Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Personellerimiz pandemi kuralları çerçevesinde üretici ziyaretlerine devam ediyor. Üreticilerimize bu ay içerisinde yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundular.
Bu ay fındık bahçeleri için hem fındık hastalıkları hem de fındık zararlıları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu hastalık ve zararlılarla mücadele etme zamanıdır. Havaların ısınmasıyla fındık zararlıları , sıcaklık ve neminde artmasıyla külleme hastalığı ortaya çıkmakta ve fındıkta ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca fındık bahçelerinde büyüyen yabancı otların mücadelesi de gereklidir. Bu yabancı otlar bitki besin maddesine ortak olup fındık bitkisinin kullanacağı besin maddelerini kullanır.
Bunun yanında yabancı otlar bahçe içerisinde hava hareketini engeller ve toprakta önceden var olan mantari hastalıların çoğalması ve yayılması için ortam hazırlarlar. Külleme hastalığı önce topraktan yabancı otlara, fındık dip sürgünlerine oradan da ağacın diğer dallarına geçmektedir. Zamanla fındık çotanakları üzerinde de kendini gösterir. Ve yapraklar üzerinde önce sarımtırak renkler ve devamında beyaz tozlanmış gibi hal alır , ardından bulaşık yapraklar gevrekleşir ve dökülür. Mekanik mücadele olarak yabancı otların kesilmesi ve imkan varsa bu otların toprağa karıştırılması gerekir bu şekilde yeşil gübreleme de yapılmış olur. Kimyasal mücadele olarak yaprak gübresi de ilave edilerek bu etken maddeli ilaçlar kullaılabilir ( 200 g/l Boscalid + 100 g/l Kresoxim-methyl , 250 g/l Fluopyram+ 250 g/l Trifloxystrobin ). Buna ikame olarak kozalak akarı ile mücadelede kullanılan ilaçlar da kullanılabilir. Bu mücadelede Kalsiyum Polisülfür veya % 80 kükürt içerikli kimyasal ilaçları kullanabilirler. Bu uygulamada kullandığımız ilaçlarla aynı zamanda külleme ile de mücadele etmiş oluruz. (Not: Bu kükürt içerikli ilaçları sadece tek olarak uygulayınız. Diğer kimyasal ilaç ve yaprak gübreleri ile karıştırmayınız).
Yine bu ay içerisinde ekonomik zararı çok fazla olan fındık kurdu ve yeşil kokarca ile de mücadele edilmelidir. Önereceğimiz kimyasal ilaçlar her iki zararlı içinde etki etmiş olur. Fındık meyvesi mercimek tanesi iriliğine geldiğinde ve arazide yapılan çalışmalarda 10 ocaktan en az 2 ergin fındık kurdu görülürse ilaçlama yapılmalıdır. Kimyasal mücadelede Thiacloprid&Deltamethrin , 100 g/l Alpha-Cypermethrin etken maddeli ilaçlar kullanılabilir.( Bu ilaçlar sıvı ya da toz sulandırılabilir yaprak gübreleri ile karıştırılabilir.)
Ceviz bahçelerinde de yapılan incelemelerde ceviz antraknozuna rastlanılmış olup gerekli kimyasal mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Kimyasal mücadelede Maneb 80 WP vb. etken maddeli ilaçlar kullanılabilir.
Bu ay içerisinde ve Haziran ayında önemli bir konuda fındıkta bitki beslemedir. Yazlık gübre uygulamasının son turunu bu zaman diliminde vermemiz gerekir. Kompoze gübreler (20-12-15+me (çotanak fertil) , 15-15-15+çinko , 25-5-10 entec vb. ), Organomineral gübreler ve (% 46 Üre, % 26 N , % 21 AS… ) Azotlu gübreler tahlil sonuçlarında belirtilen miktarlarda fındık ocaklarına dal iz düşümlerine verilebilir. Ayrıca bu dönemde toprak ph durumuna göre kalsiyum nitrat veya kalsiyum sülfat içeren gübreler bitki kök bölgesi dal iz düşümüne göre verilmelidir. Bununla birlikte içinde bor, çinko, demir , bakır, magnezyum vb. element içeren yaprak gübreleri de yapraktan sırt atomizörü veya taşınabilir hortumlu pülverizatör ile bitkiye uygulanmalıdır.
(Not: İlaçlama yapılan bahçelerde en az 10 gün süreyle hayvan otlatılmamalıdır.)