Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
İMAMOĞLU’NUN SÖZLERİNE ÇEBİ’DEN YANITI ÇANKAYA'DAN 10 BAŞLIKTAN OLUŞAN AÇIKLAMA Ekrem İmamoğlu’ndan Trabzonspor'a ziyaret İYİ Parti Trabzon'dan Koray Aydın'a tam destek! BAŞKAN GENÇ’E ŞALPAZARI’NDA COŞKULU KARŞILAMA BAŞKAN EKİM ŞEHİT KABİRLERİNİ ZİYARET ETTİ Trabzon Uluslararası Öğrenci Derneği, 70 Ülkeden 200 Öğrenciyle Ramazan Bayramı'nı Kutladı TTSO camiası bayramlaştı, sektörlerin sorunları görüşüldü Başkan Kaya ilk meclis toplantısını yönetti AHMET KAYA’YI MAKAMINDA TEBRİK ETTİ TESOB camiası bayramlaştı AKÇAABAT’TA GELENEKSEL BAYRAMLAŞMA TÖRENİ YAPILDI BAŞKAN GENÇ ULAŞIM PERSONELİYLE BAYRAM KAHVALTISINDA BULUŞTU ERNİL YAPI'DAN BAYRAM MESAJI ALİ ŞENTÜRK'TEN BAYRAM MESAJI MHP'DEN KUTLAMA İYİ BAYRAMLAR ÖZTÜRKLER'DEN BAYRAM KUTLAMASI İYİ BAYRAMLAR FZT. ADEM ÇELİK'TEN BAYRAM MESAJI
BAŞKAN GENÇ’E ŞALPAZARI’NDA COŞKULU KARŞILAMA
BAŞKAN GENÇ’E ŞALPAZARI’NDA COŞKULU KARŞILAMA
 
BAŞKAN EKİM ŞEHİT KABİRLERİNİ ZİYARET ETTİ
BAŞKAN EKİM ŞEHİT KABİRLERİNİ ZİYARET ETTİ
 
AHMET KAYA’YI MAKAMINDA TEBRİK ETTİ
AHMET KAYA’YI MAKAMINDA TEBRİK ETTİ
PİYASALARI, KURULACAK HÜKÜMET TOPARLAR
 

PİYASALARI, KURULACAK HÜKÜMET TOPARLAR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu iş dünyasının dört gözle siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasının beklediğini ifade etti

27 Haziran 2015 Cumartesi 17:40
Yazdır
Hacısalihoğlu “ Meclis başkanlığı seçiminden sonra hükümetin kurulacağını umuyoruz. Böylece ticari belirsizlik ortadan kalkar” dedi. Hükümetin kurulmasında halkımızın teveccühü bir koalisyon gösterdiğini ifade eden Hacısalihoğlu, “Bu koalisyon önümüzdeki günlerde nasıl kurulacağı artık hepimizin takip ettiği bir konudur. Tabi koalisyonlardan ürkmemek gerekiyor. Ülkemiz bunu daha önceki yıllarda yaşadı. Ve bugün Avrupa’da gelişmiş ülkelere baktığımız zaman koalisyonla yönetilen önemli ülkeler var“ şeklinde konuştu.
Burada tabi koalisyonlarda partilerin birbirleriyle yapacak oldukları ortaklıkta iyi geçim şartının önemli olduğunu kaydederek, “Evliliklerde olduğu gibi partilerin koalisyonlarında da iyi geçim çok önemli. Koolisyonda bir kurumsal yapı içerisinde sözleşmelerine koyacak oldukları maddelere her taraf kesinlikle sorumluluğunu bilerek uyduğu takdirde sorun çıkacağını düşünmüyorum. Geleceğimizi de buna göre şekillendirmemiz gerekiyor“ görüşlerini paylaştı.

KAYNAKLARIN VERİMLİ KULLANILMASI UYARISI

Kaynakların verimli kullanılması yönünde açıklamalarda bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu şunları söyledi: “Şu bir gerçek ki hükümetlerimizin yapmış olduğu faaliyetlerde birinci derecede etkilenen iş dünyasıdır. Yani bizleriz. Sonuçta bizlerin vermiş olduğu vergiler ekonominin temelini oluşturuyor. Ve ekonomi bunun üzerine ülkenin bu kaynaklarından sağlanarak gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla hükümetlerin geleceğe dönük yapacak oldukları yatırımlar da ve genel dünyanın ekonomik gidişatını takip ederek yapacak oldukları faaliyetlerde kaynakların verimli kullanılması çok önemlidir. Hepimiz biliyoruz ki kaynakların zaman içerisinde verimli kullanılmasında bazı aksaklıklar olduğunu görüyoruz. Ve bu bize şunu getiriyor. Acil olan yatırımlar yerine daha sonra ki yatırımlar yapılarak kaynakların verimsiz kullanılması ve aynı zamanda hükümetimizin kullanmış olduğu kredinin faiz yükünün tekrar üzerimize yüklenmesi anlamını taşıyor. Dolayısıyla bu gelecek için hepimiz için çok çok önemli.”

