Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
MECLİSTE 2023 YILININ HESABI GÖRÜŞÜLECEK MÜFTÜLÜK HİZMET BİNASI YENİ ÇEHRESİNE KAVUŞTU Genç Ticaret Elçileri Eğitimleri Tamamlandı Başkan Kaya, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Kutladı GEDİKLİ’DEN AYDIN’A ELEŞTİRİ: “TRABZONLULAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR” BAŞKAN EKİM’DEN KULÜP BİNASINA İNCELEME TESOB heyetinden Başkan Genç’e hayırlı olsun ziyareti BAŞKAN EKİM’DEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI TESOB kursiyerleri Konya ve Ankara’da hediyelik eşya sektörünü inceledi 108. YIL DÖNÜMÜ KUT’ÜL AMARE ZAFERİ KUTLU OLSUN Başkan Kaya: “Ortahisar’da bozuk ve kullanışsız yol kalmayacak” TATSO’nun 20. Yılı Berlin’de kutlandı, törene Başkan Çelebi de katıldı "AKÇAABAT İLÇEMİZDE “ İMECE” TOPLANTILARI START VERDİ SİYER-İ NEBİ YARIŞMASINA YOĞUN İLGİ BARÜ, ‘Türkiye Patent Şampiyonları’ arasında yerini aldı Akçaabat Anadolu Lisesinden Üniversite Tanıtım Fuarı.. Genç öğretmen adayları duayenleri ile buluştu Fatih Erbakan'dan Pulat'a başarı beratı! Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu: "Düzköy MYO İçin Müjde Verdi" TTSO Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı
GEDİKLİ’DEN AYDIN’A ELEŞTİRİ: “TRABZONLULAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR”
GEDİKLİ’DEN AYDIN’A ELEŞTİRİ: “TRABZONLULAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR”
 
BAŞKAN EKİM’DEN KULÜP BİNASINA İNCELEME
BAŞKAN EKİM’DEN KULÜP BİNASINA İNCELEME
 
Akçaabat Anadolu Lisesinden Üniversite Tanıtım Fuarı..
Akçaabat Anadolu Lisesinden Üniversite Tanıtım Fuarı..
Sivrikaya'dan Basın Açıklaması
 

Sivrikaya'dan Basın Açıklaması

Selçuklu döneminden başlayarak Ahilik kültürü altında esnaf ve sanatkâr bu ülkenin her zaman mayası, çimentosu olmuştur. Ülkeyi ayakta tutan, ülkemize istikamet çizen bir vazifeyi asırlar boyunca hakkıyla yerine getirmiştir.

17 Ocak 2015 Cumartesi 20:09
Yazdır

Bizim medeniyetimizde esnaf sadece alım satım ve ticaret yapan kişi değildir. Esnaf semtimizin, mahallemizin, sokağımızın ağabeyidir. Esnaf toplumsal dokunun, sosyal dayanışma ve adaletin teminatıdır. Esnaf elinde terazi tuttuğu kadar gerektiğinde silah tutmuş, vatanını savunmuştur. Esnaf alperendir. Esnaf gerektiğinde olduğu yerde adaleti tecelli ettirmiş, meseleleri çözmüş, küslükleri ve anlaşmazlıkları gidermiştir. Esnaf budur işte.

 

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2014 yılının Kasım ayında Ankara’da yapılan Esnaf Şurası’nda esnafı böyle takdim etmiş ve 2015 yılı için umutlu, mutlu müjdeler vermişti.

 

 

Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu da Ocak 2015’te Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) “Yeni Türkiye Buluşması”nda yaptığı konuşmada esnaf ve sanatkârlara hitaben, “Siz bu toplumun orta direğisiniz. Siz çok geniş kitlelerle toplumun huzur ve bekasını temsil ediyorsunuz. Helal rızık kavramını hayatınızda daim kılarak herkese yaşayan bir ders veriyorsunuz. Sizlerin her zaman yanınızda olacağız. Sizleri hiçbir zaman ezdirmeyeceğiz” demişti.

 

 

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın bu kadar yürekten sahiplendiği esnaf camiası 2015 yılına umutla girmek istemiştir ama maalesef Akçaabat’ımızda daha yılın ilk ayında karşımıza engeller çıkarılmaya başlandı. Akçaabat esnafı her zaman kanunlara saygı göstermiş, hep fakir fukaranın, garip gurebanın yanında olmuştur. Başı sıkışan hep esnafımıza ve bizlere koşmuştur ve gereken her türlü desteği de almıştır.

 

 

Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın da övgüyle bahsettiği bin yıllık bir tarihi olan böyle güzide bir camia kırılmamalı, küstürülmemeli, ezilmemelidir. Karşılıklı istişareyle, konuşarak bazı şeyler halledilir. Yeter ki insanlar birbirlerini dinleme olgunluğu göstersinler.

 

 

Akçaabat Belediyesi’nin yeni yılla birlikte Akçaabat esnafının satış yaptıkları mamulleri sergiledikleri dükkânlarının önünden işgaliye almaya başlaması kabul edilebilir bir uygulama değildir.

