Hedef her ortağın yeni bir tesis açması.MÜSİAD Trabzon Şubesi üyeleleri Sürmene’de 50 ortak ile Trabzon’un en modern mandırasını hizlete açmaya hazırlanıyor.
MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu ve MÜSİAD üyeleri, MÜSİAD Trabzon Şubesi öncülüğünde kurulan, 50 ortaklı Trabzon YATIRIM Hayvancılık A.Ş.'ye ait süt mandırasını incelediler.
Trabzon’un Sürmene ilçesi Üzümlü Köyü girişindeki 3.5 dönümlük arazide kurulumu tamamlanan proje emin adımlarla ilerliyor.
Projenin başarı sağlaması halinde 50 ortağında kendi köylerinde aynı tesisi hayata giçermeleri sağlanacak.
1,5 MİLYONLUK BİR YATIRIM
Tesis ile ilgili bilgi veren projenin koordinatörlerinden, bölgenin önemli markası olan Kahvaltı Dünyası’nın Sahibi Hüseyin Tüysüz bu projenin devamında Trabzon Valiliği ile de ortaklaşa hareket ederek Trabzon’un yayla ve meralarınında kiralanarak faaliyete geçirileceği yataramlır planladıklarını ifade etti. Tüysüz açıklamalarına şöyle devam etti “Bu mandıramızda toplamda 108 hayvanımız bulunacak. 3,5 dönümlük alan üzerinde 1390 metre kare kapalı alanımız var. Yaklaşık 1,5 milyon lira gibi bir maliyetimiz oldu. Aralık ayı içersinde 50 tane büyükbaş hayvanımız burada olacak. Nisan-Mayıs ayları gibi doğum yapacak hayvanlarımızın sayısı 100’e çıkacak. Genelde doğum oranı yüzde 50 erkek, yüzde 50 dişidir. Erkek hayvanlarımızı 6 ile 1 yıl sonra satışa çıkaracağız. Yani elimizde her zaman en iyi 50 büyükbaş hayvanımızı tutacağız. Maliyetimizin bir kısmı hibe olarak desteklendi. Bu açıdan Tarım ve Hayvancılık bakanlığımıza, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna çok teşekkür ederiz. İnşallah bu başlattığımız proje Trabzon’u sarar.”
İLK AĞIR İŞLETME BELGELİ TESİS
“Tesisimiz 50 ortaklı bir tesis. MÜSİAD üyelerimizin ortak olduğu bir proje. İhale yoluyla bölgedeki fabrikalara, imalathanelere satışımız olarak. Ağrı işletme belgemiz olduğu için sütü pastörize etmeden direk satmamız söz konusu. Bölgede ve Trabzon’da benzer örnekleri var ama böyle modern, Avrupa Ağır işletmeciliği belgesi olan tek çiftlik olacak bölgemizde. Bu tesis işin pilot yeri diyelim. Amacımız bu sayıları arttırmak. Hedefimiz bütün ortaklarımıza birer tane benzer çiftlik kurmaktır. Daha büyük projelere imza atmayı planlıyoruz. Tesisimizde ilk sütü göreceğimiz tarih nisan mayıs gibi bir tarihtir. Günde 1,5 ton gibi bir süt üretimi hedefleniyor.”
TEREYAĞI BİZİM AMA HAYVANIMIZ YOK
Açıklamasının başında bu tür projelerin hayata geçmesinde işadamlarının önünü açan iktidara ve projenin gerçekleşmesinde katkısı olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na teşekkür eden MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu bu projedeki öncelikli espirinin Trabzon’da çok ortaklı iş yapılabileceğini göstermek olduğunu belirterek ‘ “Bu projeyi başlarken amacımız üyelerimizle ortak bir ticari alanda buluşmaktı.
Bu anlamda çok önemliydi.
Hiçbir üyemizin burada maddi anlamda beklentisi olmadan buraya katkı sağladı. Bu proje farkındaysanız standartları yüksek ve nitelikli bir proje olarak yapılıyor.
Üyelerimizin ortak bir projede bir araya gelebildiğini kanıtlamak için önemli bir yatırımdı. Hem de standardı yüksek bir uygulamanın Trabzon’da olması ciddi anlamda önemli.
Biz bu projelerle birlikte üyelerimize, bunun kopyalanarak çoğaltılmasını önereceğiz.
Trabzon meralarını kullanımdan uzak kaldığı bir dönemde bu tür projeler daha fazla önem arz ediyor..
Trabzon’un tereyağından bahsederiz ama hayvanımız yok meralar boş duruyor. Kimse bunları kullanamıyor nihai noktadaki hedefimiz biz örnek olalım.
Hak ettiği şekilde bölgemizden istifade edelim hem de insanlarımıza iş alanı açalım. Hayvancılık projesi dünya açısından önemi artan bir proje. Çünkü insanlar süt tüketimini artırmaya başladılar talepler de artamaya başladı. Biz ülkemizde de süte önem veriyoruz. Bu projeler ülkenin geleceğinde de önemli.”