Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
Başkan Genç: “Akçaabat’a Yeni Yaşam Alanı Kazandıracağız” BAŞKAN ADAYI ÇEKİLDİ TÜRK SAĞLIK SEN TRABZON ŞUBESİNDE; SÜLEYMAN ÇOLAK DÖNEMİ "Türk Kızılayı Tanıtım ve Bilgilendirme Programı" Başkan Genç Akçaabat'a müjdeyi verdi:"OTOGAR İHALESİ ARALIK’TA YAPILIYOR” ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NDEN ‘KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ’NDE ANLAMLI PROGRAM BELEDİYE ŞOFÖR ALACAK TTSO üyesi firmalar TravelExpo Turizm Fuarında yer aldı Genç kızlara çikolata yapımı öğretildi, girişimciliğin önemi anlatıldı TRABZON BAKKALLAR VE SEBZECİLER ESNAF ODASINDAN BASIN AÇIKLAMASI TESOB Genel Sekreterler Toplantısı yapıldı AK Parti Trabzon İl Kadın Kolları Başkanı AYFER CİHAN’ın basın açıklamasıdırA ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NDEN VERGİ HATIRLATMASI: SON GÜN 1 ARALIK AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDAN DÜZKÖY İLÇESİNDE FINDIK ÜRETİCİLERİNE FINDIKTA BUDAMA EĞİTİMİ BAŞKAN KAYA, ÇAĞLAYAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ’Nİ GURBETÇİ VATANDAŞLARA ANLATTI Vali Aziz Yıldırım, DOKA’nın 172’nci Yönetim Kurulu Toplantısına Katıldı AKÇAABAT’IN İLÇE OLUŞUNUN 139. YILI COŞKUYLA KUTLANACAK İYİ Parti'den 24 Kasım Öğretmenler Günü Etkinliği CHP'DEN BASIN DUYURUSU ŞEHİT ÖĞRETMENLERİN ANISI, FİDANLARLA YAŞAYACAK
BAŞKAN ADAYI ÇEKİLDİ
BAŞKAN ADAYI ÇEKİLDİ
 
Başkan Genç Akçaabat'a müjdeyi verdi:'OTOGAR İHALESİ ARALIK’TA YAPILIYOR”
Başkan Genç Akçaabat'a müjdeyi verdi:"OTOGAR İHALESİ ARALIK’TA YAPILIYOR”
 
BELEDİYE ŞOFÖR ALACAK
BELEDİYE ŞOFÖR ALACAK
Trabzon'da Kanal İstanbul'a karşı dilekçelerini teslim ettiler
 

Trabzon'da Kanal İstanbul'a karşı dilekçelerini teslim ettiler

İstanbul’da yapılacak Kanal İstanbul projesi için Trabzon’da da toplanan CHP’liler, CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun öncülüğünde Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne giderek önce burada basın açıklaması yaptı ardından ise hazırladıkları dilekçeleri teslim etti.

1 Ocak 2020 Çarşamba 18:29
Yazdır

“Ya Kanal, Ya Memleket” yazılı pankart açan partililer adına yapılan konuşmada,  2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hızırlanan Kanal İstanbul projesinin bugün yeniden Türkiye gündemine geldiğine dikkat çekti. 
Uzun, “2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmış, 2011 yılı genel seçimlerinde ‘Çılgın Proje’ diyerek adlandırılan ve seçim vaadi olarak sunulan Kanal İstanbul projesi bugün Türkiye’nin gündemindedir. Türkiye’nin dört bir yanından itiraz seslerinin yükseldiği, halkın itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine ilettiği bir süreçte bizler de Trabzon’dan bu itiraza ortak olduk” dedi.

 


Kanal İstanbul Projesinin Kentsel Ranta dayalı, doğa değerlerini tahrip eden bir proje oluğunu ifade edilen açıklamada “Kanal İstanbul Projesi tıpkı 3. Havalimanı, 3. köprü gibi son 20 yıllık dönemin kentsel ranta dayalı, doğa değerlerini tahrip eden, halkın değil sermaye çevrelerinin yararlarını önceleyen bir politikanın sonucudur.  Ülke ekonomisini adeta betona bağımlı hale getirenler doğa düşmanlığı yaparak kamu kaynaklarını heba etmektedir. İstanbul, Trakya, Marmara ve Karadeniz için coğrafi, ekolojik, ekonomik, sosyolojik, kültürel bir yıkıma sebep olacak bu projeye itiraz ediyoruz çünkü; Kanal İstanbul, bir ekolojik yıkım projesidir. Bu proje gerçekleşirse İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı yok olacak, Durusu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.

İstanbul’un yaşam desteği, oksijen deposu Kuzey Ormanları’nın bir parçası daha yok olacak, doğal yaşam alanları ve ekosistem zarar görecektir. Denizbilimcilerin verilerine göre Marmara Denizi daha da kirlenecektir. Bölgede kaderine terkedilmiş arkeolojik ve doğal sit alanları, koruma alanları, ortadan kalkacaktır. Tarım ve mera alanları yok olacaktır. Verimli tarım arazisinin yok olmasına bununla birlikte geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan yöre halkının hem yaşam alanlarını hem de geçim kaynaklarını kaybetmesine sebep olacak” diye konuştu.  Açıklama şu şekilde devam etti:  “Kanal İstanbul bir ekonomik rant projesidir.  Bu bir emlak ve rant projesidir. Kanal güzergahı henüz netleşmemişken bile projenin yapılması planlanan bölgede büyük arazi el değiştirme hareketleri yaşanmıştır.