DÖVİZ KURLARI STABİL HALE GELMELİ

Seçimlerden sonra her zaman döviz kurlarında bir dalgalanma olduğunu işaret eden Hacısalihoğlu bu dalgalanmanın bir kez daha yaşandığını ve yavaş yavaş stabil hale geldiğini kaydetti. Hacısalihoğlu, “Dövizin bu stabil hale gelmede ekonomimizin sağlam temellerde olduğunu söylemekte yarar var. Stoklarımızın büyük olması ile küçük oynamaların etkili olmadığını görmekteyiz. Rakamlara baktığımız zaman her ne kadar 140 milyar dolar kredili borcumuzun olduğu gözüküyor. Bunun yanında 80-90 milyar dolar civarında bankalarda olan şirketlerimizin parası ve buna yakın 110 milyar dolar civarında da vatandaşlarımızın parası var. Topladığımız zaman 200 milyar dolar bir stok gözüküyor ki bu rakamların küçük oynamalardan etkilenmeyeceği ve etkilenmediğini de hepimiz gördük” şeklinde konuştu.

DOVİZ DALGALANMASI KISA VADELİ KREDİLERİ ETKİLİYOR

“Burada sıkıntı olan firmalarımız kullanmış oldukları kredilerin geri ödemesini bu dalgalanma süresi içerisinde geri ödemeye kalktığı zaman elbette hızlı bir şekilde bundan etkilenecek ve daha fazla zarar gördüğü aşikar olacak” şeklinde sözlerine devam eden Hacısalihoğlu, “Bunun için dövizin stabil hale gelmesi bir an önce önemlidir” dedi.

UZUN VADELİ KREDİ BORÇLANMALARI TERCİH EDİLMELİ

Finansal yatırımlarda getirilere bakıldığında aylık olarak dövizlerin belli bir kısmı belli bir oranda kar sağladığını ifade eden Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Fakat yıl içerisinde farklı bir konum ortaya çıktı. Bu dalgalanmanın bizlere vermiş olduğu zararın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla borçlanmada hesaplarımızı yaparken çok fazla heyecanlanmadan uzun vadeli borçlanma çok çok önemlidir. Firmalarımızın dalgalanmalardan etkilenmemek için borçlanmalarını uzun vadeli olarak yapmalıdır. Dolayısıyla kısa vadeli bu dalgalanmalardan olabildiğince az etkilenmelerini ortaya koyuyor. Bu bakımdan bankalarımızın da açmış oldukları kredilerin uzun vadeye yayılmasında iş dünyasına önemli miktarda kolaylık sağladı“ açıklamalarını yaptı.

PİYASALARI KURULACAK HÜKÜMET TOPARLAR

Ülkenin geleceği ve dövizin stabil hale gelmesi konusunda TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu kesin olarak ifade etmek gerekir ki ne yaparsak yapalım bir an önce hükümetin kurulması ve iş dünyasının bu konuda daha fazla etkilenmemesine işaret etti. Ve “Yapılan hesaplamalarda dayanabileceğimiz ancak bir veya iki aydır. Bu süre içerisinde hükümetimiz kurulduğu takdirde işadamlarımız bundan çok az etkileneceğini belirtmekte yarar olduğunu söyleyebiliriz. ”dedi. Hacısalihoğlu, “Geçtiğimiz hafta Halkbankası Genel Müdür Yardımcılarımız ile Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya geldik. Kredilendirme konusunda hiçbir sorun olmadığını, diğer bankalar ile de görüştük kredi konusunda hiçbir sorun olmadığını, dile getirdiler. Sıkıntı olan arkadaşlarımız varsa onlara da yardımcı olabileceğimizi belirtmek isterim. Dolayısıyla geleceğe dönük en çok sıkıntı çekebileceğimiz konu geçiş süresindeki dalgalanma olacaktır. Bu sıkıntıyı inanıyoruz ki siyasi partilerimiz bir araya gelerek hükümeti kurmak suretiyle bu etkiyi ortadan kaldırırlar” dedi.

