadır. Yoksulluk sınırı kavramı bu bireylerin durumuyla ilgili karar almada ya da yoksulluğun önlenmesi ile ilgili konularda yapılacak çalışmalarda kullanılan bir ekonomik araç oluşturmaktadır. Bu alanda yapılacak olan çalışmaların daha ileriye götürülmesi ve yoksulluğun dünyadan yok olması tüm ümidimiz ve gayretimizdir.
Yoksulluğunun ülkemizdeki durumuna gelirsek zenginler ile yoksullar arasındaki uçurumun artması toplumun dokusuna zarar vermekte ve kültürel erozyona yol açmaktadır. Ülkemizde geçen yılki TÜİK’in gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarına göre Türkiye’de yoksulluk oranı %14.7’dir. Bu oranın eğitim seviyesine göre dağılımı ise okur-yazar olmayanların %26.2’si, yükseköğretim mezunlarının ise %1.7’si yoksuldur. Buradan da anlaşıldığı üzere eğitim seviyesinin, yoksulluk üzerindeki etkisi çok açıktır.
Yoksullukla başa çıkmada en önemli politika araçları, yoksulluk sınırı altındakilere ve riskli bireylere yönelik sosyal ve ekonomik müdahalelerdir. Bu yanlış politikalardan biri de köylerden şehirlere göçlerdir. Köylerden şehirlere göçler durdurulmalı ve köylerde yeniden yaşamı teşvik ederek hem tarım hem de hayvancılık canlandırılmalıdır. Böylelikle hem ülkemizin ekonomisi bir an önce büyümeli ve köylerden göç durdurularak istihdam yaratılmalıdır. Bu yapılırken de köylü milletimiz desteklenmeli ve gerekli mazot ve yem yardımı yapılmalıdır.
Şunu unutmamak gerekir ki, Türkiye’nin sahip olduğu yer üstü ve yer altı kaynakları verimli olarak kullanılırsa; Türk milleti yoksulluk gibi bir tehlikeyle karşılaşmayacağı gibi başka ülkelere ihracat yapacak duruma tekrardan gelir. Sonuç olarak Türkiye’nin izlemiş olduğu yanlış politikadan biran önce vazgeçilmeli ve eskisi gibi köylü milletin efendisi pozisyonuna getirilerek, bir yandan da yerli sanayi geliştirilerek istihdamı artırmalıdır. Böylelikle yoksulluğu en az seviyeye indirmek için elimizden geleni yapmalıyız.
Murat GEDİKLİ
İlçe Başkanı