Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI BAŞKAN GENÇ: KENDİNİZİ GELECEĞE DONANIMLI HAZIRLAYIN DERECİK BELDE YA DA İLÇE OLUR MU? Trabzon Üniversitesi’nden Büyük Atılım: İki Yeni Fakülte Kuruldu! PAZARCIK KARAKOLU KAPATILDI “Turizm Fakültesinin sektöre büyük katkı sunacağına inanıyoruz” İLÇE BAŞKANLARI ANKARA DA BAŞKAN VEKİLİ GÜLAY, TEMSİLİ ASKERLİK TÖRENİNE KATILDI CHP Akçaabat Kadın Kolları Eczacılar Gününü Kutladı. AKTAŞ’TAN SİVRİKAYA’YA ZİYARET TİCARET ÖZGÜNEŞ’LE BEREKETLENDİ SGK İl Müdürü Akbay'dan TESOB’a ziyaret AKÇAABAT BELEDİYESİ’NDEN 100 BİN ÇİÇEKLİ PEYZAJ HAMLESİ Çakırgöl’de dört mevsim turizm için master plan çalışmaları devam ediyor SGK İLÇE MÜDÜRÜ HASAN AKTAŞ ALİ ŞENTÜRK'Ü ZİYARET ETTİ YARIN BEKLİYORUZ SEBAT GENÇLİK’İN İNANCI TAM, HEDEF 2. LİG BARÜ’de düzenlenen ‘Öğretmenim Şenliği’ ile hem eğlendiler hem öğrendiler Şinik OSB'deki sanayicilerin talepleri TTSO'da görüşüldü AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN ÖNEMLİ UYARI.
HIDIRNEBİ’YE MOBİL KARAKOL
HIDIRNEBİ’YE MOBİL KARAKOL
 
FEN LİSESİNDEN BİLİM FUARI
FEN LİSESİNDEN BİLİM FUARI
 
HALİL BAŞKAN GÜVEN TAZELEDİ
HALİL BAŞKAN GÜVEN TAZELEDİ
'Çift Bozan Vergisi'
 

"Çift Bozan Vergisi"

Osmanlıdaki "Çift Bozan Vergisi" ile Rusya-Ukrayna Savaşının bize Öğrettiği; "Gıda Tedarik Zincirinin Yeniden İnşa Süreci" Osmanlı Devleti, çok kültürlü yapısıyla geniş coğrafyalarda hüküm sürmekteydi.

25 Nisan 2022 Pazartesi 10:31
Yazdır

 