KONUT SATIŞLARIMIZ İYİ GİDİYOR

Bizi her zaman yakından ilgilendiren özellikle inşaat konusuna bir iki cümle daha ilave etmek istiyorum. Mayıs ayı satışlarında bin 90 civarında bir satış gözüktüğünü ifade eden Hacısalihoğlu, “İnanın gerçekten her ay açıklanacak olan rakamları dört gözle bekliyoruz. Çünkü elimizde bir yapı stoku vardı. Yapı stokunun satışlarının düşmeden devam etmesi en büyük arzumuzdu. Bu şehrimizi birinci derecede etkileyecek konulardan bir tanesiydi. Bu güne kadar bir terslik olmadan devam ediyor. İnanıyoruz ki bundan sonra da devam edecektir. Çünkü Ramazan etkisi oldu. Ramazan etkisi Haziran ayına rastladı. Belki bir miktar düşüş görebileceğiz ama Temmuz ayında ve daha sonra bu düşüşleri kapatabiliriz. Çünkü Körfez Ülkelerinin buraya ilgisi hala devam ediyor. Özellikle Körfez Ülkelerinden gayrimenkul yatırımcıları şehrimizde gayrı menkul alarak kendi ülkelerinde satış yaptıklarını biliyoru" dedi.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN GELENLERE YARDIMCI OLALIM

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Körfez ülkelerinden gelen turist sayısında da Trabzon’da artışlar olduğunu, ülkemizdeki diğer şehirlerde ise azalma olduğuna dikkat çekti. Geçmişte Rusya Federasyonu turistlerini kaçıran Trabzon’un Körfez ülkeleri turistlerini kaçırmaması için herkesi sorumluluk almaya davet etti.
Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “ Özellikle Bursa, Yalova bölgesinde yüzde 30 civarında azalmayı basından okuyoruz. Trabzon’un bundan sonra bir odak noktası olduğunu onlarda biliyor. Ben özellikle hatırlatmak istediğim şu dur ki, daha önce ki Rusya Federasyonu vatandaşları ve işadamlarının şehrimize yapmış oldukları ticari ilişkilerde yine Trabzon ön plana çıkmıştı. Batı’dan daha önde idi. Ama basında yapılan olumsuz bir yayınla Trabzon’u karalama bizi çok etkiledi. Resmi kurumlarında harekete geçmesiyle tüm Rus vatandaşlara nasıl davranıldığını hepimiz biliyoruz. Bizim dikkatli olmamız gerekir. Her zaman birileri başımıza bir iş açabilir. Bu bakımdan elimizde böyle güzel bir fırsat var. Körfez Ülkelerinin burada yapmış olduğu ticari bağlantı ve yatırım konularında onlara elimizden gelen bütün yardımı yapmamız gerekiyor. Bazı aksaklıklar olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama hepimiz Trabzon’un bir elçisi olarak bu sorunlara ilgi duyarak bunları memnun edip buralarda yaşamasını sağlarsak geleceğe dönük Trabzon’un yine ekonomik yönden sıkıntı yaşamayacağı aşikârdır. Bu hepimizin görevi olduğunu söylemek istiyorum.”

TTSO ÜYELERİ TÜRKİYE BAŞARILARIYLA SEVİNDİRDİ


Başkan M.Suat Hacısalihoğlu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin Türkiye çapında başarıları ile sevindiklerini ifade etti. Hacısalihoğlu İstanbul Sanayi Odası ilk 500 sanayi kuruluşu araştırması ile Türkiye İhracatçılar Meclisi ilk 500 ihracatçı sıralamasında başarılı olan oda üyelerini kutladı. Hacısalihoğlu, “İstanbul Sanayi Odası’nın yapmış olduğu Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasına 92. sıradan giren oltan gıda, 292. Sıradan giren özgün gıda ve 323. Sıradan giren Arslantürk tarım ürünlerinin bu başarıları ile hepimiz gurur duyduk. Ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi ihracatçılar sıralamasına yaş sebze ve meyve ihracatında Türkiye birincisi olan Kalyoncular ile Fındık ve gıda ihracatında birinci olan Oltan gıda firmalarımızı kutluyorum. Firmalarımızın her birinin göstermiş olduğu bu başarıların artarak devamını diliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Anahtar Kelimeler: Trabzon, Ticaret, ve, Sanayi, Odası, Başkanı, MSuat, Hacısalihoğlu, , dünyasının, dört, gözle, siyasi, belirsizliğin, ortadan, kalkmasının, beklediğini, ifade, etti
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1918 Hakkari'nin kurtuluşu.
1932 Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin kuruluşu.
1955 Dr. Jonas Salk tarafından geliştirilen çocuk felci aşısının güvenli ve etkili olduğu açıklandı.
1961 Sovyetler Birliği, uzaya ilk insanı gönderdi. Vostok 1 ile uzaya giden Yuri Gagarin, uzayda 108 dakika kaldı.
1963 Martin Luther King, Alabama'da sivil haklar yürüyüşüne öncülük ettiği gerekçesiyle tutuklandı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur