İçerisinde bulunduğumuz ay; orucu ,namazı, zekatı,fitresi ve fidyesi ile rahmet ve mağfiret ayıdır. Bugün sizlerle zekat,fitre ve fidye ilgili hasbıhal edeceğiz.
Zekat; mali bir ibadettir. Nisap miktarı ki- seksen bir gr. Altındır- bir para yada bir ticaret eşyasına sahip olan ve borcu da olmayan yada borcu var ama borcu çıkartıldıktan sonra yine nisap miktarı bir paraya sahipse bu Müslüman zekat vermekle yükümlüdür.
Bir Müslüman zekat vermek için herhangi yasak olmayan bir işte çalışması lazım geldiğini İslam alimleri açık olarak ifade etmektedirler. Müslüman boş durup başkasının sırtından geçinmeye razı olmamalıdır.
Zekat kimlere verilmelidir?! Zekat; Fakirlere, yoksullara,yetimlere, yolda kalmışlara, öğrencilere ve dullara verilmelidir. Zekat verirken önce birinci dereceden yakın akrabalardan başlamak çok önemlidir. Tabi konu buraya gelmişken şu da asla unutulmamalıdır ki zekat usul ve füru yani anne baba dede nine yukarıya doğru gidildikçe ve aşağıya oğul kız torunlar torunların torunlarına asla ve kata zekat veremeyiz. Çünkü bir Müslüman bunlara bakmakla yükümlüdür. Hala teyze dayı amca veya bunların çocuklarına yada kız yada erkek kardeş yada bunların çocuklarına zekat ve diğer komşulardan fakir fukaralara zekat verebiliriz.
Zekat binaya verilemez. Yani cami hastane okul Kur’an kursu vb. gibi yerlere asla zekat olmaz. Zekat fakirin eline teslim edilmelidir. Fakat sadaka böyle değildir. Sadaka fakirlere verildiği gibi binalara da verilebilir ve belli bir oranda yoktur. İstenildiği kadar sadaka verilebilir.
Zekat hangi mallardan ve ne oranlarda verilmelidir?! Zekat; altın, para ve ticaret eşyasından kırta bir oranında verilmeli ,toprak ürünlerinden onda bir , küçük baş hayvanlardan kırkta bir ve büyük baş hayvanlardan da otuzda bir verilmelidir.
Zekat verirken öncelikle niyetimiz halis olmalı ve zekat vereceğimiz mal en iyisi olmalıdır. Zekat vereceğimiz mal mallarımızın en artığı olmasından şeytandan kaçındığımız gibi kaçınmamız İslami bir gerekliliktir. Karşımızda ki fakiri zekatımızla rencide etmekten kaçınmamız lazım gelmektedir. Burada şu unutulmamalıdır ki zekatı Rabbimiz fakirin hakkı kılmıştır. Zekat malı istesekte istemesekte fakirin hakkıdır. Biz bu dünyada zekatımızı vermesek yada versekte verdiğimiz zekat mal artık ise bu durum ahrette mutlaka karşımıza çıkacak ve yüzümüze vurulacaktır. Bu unutulmamalıdır.
Fitre; Fitre ramazan da bir Müslüman’ın ev halkının tek tek hepsine birden bir defaya mahsus verilen bir paradır. Fitre paraları Diyanet İşleri Başkanlığımızca her sene tespit edilmekte bu sene fitre paraları en azı on beş lira olarak tespit edilmiştir yukarıya ise istenildiği kadar gidilebilir. Aile de ki kişi başı hesaplanır ve fakirlere ulaştırılmalıdır. Fitrede de zekatta olduğu gibi usul ve fürulara fitre verilemez. Fitre mutlaka yanlardan başlamak üzere diğer fakirlere ulaştırılmalıdır.
Fidye; Fidye oruç yaşlılığından yada tedavisi mümkün olmayan hastalıktan dolayı artık ölünceye kadar oruç tutmaması ehil bir doktor tarafından söylenmiş kişilerimiz artık oruç tutmazlar ve fidyelerini vermelidirler. Fidyede zekat ve fitrede olduğu gibi usul ve fürulara verilemez. Yanlara vermek gerekmektedir. Fidyeyi otuz gün üzerinden hesaplayıp fakirlere ulaştırmamız ve yaklaşık üç yüz teleyi fakirlere dağıtmamız lazım gelmektedir.
Zekat ,fitre ve fidyeyi bir fakire verebildiğimiz gibi bölüp birden fazla fakire de verebiliriz.
Bu ibadet ayında Rabbimizin rızasını kazananlardan olmak ümidiyle…