Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin katkıları ile geliştirilen Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projesi kapsamında Almanya’ya çıkarma yapan MOBİAD heyeti, MÜSİAD’ın ilk yurt dışı yapılanması olan Köln şehrindeki Kuzey Ren Westfalia Eyaleti MÜSİAD temsilciliğini ziyaret ederek Trabzon ile Almanya arasında köprü kurabilecek ticari faaliyetler üzerine iş adamları ile görüş alışverişinde bulundular. Görüşmeye Trabzon’da mobilya sektörünün önemli markalarından Ar-Te, Ataman, Çapkınoğlu, Kaan, Muhçuoğlu, Murat Derya, Murtezaoğlu, Sezer, Sitil , Şangün, Tokullar, Üçyıldız, Yazıcılar, Safir, Anasay markalı şirketler adına MOBİAD Başkanı Alper Bektaş, Başkan Yardımcısı Zafer Ofluoğlu, , yönetim kurulu üyeleri Yusuf Kağan, Cem Çapkınoğlu, Yasin Topaloğlu, Ercüment Ataman, Vedat Muhcu, Murat Derya, Halil İbrahim Murtezaoğlu, Murat Uzun, Mehmet Ali Sezeroğlu, İlyas Bektaş, Recep Dayı, Göksal Bayram, Mustafa Şen, Müimin Şen, Serkan Tokul, Çağatay Tokul, Hasan Yazıcı, Ömer Köksal, Mustafa Durmuş, Yasemin Durmuş, katılım gösterdiler.
AVRUPA TÜRKİYE’Yİ ÇİN’E TERCİH EDİYOR
Trabzon ekibini Duesseldorf Azımut Otelde ağırlayan MÜSİAD Kuzey Ren Westfalia Başkanı Bahattin Yılmaz toplantıda şu önemli açıklamaları yaptı, ‘Hedefimiz bilgimizi ikiye üçe katlamak, birliğimizden yararlanmak. 1993 yılından bugüne MÜSİAD bu bölgede faaliyet gösteriyor. Burası çok önemli bir bölge. Bölgedeki en fazla nüfusun ve en canlı ekonominin olduğu bir yerde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz . Almanya’da ticaret yapmak istiyorsak, disiplin ve verilen sözler çok önemli. Zamanında ihracatınızı gerçekleştiremezseniz, sizi batırırlar. Satış tamam güzel ürünler üretebilirsiniz, ürününüz çok kaliteli olabilir, ama satış sonrası destek, memnuniyet çok çok önemli. Almanya’ya ürün satmak zordur ama sattıktan sonra hızlı adımlar atabilirsiniz. Fuarların dışında Almanya’da internet pazarı çok cazip ve güçlü bir pazar. Çok büyük rakamların döndüğü bir pazar. Ayrı bir Pazar oluştu. Mobilya mağazalarına ürün satmak isteyebilirsiniz. Burada karşısına mobilyacıların yanında alım kooperatifleri çıkabilir. Bu kooperatiflere üye olmanız, onları ikna etmeniz gerekiyor. Onları aştıktan sonra Pazar girebiliyorsunuz. Ürünlerinizin çok kaliteli olması gerekiyor, çok ağır sözleşmeler koyuyorlar, birkaç malzeme eksik diye tüm malınızı geri gönderebiliyorlar. Büyük tazminatlar ödemek zorunda kalıyorsunuz. 100-200 sayfa sözleşme imzalıyorsunuz. Çünkü burada Almanya’da Almanlara verdiğiniz sözü tutmadığınız taktirde büyük sıkıntılar yaşarsınız. Ama buradaki büyük mağazalara gerçekten iyi ürünler gönderebilirseniz ki Türk ürünleri Çin ürünlerine göre daha çok tercih edilebiliyor, o zaman önünüz açık. Kısa sürede eğer tercih edilirseniz, hızlı bir şekilde büyürsünüz’ ifadelerini kullandı.
TRABZON GÖZÜNÜ ALMANYA’YA DİKTİ
Almanya’da kendilerini ağırlayan MÜSİAD heyetine sonsuz şükranlarını sunan MOBİAD Başkanı Alper Bektaş Türkiye’de ki mobilya sektörüne katkı sağalmak, Trabzon’daki sektör bileşenlerinin dünya pazarını yakından takip etmesi adına Ekonomi Bakanlığı ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği katkıları ile UR-GE programı çerçevesinde 10 farklı ülkeye seyahat gerçekleştireceklerini belirterek ‘Bu projemiz ile dünya pazarını gezmeyi görmeyi ve ticari bağlantılar kurmayı hedefliyoruz. Bu seyahatlerimizin ilki olan Avrupa pazarında en önemli fuarlarından birine katıldık. Dilerim MÜSİAD’da gerçekleştirdiğimiz toplantı sayesinde de kurduğumuz ikili ilişkilerle ülkemiz adına güzel işbirlikleri sağlayabiliriz’ ifadelerini kullandı. Bektaş açıklamalarını şöyle sürdürdü; Uluslararası Rekabetçiliğin Gelişmesinin Desteklenmesi projesi başlangıçta fuar katılımları ve seyahatlerle pazarları tanımayı hedefliyor. Türk Ticaret Merkezleri kurulumu ile ilgili sivil tolum örgütlerine önemli kolaylıklar sağlanıyor. Biz de MOBİAD olarak Almanya’da bir ürün teşhir yeri, bir ofis, bir şovrum veya depo tarzında kapsamlı bir yatırım hamlesi yapmayı planlıyoruz. Ülkemizde zaman zaman iç piyasada daralma olduğunda sıkıntı yaşıyoruz ama ihracat bunu şekillendiriyor ve rahatlatıyor. İhracat ile birlikte iç pazardaki risk oranımızı azaltmış oluyoruz. Daha sürdürülebilir bir ticaret için istikrarın olabileceği Avrupa pazarına girmek için MOBİAD olarak çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Güç birliği ve devletimizin sağladığı önemli katkılar ile bunu başarabiliriz.
TÜRK İŞDAMLARINA HER KONUDA DESTEK VERİYORUZ
Türkiye Cumhuriyeti Duesseldorf Konsolosluğu Ticaret Ataşesi Mustafa Hilmi Aşkın’da ziyaretlerinden ötürü MOBİAD heyetine teşekkür ederek, ‘ Biz buradaki ticari ataşelik olarak Türkiye’de yaratılan katma değerin artmasına bakıyoruz. O açıdan yeni bahsedilen yurt dışı teşvik programı mevzuatın yürürlükte olup olmadığını ben bilmiyorum. Uygulamada hiç yok. Ama bunu siz başarabilirsiniz. Çünkü ciddi bir ekibiniz var. Olursa her konuda sonuna kadar yardımcı oluruz. Biz buraya gelen her iş adamımıza yardımcı oluyoruz, tüm kolaylıkları sağlıyoruz, bilgileri paylaşıyoruz. Sonrasında bu iş adamlarımız Almanlar ile irtibata geçtiklerinde bakıyorsunuz mailleşme prosedürlerini bilmediklerinden büyük firmalar dahi buradaki firmalar ile irtibata geçemiyor. Eğer bu sisteme aykırı şeyler yaparsanız mailleşmedeki kurallara bile uymasanız, insanların sizlere geri dönüş yapmasını beklemeyin. Bunun haricinde biz Türkiye’ye sonuna kadar güveniyoruz ve burada yapacakları iyi işlerde sonuna kadar devlet olarak yanlarında olduğumuzun bilinmesini isteriz