ÇED raporunun gelirler kısmında proje gelirlerinin ilk maddesinde “gayrimenkul gelirleri” gösterilmektedir. Kanal İstanbul’a milyarlar harcamayı düşünen hükümet 2020 yılı için asgari ücrete günlük 10 lira zam yapmayı hak görmüştür. Oysa bu projenin kaynağı büyük oranda işçiden alınan vergilerle karşılanacaktır. Bedeli emekçilere ödettirilecektir. Kanal İstanbul, şirketleri kurtarma projesidir. Kanal projesi İstanbul halkının ihtiyaçları ve sorunları gözetilmeden tasarlanan bir projedir. Proje, depreme hala hazır olmayan İstanbul’da üç aktif fay hattının geçtiği bölgeye nüfus ve yapılaşma baskısı yaparak afet riskini arttırmaktadır. Deprem hazırlığına harcanmayan kaynakların, Kanal İstanbul’a harcanması planlanmaktadır. Kanalla birlikte planlanan köprülerle trafik sorunu katmerlenecektir.

Tıpkı bir diğer iktidar projesi 3. Havalimanı’nda olduğu gibi bölge halkının geçim kaynakları, tarım ve hayvancılık ortadan kalkacak, kanal hattı boyunca yaşayan büyük bir nüfus yerinden edilecektir. Kazı çalışmalarında çıkan harfiyat ve taşıma süreci İstanbul halkı için ciddi bir sağlık sorunu yaratacaktır. Dahası bu proje İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de büyük bir maddi yük yüklemektedir.  Kanal İstanbul, “boğaz” meselesidir. İktidar, Kanal İstanbul’u savunmak için “Boğaz trafiğini rahatlatacağını, kaza tehlikesini azaltacağını” söylüyor. Oysa gerçekte boğazda trafik ve kaza oranı istikrarlı biçimde azalıyor, tanker geçişleri boru hatları nedeniyle düşüyor. Geriye “askeri maceralar”, emperyalistlerle pazarlıklar kalıyor. Kanal İstanbul ile iktidar Montrö Sözleşmesi dışında bir alternatif su yolu yaratarak sözleşme ile savaş gemilerine uygulanan sınırlamaların kalkıp kalkmayacağına dair bir tartışmayı da yeniden gündeme sokmuştur. Dış politikaya dair her adımı yeni bir kriz ve başarısızlıkla sonuçlanan iktidarın Karadeniz’in bir savaş denizine dönmesini koz olarak ortaya koyması yeni sorunların kapıyı çaldığını göstermektedir. Kanal İstanbul’un Karadeniz ve iklim üzerindeki etkisi de oldukça fazladır. Kara üzerinde açılacak yeni güzergah ile komşu denizlerin ve özellikle Karadeniz’in ekosistemi çok kısa bir vade de bile zarar görecektir.  Ya kanal ya memleket! Bizler Karadeniz’de Trabzon’da yıllardır yaşayanlar olarak doğaya yapılan müdahalelerin en yakıcı ve yıkıcı etkisini yakından hissedenleriz. Yeşil yol, HES’ler, ormanlık alanların yakılıp ranta açılması ile birlikte değişen iklim ve ekosistem bugün Karadeniz’in yapısını değiştirmektedir. O yüzden biliyoruz ki doğaya yapılan her rantçı müdahale nerede olursa olsun memlekete müdahaledir.

Ya kanal ya memleket diyerek bugün bir araya geldik ve dilekçelerimizi vereceğiz ama memleketin dört bir köşesinde başlamış ve bitmeyecek olan bu haklı itirazı bizler de sürdürmeye devam edeceğiz.  İşte bu yüzden bir kez daha söylemekte fayda var; Kanal İstanbul’u yaptırmayacağız!”

Anahtar Kelimeler: İstanbul’da, yapılacak, Kanal, İstanbul, projesi, için, Trabzon’da, da, toplanan, CHP’liler, CHP, Trabzon, İl, Başkanı, Güzide, Uzun, öncülüğünde, Trabzon, Çevre, ve, Şehircilik, İl, Müdürlüğüne, giderek, önce, burada, basın, açıklaması, yaptı, ardından, ise, hazırladıkları, dilekçeleri, teslim, etti
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1548 II. Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu, Halep'e girdi.
1812 I. Napolyon komutasındaki Fransız ordusu, büyük kayba uğrayarak Rusya topraklarını terk etmek zorunda kaldı.
1842 Notre Dame Üniversitesi (Indiana, ABD) kuruldu.
1922 Howard Carter ve Lord Carnarvon, Mısır Firavunu Tutankhamun'un mezarına 3000 yıl sonra giren ilk insanlar oldular.
1923 Posta Kanunu kabul edildi.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur