Özkan Sümer’in yaşam felsefesini ortaya koyan çalışmanın detayları ile ilgili açıklamada bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat “Ekrem Başkan, Özkan Sümer’in ölümünden sonra anısının mezarında yaşatılması fikrini önemseyerek süreci sahiplendi ve hak ettiği derinliği ortaya koyan bir mezarın yapılması için bizleri görevlendirdi. Bu süreçte ailesi ve sevenleriyle birlikte hareket ettik. Bizim özellikle yapmak istediğimiz; Özkan Sümer’in sahip olduğu değerlerin yansıtıldığı özgün bir tasarım ortaya çıkartmaktı. Trabzon camiasında da Özkan Hoca’yı yakından tanıyan insanlardan, sanatçılardan görüşleri, yaklaşımları ve tavsiyeleri alındı ve şuanda uygulanmış olan projeye ulaşıldı” dedi.
SARP KAYALARDAN YONTULARAK ORTAYA ÇIKAN CEVHER…
Anıt mezarın özelliklerini anlatan Polat; “Özkan Sümer’in doğduğu ilçe Maçka’da sarp kayalar ve bu sarp kayaların içinde oluşan bir yaşam var. Özkan Hoca böylesi coğrafi zorluğu olan bir yerleşim alanından hayata karışmıştı. Her şeyiyle ilmek ilmek öre öre yetiştiği bir yaşam deneyimi vardı. Ortaya çıkarttığımız eser; Özkan Hoca’nın böyle bir coğrafyadan çıkıp kendisini gerçekleştirme hikâyesini anlatıyor. Özkan Hoca, kimsenin fark edemediği cevheri fark eden, o cevheri yonta yonta ortaya çıkartarak parlatan bir isimdi aynı zamanda. Ömrü boyunca kendi tecrübesinden yola çıkarak Trabzonlu çocukların, Anadolu çocuklarının, dezavantajlı da diyebileceğimiz çocukların içlerindeki cevheri keşfetmeye dayalı bir yol izledi.
Zorlukların içinden çıkan bu başarı hikâyesini projeye yansıtmaya çalıştık. Kaya kütlesinin birinci kademesinde katı bir katman, ikinci kademesinde içeriye inen bir katman ve üçüncü kademede ise kayanın ortasında bir cevherin olduğunu yansıtan bir katman var. Bu katman insanın da, maddenin de içinde bulunan cevheri birinin emek vererek ortaya çıkarmasını anlatıyor, parlak yüzey bunu sembol ediyor. Bizce Özkan Hoca’nın kendisini, karakterini, coğrafyasının insanını tarif edebilecek en iyi sembolik anlatım buydu. Esere baktığımızda hem tefekkürü sağlıyor, hem de O’nun en önemli özelliklerini anlatıyor, üzerine düşünülmeye değer bir eser ortaya çıktığını düşünüyoruz” dedi.
ARALARINDA ÇOK GÜÇLÜ BİR BAĞ VARDI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kadirşinas özelliğini Türkiye’nin tüm değerlerine karşı yansıttığını ifade eden Polat, “Kıt kanaat imkanlar içinde, hatta imkansızlıklar içinde bir değer üretmenin, mücadelenin sembol ismi Özkan Sümer, Ekrem başkanımız için çok kıymetli… Ekrem Başkan’ın bu tür değerlere verdiği önem şüphesiz kamuoyu tarafından da biliniyor. Ekrem başkanımızın duyguları çok yoğun ve ülkemizinbilinen veya fark edilmeyen değerlerine karşı kadirşinaslığı vardır. Özkan Hoca da bunlardan birisi... Kendi coğrafyasının çocuklarının, insanlarının nasıl yetenekli, başarılı ve ülkeye nasıl büyük faydalar getirebileceğini öngören bütün ömrünü bununla ispatlamış bir isim olan Özkan Hoca’nın da Ekrem Başkan’a karşı duyguları çok kıymetliydi. Aralarında çok güçlü bir bağ vardı. Türkiye’nin de Özkan Sümer’e çok büyük değer verdiğini biliyoruz ama her zaman hak ettiği değeri bulamayabiliyorlar. Ama mutlaka gün sonunda bu görevi yerine getirebilecek bir önder mutlaka çıkar” diye konuştu.
Yaklaşık 1 yıl süren anıt mezar çalışması, açıklama metni, mezarlığa uygun şekilde taş kütlelerden oluşan oturma düzeni ve çevre düzenlemesi ile Özkan Sümer’e yakışır şekilde tamamlanmış oldu.