Osmanlıdaki "Çift Bozan Vergisi" ile Rusya-Ukrayna Savaşının bize Öğrettiği; "Gıda Tedarik Zincirinin Yeniden İnşa Süreci"
Osmanlı Devleti, çok kültürlü yapısıyla geniş coğrafyalarda hüküm sürmekteydi. Devletin iktisadi istikrarı ve kalkınması toplanan vergilerle sağlanmaktaydı. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin en önemli geçim kaynağı olduğu Osmanlı Devleti’nde, halk daha çok bu servetler ve sermayeler üzerinden vergi vermekteydi.
Tarım alanlarından alınan vergiyle çiftçiler mükellef tutulmaktaydı.Osmanlı döneminde alınan tarım vergilerinden biri de "Çift bozan" vergisiydi. Çift bozan vergisi, tarım arazilerini üç yıl üst üste mazeret bildirmeden ekim için kullanmayan çiftçilerden alınan vergidir. Çift bozan vergisinde, tarım arazilerinin verimliliğinin korunması, tarımın devamlılığının sağlanması, iktisadi istikrarın korunması, üretimin devamı, verimliliğin artması ve ithalat ve ihracatın gelişmesi gibi nedenler etkilidir. Bu nedenle bir yaptırım aracı olarakta toplanmaktaydı. Çünkü Osmanlı Devletinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıydı. Bu yüzden vergiler halktan daha çok bu mal varlıkları üzerinden alınırdı. Bu verginin maksadı sadece devletin bütçesine katkı değildi. Birinci hedef halkın gıda maddesi sıkıntısı yaşamaması, ikincisi ise şehirlere göçü önlemekti hatta askerî sistemin bozulmamasını da sağlamak idi. Halen Türkiye’de ekilmeyen iki Trakya büyüklüğünde tarım arazimiz var. Köyden şehirlere göç sebebiyle tarım ve hayvancılık yapan insan sayımız gün geçtikce azalıyor.TÜİK verileri durumu tüm cıplaklığıyla ortaya koymaktadır. TÜİK 2021 yılına ait üretim verilerine göre 2021 yılında buğday üretimi yüzde 13.9 oranında azalarak 17.7 milyon tona, arpa üretimi de yüzde 30.7 azalarak 5.8 milyon tona düştü. Cumhuriyet tarihimizin ilk döneminde de muthiş dönüşüm hikayemiz çok uzun süreli olmamış, M.K.Atatürk'ten sonra üretim zincirinin halkaları birer birer koparılmıştır.
Neyazıkki 1947'den sonra Truman Doktrini ve Marshall planları doğrultusunda giderek ülkemiz ve halkı üretimden koparılmaya başlanmıştır. Yine Zeytin ağaçlarının kesimi, ekim alanlarının daraltılması, milli tohum yerine hibrit tohumların tarım üretimimizi kendine esir etmesi aslında düşünsel esaretimizinde tezahürü gibiydi. Bugün "paramız var, her yerden alırız" mantığının da iflas ettiğini yaşayarak görmekteyiz.
Pandemik Salgın ile Ukrayna-Rus Savaşının bize yeniden öğrettiği ; "enerji gibi tarımsal üretimde de kendi kendine yeterli olmak hayati derecede önemlidir" bilgisidir. Elbetteki bu şartlarda çiftbozan vergisi benzeri bir tedbir alınmasını istemek hayalcilik olur, gerçekcide olmaz zaten. İnsanlarımızı köy ve tarım üretiminde tutmanın çaresi vergi vb. zorlamalarla sefalet içinde de olsa köyde tutmak değildir. Konya Ovası büyüklüğünde bir ülke olan Hollanda gibi yapmak, yani gıda üretimini bilimsel yöntemlerle, verimli bir şekilde, çeşitlendirerek ve ucuza üretmek, marka değeri oluşturarak pazarlamaktan geçiyor. Tarımın dijitalleşmesi, akıllı tarım uygulamalarının geliştirilmesi, üretimde yeni araçların ve makinelerin kullanılması sonucunda tüm dünyada yeni bir üretim anlayışı kabul edilmeye başlandı. Tüm akıllı tarım uygulamaları kapsamında bağlı çiftlikler, yeni üretim ekipmanları, bağlı traktörler ve makineler çevresel korumayı ve verimli, kaliteli ürünlerin piyasaya sunulmasını sağlıyor. Teknolojik açıdan geliştirilen traktörlerin yanı sıra GPS sistemleri, yapay zeka, IoT (uzaktan izleme veri analiz sistemi), sensörler,drone’lar, uydular ve aplikasyonlar ile akıllı tarım uygulamaları destekleniyor ve başarılı sonuçlar elde ediliyor. Kısaca Tarım 4.0 olarak adlandırılan akıllı tarım uygulamaları verimi ve kaliteyi arttırırken, maliyet ve işgücünden de büyük oranda tasarruf sağlıyor. Bunun için devletin vergi kolaylıkları, teknik planlama ve maddi destek ile bilgi desteği de şart. Pandemi ve Savaş gibi  büyük kırılma yaratan böyle olaylarda öncelikle mevcut hatalarımızla yüzleşerek yeni bir yol çizmemiz lazım. Sonra da olacakları önceden kavrayıp, devlet ve bireyler olarak üzerimize düşen görevleri tam yapabilirsek, bu değişimlerden ayakta ve güçlenerek çıkmak mümkün olacaktır.
Yoksa geçici ve meselenin özünden uzak kolay çözüm yolları ile bu badireden çıkmamız mümkün olamaz. Unutulmamalıdır ki Osmanlı Devletinin iç karışıklıklara düşüp yıkılmasına yol açan sebepler ile Çarlık Rusyası ve Sovyetler birliğinin yıkılma sebepleri halklarını doyuracak gıda tedarik zincirinin bozulma sürecidir.
Anahtar Kelimeler: Osmanlıdaki, "Çift, Bozan, Vergisi", ile, Rusya-Ukrayna, Savaşının, bize, Öğrettiği;, "Gıda, Tedarik, Zincirinin, Yeniden, İnşa, Süreci" Osmanlı, Devleti, çok, kültürlü, yapısıyla, geniş, coğrafyalarda, hüküm, sürmekteydi,
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1277 Karamanoğlu Mehmet Bey, Konya şehrini Karamanoğulları topraklarına kattı ve Türkçe'yi resmi dil ilan etti.
1846 ABD Kongresi, sınır devriyelerine baskın yapılmasını gerekçe göstererek Meksika'ya savaş ilan etti.
1915 Çanakkale'de, Binbaşı Ahmet Bey komutasındaki Muaveneti Milliye muhribi, Golyath zırhlısını torpilleyerek batırdı.
1919 İzmir'in işgal edileceğine ilişkin Venizelos'un beyannamesi, Aya Fotini Kilisesi'nde Yunan Albay Mavrudis tarafından yerli Rumlara okundu.
1920 9-13 Mayıs arasında yapılan 217 üye ile toplanan ve bölge ile ilgili net kararların alındığı Trakya Kongresi (Edirne Kongresi) yapıldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur