Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ KARLA MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR AVRASYA BASIN YAYIN BİRLİĞİ’ NDEN MÜSİAD’A ZİYARET AK GENÇLİK’TE AKÇAABATLI AĞIRLIĞI AK Parti Trabzon’da Başkan Mumcu’nun A takımı belli oldu! SEBAT, HAKEM HATALARINA TAKILDI VETERANLAR DERNEĞİ'NDEN SİVRİKAYA YA ZİYARET FİLİSTİNLİ ÖĞRENCİLER TRABZON’DA ATEŞKESİ KUTLADI Açılışa Özel Çılgın Fiyatlar Güntaş Gazipaşa Şubesinde. GİRESUN’A SON 22 YILDA 156 ADET TESİS KAZANDIRILDI AGD GENEL BAŞKANI AKÇAABAT’TA GEDİKLİ'DEN TÜTÜNSPOR’A ZİYARET İSTANBUL DERNEĞİMİZ YENİLENDİ AK PARTİ YENİ BAŞKANLARI ATADI BAŞKAN GENÇ: SPORA DESTEĞİMİZ SÜRECEK BÜYÜKŞEHİR’DEN GOL YAĞMURU İran ile işbirliği konuları görüşüldü BAYBURT YENİ ARAÇ VE YAYA KÖPRÜLERİNE KAVUŞTU Başkan Sarıalioğlu'ndan Ankara'da temaslar BAŞKANI EKİM’DEN ÖĞRENCİLERE KARNE MESAJI AKMESTEK’E FAYDALI MODEL TESCİLİ
Açılışa Özel Çılgın Fiyatlar Güntaş Gazipaşa Şubesinde.
Açılışa Özel Çılgın Fiyatlar Güntaş Gazipaşa Şubesinde.
 
SEBAT, HAKEM HATALARINA TAKILDI
SEBAT, HAKEM HATALARINA TAKILDI
 
GEDİKLİ'DEN TÜTÜNSPOR’A ZİYARET
GEDİKLİ'DEN TÜTÜNSPOR’A ZİYARET
Op.Dr.Ahmet AKBAŞ Önemli Bilgiler Verdi
 

Op.Dr.Ahmet AKBAŞ Önemli Bilgiler Verdi

Medical Park Trabzon Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet AKBAŞ’tan meme iltihabı hakkında önemli bilgiler ve Belirtilerinden tedavisine kadar her şeyi anlattı

26 Eylül 2014 Cuma 22:35
Yazdır

ANNELER İÇİN EN RAHATSIZ EDİCİ DURUMDUR

Medical Park Trabzon Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet AKBAŞ  mastit, meme iltihabı hakkında önemli bilgilerde bulundu.

 

Mastit’in, tıkanmış süt kanallarının ya da mikroorganizmaların neden olduğu bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Akbaş, “Belki de anneler için en rahatsız edici durumdur meme iltihabı. Ateş, halsizlik, yorgunluk, memede ağrı ve kızarıklık gibi belirtileri vardır. Mastit bebeğini emziren-emzirmeyen her 20 anneden birinde görülür. Enfeksiyon, genellikle meme başında bulunan çatlaklardan süt kanallarına doğru yayılır. Emzirmeyen annelerde göğüslerin şişmesi de mastite yol açabilir.

 

Diğer nedenler arasında, emzirme yoluyla göğüslerin yeterince boşaltılamaması hastalıklara karşı azalan direnç sayılabilir. Nitekim yeni doğum yapmış annelerin çoğu aşırı bir yorgunluk ve stres altındadırlar ve yeterince beslenememektedirler. Meme başlarının hassaslığı nedeniyle ilk doğum yapan annelerde mastit biraz daha sık görülür, ne var ki bu ikinci, üçüncü doğumlardan sonra görülmeyeceği anlamına gelmez. Mastitin en sık görüldüğü dönem, doğumdan sonra 10-28. günler arasıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

Memenin tümünden süt boşalmasının yetersiz oluşunun sebeplerini açıklayan Op. Dr. Akbaş şunları söyledi:

 

Emzirme sıklığının az olması

 

*Annenin çeşitli sebeplerle (ağrı,yorgunluk, postpartum depresyon , annenin çalışması vb) sık emzir(e)memesi

*Gece uyanmadığı ya da düzensiz uyuduğu için bebeğin  az emmesi

*Emzirme düzeninde değisiklik (örneğin bir yolculuk nedeniyle) olduğunda

 

 

Etkin olmayan emme

 

 

*Bebeğin memeye uygun yerleştirilmemesi, bebeğin hastalık vb. nedenlerle az emmesi

Memenin bir bölümünden süt boşaltılmasının yetersiz olmasının sebepleri:

*Etkin olmayan emme ; Bebeğin iyi yerleşmemesi sonucunda memenin sadece bir kısmındaki sütün boşalması,

*Sıkı giysi veya çok sıkı sütyen kullanımı  veya annenin memenin üzerine yatarak süt kanalının  tıkanmasına neden olması;

*Emzirme sırasında annenin parmaklarının baskısı, makaslama hareketi

*Sarkık bir göğsün alt bölümünün iyi boşalmaması.

