Biz hastalarımızın çoğuna intermittan fasting denilen aralıklı beslenmeyi önermekteyiz. 2 öğün. 2 öğünün arası en fazla 8 saat ve 16 saat açlık. Ya da en güzeli mümkünse tek öğün.
Neden? Çünkü vücut açlıkta kendini yeniler, apopitoz yapar (ölmüş ve hasarlanmış hücrelerin ortadan kaldırılması ), detox yapar, hormonal düzenleme yapar ve bu günlerde en çok ihtiyacımız olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolasıyla corona salgını var oruç tutarsam vücut direncim düşer diye endişelenmeyin. Tam tersi direnciniz artacaktır. Ramazan ayı ve oruç bu nedenle tam bir fırsattır. Hem ruhumuzu hem de bedenimizi temizleme fırsatı verir. İslamiyetin tüm kuralları incelendiğinde hepsinde bir sağlık nedeni olduğu görülecektir.
İftar yemeğini yedikten sonra sahura kadar bir şeyler atıştırmayın. Sürekli atıştırma sürekli insülin salınımına neden olacaktır. Bu da yukarıda açlıkta saydığım tüm faydalı faaliyetleri durduracaktır. Bu dönemde şekersiz ve aşırı olmamak üzere çay, kahve ve bitki çayı içebilirsiniz. Su yaklaşık 1-1,5 saat sonra içmeye başlayın.
İftarda; sebze yemekleri, kuzu eti, balık, organik olmak üzere tüm kanatlılar ile ana yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Turşu, salata, çacık ile çeşitlendirebilirsiniz. Fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler veya mevsim meyvelerinden iftar sonrası hemen yiyebilirsiniz. Sonra yediğinizde insülini yeniden artırabileceğini unutmamak gerekir. Yazının tamamı için: http://naturalclinictrabzon.com/blog-ramazanda-beslenme-27