 

 

Akçaabat Belediyesi’nin dükkân önlerindeki 40 santimetrelik bölümün teşhir amaçlı olarak kullanımına izin verdiği uygulamadan vazgeçmesi ve dükkân sahiplerinden yeni uygulamayla birlikte metrekare başına 2,5 lira tahsil etme cihetine gitmesi zaten zor durumda olan esnafımızı daha da mağdur etmiştir.

 

 

İşgal harcı 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda belirtilen yerlerden herhangi birinin “satış yapmak veya sair maksatlarla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici olarak işgal edilmesi” durumunda tahsil edilmesi gereken bir harç olarak tanımlanıyor. Dükkânların önleri ise esnafımızın geçici bir süre değil sürekli kullandıkları alanlardır. Bu nedenle Belediye’nin yeni uygulaması Akçaabat esnafını pazarcı konumuna düşürmüştür.

 

 

Akçaabat esnafından işgaliye harcı olarak talep edilen bedelin ayrıl olarak tahsil cihetine gidilmesi harcı harç olmaktan çıkartıp kira konumuna dönüştüreceği, günlük olarak tahsil edilmesi halinde ise denetimin her gün yapılması ve her gün küçük meblağlar için makbuz kesilmesi gibi garip bir durumu fiiliyata sokacağı da uygulamanın ne kadar abes olduğunun bir göstergesidir.

 

 

Bu yetmezmiş gibi esnaftan harç tahsil cihetine giden Akçaabat Belediyesi, kanun koyucunun belirlediği alt sınırı 0,50 TL ve üst sınırı da 2,5 TL olan harcı Belediye Meclisi’nin aldığı kararla en üst sınırdan yani 2,5 TL olarak belirlemiştir. Hâlbuki Bakanlar Kurulu bile daha önce yayımladığı ancak Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği kararında bile bu harcı 1 TL olarak belirlemişti.

 

 

Bütün esnafımız şunu bilsin ki, Esnaf ve Sanatkârlar Odamız 24 saat esnafımızın hizmetindedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir kamu kurumuyuz. Esnafla devletin diğer kurumları arasında köprü görevi yürütüyoruz. Esnafımızın sıkıntılarını, isteklerini yetkili kurumlara bildirmek görevlerimiz arasındadır. Esnaf bize dertlerini söyleyecek biz de onları ilgili kurumlara taşıyacağız; çözüm için gerekli girişimlerde bulunacağız.

 

 

Bu işle ilgili olarak da önce Sayın Belediye Başkanı Şefik Türkmen Bey’i, sonra başkan yardımcılarını, ardından da iktidar ve muhalefetin belediye meclisi üyelerini, ilçemizdeki siyasi partilerin başkanlarını, sivil toplum örgütlerini aradık, istişarede bulunduk. Sayın belediye Başkanımıza esnafımızın bu konudaki mağduriyetini anlattık. Esnafa karşı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın gösterdiği hassasiyeti kendisinden de beklediğimizi söyledik.

 

 

Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak bu konuyla ilgili söylenecekleri gereken her yere söyledik. Esnafımız rahat olsun. Bizler Akçaabatlıyız ve Akçaabat’ta da yaşamaya devam edeceğiz. Akçaabatlı olmaktan gurur duymaktayız. Her zaman da esnafımızın yanındayız.

 

 

Kimse bu konuda hedefi yanlış seçmesin. Kimseyi de haksız yere suçlamasın, yanlış da yönlendirmesin. Bu konuyla sonuna kadar ilgilenip takipçisi olacağız. Kimse merak etmesin; dün olduğu gibi bugün de esnafımızın yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz.

 

 

Türkiye’nin ekonomik koşullarında zor bir dönem geçiren, evine ekmek getirmekte zorlanan, okula giden çocuğuna harçlık veremeyen, çekini ve senedini ödemekte zorlanan esnafımızın yüküne biraz daha yük katan bu uygulamadan Akçaabat Belediyesi’nin bir an önce vazgeçmesini ve eskiden olduğu gibi Akçaabat esnafına dükkânlarının önlerindeki 40 santimetreye kadar olan alanı koşulsuz olarak kullandırmasını talep ediyoruz.

 

YAŞAR SİVRİKAYA

Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası

Yönetim Kurulu Başkanı

Anahtar Kelimeler: Selçuklu, döneminden, başlayarak, Ahilik, kültürü, altında, esnaf, ve, sanatkâr, bu, ülkenin, her, zaman, mayası, çimentosu, olmuştur, Ülkeyi, ayakta, tutan, ülkemize, istikamet, çizen, bir, vazifeyi, asırlar, boyunca, hakkıyla, yerine, getirmiştir
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1903 Alberta'da (Kanada) meydana gelen toprak kaymasında 70 kişi öldü.
1916 Kut'ül Ammare Kuşatmasında Halil Kut Paşa komutasındaki 6. Ordu Irak cephesinde Kut'ül Ammare kasabasında İngiliz Mezopotamya ordusunu teslim aldı.
1939 Türk güreşçileri Yaşar Doğu ve Mustafa Çakmak 66 ve 87 kilolarda Avrupa ikincisi oldu.
1945 İtalya'daki Alman birlikleri teslim oldu.
1945 Sovyet tankları Berlin'e girdi. Sovyet askerleri şansölyelik binasının kapılarını zorlarken, Nazi lider Adolf Hitler, tabancayla intihar etti.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur