Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi’yi ziyaret ederek çalışmanın sonuçlarını paylaşan KTÜ Avrupa Birliği Kulübü öğrencileri, en önemli sorunların barınma, ulaşım, sosyal ve kültürel etkinliklerin azlığı ve pahalılığı ile iş ve staj olanaklarının yetersizliği olduğunu vurguladı.
2 AYLIK ÇALIŞMA SONUCUNDA HAZIRLANDI
KTÜ AB Kulübü öğrencileri iki ay önce TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi’nin organizasyonuyla Başkan Erkut Çelebi ile bir araya geldi. Başkan Çelebi, üniversite öğrencilerinin Trabzon’da yaşadığı sorunlar ve şehri yönetenlerden istekleri konusunda bir çalışma yapılmasını talep etti. KTÜ AB Kulübü Başkanı Mehmet Akif Tokmak ve yönetim kurulu üyeleri, iki aylık çalışmanın sonucunda hazırladıkları raporu Başkan Çelebi’ye sundu. Tokmak, anket yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmaya KTÜ, Trabzon Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi'nden toplam 430 öğrencinin katılım sağladığını belirtti.
Anket sonucunda Trabzon'da yaşayan üniversite öğrencilerinin en büyük dört sorununun barınma, ulaşım, sosyal ve kültürel etkinliklerin azlığı ve pahalılığı, iş ve staj olanaklarının yetersizliği olduğu ortaya çıktı.
ÇELEBİ: EĞİTİM ŞEHRİ TRABZON İÇİN ÇALIŞMALIYIZ
Çalışmanın detaylı sonuçlarını inceleyen TTSO Başkanı Erkut Çelebi, öğrencilere çalışmaları için teşekkür ederek, ortaya konan sorunların çözümü için raporun ilgili kurum ve kişilere de iletileceğini, oda olarak kendi üzerlerine düşen sorumlulukları da yerine getireceklerini vurguladı. Çelebi, “Trabzon iki devlet ve bir özel üniversitesi, bu üniversitelerin kampüslerindeki imkanları, nitelikli eğitim kadrosu, uluslararası öğrencileri ile Türkiye’nin en önemli eğitim şehridir. Bu anlamda öğrencilerimizin görüşleri bizim için çok önemli. Tabii ki şehir olarak öğrencilere daha iyi imkanlar sunmamız Trabzon’u tam anlamıyla bir eğitim şehri yapma hedefimiz yönünde önemlidir. Bu raporun da bu hedef doğrultusunda yapılacak çalışmalara önemli katkı sunacağına inanıyorum” dedi.
ANKET BULGULARI SORUNLARA IŞIK TUTUYOR
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 85'i KTÜ'de, yüzde 15'i ise Trabzon Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi'nde öğrenim görüyor. Katılımcıların yüzde 70'i Trabzon'daki yaşam maliyetlerini "pahalı" veya "çok pahalı" olarak değerlendirirken, şehirdeki en önemli sorunlar arasında ulaşım (Yüzde 65), sosyal ve kültürel etkinliklerin yetersizliği (Yüzde 60) ve konaklama fiyatlarının yüksekliği (Yüzde 55) öne çıktı.
ULAŞIM İMKANLARI İYİLEŞTİRİLMELİ
Öğrencilerin yüzde 65’i Trabzon'daki ulaşım imkanlarını "kötü" veya "çok kötü" olarak değerlendirdi.
Dolmuş ve otobüs fiyatlarının yüksek olması, seferlerin yetersizliği ve öğrencilere indirim uygulanmaması en büyük şikayetler arasında yer aldı.
Öğrenciler, kampüs ile yurtlar arasındaki ulaşım imkanlarının iyileştirilmesini ve raylı sistem projelerinin bir an önce hayata geçirilmesini talep etti.
SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER ARTIRILMALI
Katılımcıların yüzde 60'ı, Trabzon'daki sosyal ve kültürel etkinlikleri "yetersiz" bulduğunu vurguladı.
Konser, tiyatro ve festival gibi etkinliklerin azlığı ve var olan etkinliklerin pahalı olmasının öğrenciler için büyük bir sorun olduğu ifade edildi.
Öğrenciler, üniversite kampüsü ve şehir merkezinde daha fazla etkinlik düzenlenmesini istedi.
BARINMA AŞIRI PAHALI
Öğrencilerin yüzde 55'i konaklama fiyatlarını "aşırı pahalı" olarak değerlendirdi.
KYK yurtlarının kapasitesinin yetersiz olması ve özel yurt/ev kiralarının yüksekliğinin öğrencilerin en temel sorunlarından biri olduğu vurgulandı.
Ekonomik desteklerin artırılması ve öğrencilere yönelik indirimli hizmetlerin yaygınlaştırılması talep edildi.
İŞ VE STAJ OLANAKLARI YETERSİZ
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 40'ı iş ve staj imkanlarının yetersiz olduğunu belirtti.
Part-time iş bulmanın zorluğu ve staj imkanlarının kısıtlı olmasının öğrencilerin gelecek kaygısını artırdığı ifade edildi.
RAPORDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DE YER ALDI
Raporda ankete katılan öğrencilerin, belirttikleri sorunlara çözüm önerileri de yer aldı. Buna göre öğrenciler, toplu taşımanın daha erişilebilir ve ekonomik hale getirilmesi için otobüs ve dolmuş seferlerinin artırılmasını, ayrıca, öğrencilere özel indirimli ulaşım kartlarının uygulamaya konulması önerdi.
Öğrenciler, şehirdeki sosyal hayatın canlanması adına ücretsiz veya uygun fiyatlı konser, tiyatro ve festivallerin düzenlenmesi isterken, öğrenci kulüplerine daha fazla destek verilerek, üniversiteler içinde ve şehir genelinde etkinlik sayısının artırılmasını önerdi.
Öğrenciler, KYK yurtlarının kapasitesinin artırılmasını ve özel yurtlar ile kiralık ev fiyatlarına denetim getirilmesini talep etti. Barınma koşullarının iyileştirilmesinin öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkileyeceği vurgulandı.
Burs ve part-time iş imkanlarının çeşitlendirilmesi, öğrencilere yönelik daha fazla ekonomik destek sunulmasının beklendiği ifade edildi. Ayrıca öğrenci dostu esnaf uygulamalarının teşvik edilerek, şehir genelinde öğrencilerin ekonomik olarak rahatlayabileceği bir sistemin oluşturulması önerildi.