Mastit, birden fazla sayıda olabilen bir durumdur, ama aynı anda iki göğüste birden gelişmez.

 

 

 

Medical Park Trabzon Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Akbaş önemli sorulara şu cevapları verdi:

 

 

NE YAPILMALI?

 

Op. Dr. Akbaş: “Hemen doktorunuzla görüşün. Muhtemelen antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Bu durumda emziriyorsanız, kullandığınız ilaçların bebeğe zarar vermeyeceğini özellikle açıklığa kavuşturun. Antibiyotik etkisi başlar başlamaz, belirgin bir rahatlama hissedeceksiniz.”

 

 

BEBEĞİME SÜT VEREBİLİR MİYİM?

 

Op. Dr. Akbaş: “Evet. Mastit sırasında emzirmek, çok acı verir. Ancak, gerek biran önce iyileşmek, gerekse süt kanallarınızın boşalarak yeni tıkanıklıklar olmaması ve sütünüzün kesilmemesi için emzirmeniz gerekir. Emzirmeden bir kaç dakika önce sıcak kompres, acı duymanızı bir ölçüde azaltır.

 

Eğer bebeğiniz emerek iltihaplı göğsünüzü tam boşaltamıyorsa, yada aşırı acı hissi nedeniyle emziremiyorsanız, göğsünüzü bir süt pompasıyla boşaltmanız gerekir. Sağdığınız sütü biberonla bebeğinize verebilirsiniz. Şunu hiç unutmayın, göğsünüzü boşaltmak için en iyi pompa, bizzat bebeğinizdir!”

 

 

EMME SONUCU BEBEĞİM HASTALANABİLİR Mİ?

 

Op. Dr. Akbaş: “Hayır! Zaten sizi hasta eden mikroplar, muhtemelen bebeğinizin ağzı yoluyla bulaşmıştır, ve kendi mikroplarının ona geri verilmesinin bir zararı yoktur.”

 

 

MASTİT KENDİLİĞİNDEN GEÇEBİLİR Mİ?

 

Op. Dr. Akbaş: Mastit kendi haline bırakılırsa ilerler, ve daha ciddi sonuçlar -komplikasyonlar- oluşur. En sık görüleni meme absesidir, yoğun antibiyotik tedavisi, belki de cerrahi yolla absenin boşaltılması gerekir. Bu durumda bebeğiniz sizi ememez. Çoğu zaman olduğu gibi, mastit de erken teşhis edilirse, kolayca tedavisi olan bir durumdur. Meme iltihabı ciddi durumlara varmadan önce; Günde 1,5 ya da 2 litre su için, İstirahat edin, Doktor tarafından önerilen kremleri kullanın, Sıcak kompres uygulayın

Asla bebeği emzirmekten vazgeçmeyin, Emzirirken çok sancı hissederseniz pompa kullanın

Bu önlemler alındığı takdirde anne ve bebek sağlığı tehlikeye girebilir. Meme yeterince boşaltılmazsa enfeksiyonlara açık hale gelecektir. Bu yüzden önlem almak ve emzirmek altın kural.”

 

 

BEBEĞİNİZİ SIK SIK EMZİRİN

 

Tedavinin en önemli kısmının etkilenmiş meme bölgesindeki sütün boşaltılması olduğunu da belirten Op. Dr. Akbaş, “Bunun için bebeğin sık aralarla emzirilmesi önerilir. Bebek emerken memeye masaj yapmak tıkalı olan kanalın açılmasına yardımcı olabilir. Anne bu sırada koyulaşmış bir süt parçasının geldiğini fark edebilir. (Bebeğin bunu yutmasının bir tehlikesi yoktur.) Ayrıca farklı pozisyonlarda emzirmek memenin tüm bölgelerindeki sütün boşalmasına yardımcı olabilir. Bebek emmiyorsa ya da anne emziremiyorsa mutlaka pompa kullanılarak süt boşaltılmalıdır. Çoğu zaman iltihaplı memeden gelen sütün tadı değişeceği için bebek o memeyi emmek istemeyecektir. Annede ciddi belirtiler (ateş, şiddetli ağrı ve hassasiyet, kızarıklık vb) hekim önerisi ile antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılır. Ayrıca bu durumda annenin yeterince dinlenmesi ve beslenmesine özen göstermesi gerekir” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: Medical, Park, Trabzon, Hastanesi, Genel, Cerrahi, Uzmanı, Op, Dr, Ahmet, AKBAŞ’tan, meme, iltihabı, hakkında, önemli, bilgiler, ve, Belirtilerinden, tedavisine, kadar, her, şeyi, anlattı
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1815 Napolyon, 140.00 kişilik bir ordu ve 200.000 kişilik gönüllü birliği ile Paris'e girdi.
1841 Hong Kong Adası (Hong Kong'un güneyinde bir ada), Afyon Savaşları sırasında Birleşik Krallık'a verildi .
1861 Arjantin'in Mendoza şehri, şiddetli bir depremle harabeye döndü.
1892 Springfield, Massachusetts'te ilk resmi basketbol maçı oynandı.
1895 Darülaceze kuruldu.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur